Montrö anlaşması nedir? Neler içerir?

Montrö anlaşması nedir? Neler içerir?

Montrö anlaşması nedir? Neler içerir? Kanal İstanbul projesi hakkında yeni gelişmeler yaşanırken 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi yeniden gündeme geldi. Özellikle internet kullanıcıları ve yurttaşlar Montrö Boğazlar Sözleşmesi hakkında bir çok arama...

Kanal İstanbul projesi hakkında yeni gelişmeler yaşanırken 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi yeniden gündeme geldi. Özellikle internet kullanıcıları ve yurttaşlar Montrö Boğazlar Sözleşmesi hakkında bir çok arama yaparak konu ile ilgili bilgi sahibi olmak istediler. Peki Montrö anlaşması ya da Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir? Neler içerir?

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936 yılında Bulgarlar, Fransa, İngiltere, İrlanda ve Denizaşırı Britanya Ülkeleri, Hindistan İmparatorluğu, Elenler Krallığı, Japonya İmparatorluğu, Romanya Krallığı, SSCB, Yugoslavya Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanmıştır.

20 Temmuz 1936 tarihinde imzalanan Montrö Sözleşmesi ile Boğaz geçiş düzeni Türkiye'nin güvenliği dikkate alınarak yeniden ele alınmıştır.

MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türk Boğazlarından geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenliği işlerini düzenleyen sözleşmedir. 1923’te Lozan Antlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesi’nin yerine geçmiştir.

MONTRÖ BOĞAZLAR ANLAŞMASININ MADDELERİ

Birinci Madde

Bağıtlı Yüksek Taraflar, Boğazlar’da denizden geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) özgürlüğü ilkesini kabul ederler ve doğrularlar.

Bu özgürlüğün kullanılışı bundan böyle işbu Sözleşme hükümleriyle düzenlenmiştir.

KESİM I. – TİCARET GEMİLERİ

Madde 2

Barış zamanında, ticaret gemileri, gündüz ve gece, bayrak ve yük ne olursa olsun, aşağıdaki 3. madde hükümleri saklı kalmak üzere, hiçbir işlem (formalite) olmaksızın, Boğazlardan geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) tam özgürlüğünden yararlanacaklardır. Bu gemiler, Boğazlar'ın bir limanına uğramaksızın transit geçerlerken, Türk makamlarınca, alınması işbu Sözleşmesinin I sayılı Ek’inde öngörülen vergilerden ve harçlardan başka, bu gemilerden hiçbir vergi ya da harç alınmayacaktır.

Bu vergilerin ya da harçların alınmasını kolaylaştırmak üzere, Boğazlar’dan geçecek ticaret gemileri, 3. maddede belirtilen istasyonun görevlilerine adlarını, uyrukluklarını, tonajlarını, gidecekleri yeri ve nereden geldiklerini bildireceklerdir.

Kılavuzluk ve yedekçilik (römorkörcülük) isteğe bağlı kalmaktadır.

Madde 3

Ege Denizi’nden ya da Karadeniz’den Boğazlar’a giren her gemi, uluslararası sağlık kuralları çerçevesinde Türk yasalarıyla konulmuş olan sağlık denetimi için, Boğazlar’ın girişine yakın bir sağlık istasyonunda duracaktır. Bu denetim, bir temiz sağlık belgesi (patentesi) ya da işbu maddenin 2. fıkrasındaki hükümlerin kapsamına girmediklerini doğrulayan bir sağlık bildirisi gösteren gemiler için, gündüz ve gece, olabilen en büyük hızla yapılacak ve bu gemiler Boğazlar’dan geçişleri sırasında başka hiçbir duruş zorunda bırakılmayacaklardır.

İçinde veba, kolera, sarı humma, lekeli humma (typhus exanlhematique) ya da çiçek hastalığı olayları bulunan ya da yedi günden az bir süre önce bu hastalıklar bulunmuş olan gemilerle, bulaşık bir limandan beş kez yirmi-dört saatten az bir süreden beri ayrılmış olan gemiler, Türk makamlarının gösterebilecekleri sağlık koruma görevlilerini gemiye almak üzere, sağlık istasyonunda duracaklardır. Bu yüzden, hiçbir vergi ya da harç alınmayacaktır; sağlık koruma görevlileri Boğazlar’ın çıkışında bir sağlık istasyonunda gemiden indirileceklerdir.

Madde 4

Savaş zamanında, Türkiye savaşan değilse, ticaret gemileri, bayrak ve yük ne olursa olsun, 2. ve 3. maddelerde öngörülen koşullar içinde Boğazlar'dan geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) özgürlüğünden yararlanacaklardır. Kılavuzluk ve yedekçilik (römorkörcülük) isteğe bağlı kalmaktadır.

Madde 5

Savaş zamanında, Türkiye savaşmışa, Türkiye ile savaşta olan bir ülkeye bağlı olmayan ticaret gemileri, düşmana hiçbir biçimde yardım etmemek koşuluyla, Boğazlar’da geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) özgürlüğünden yararlanacaklardır. Bu gemiler Boğazlar’a gündüz girecekler ve geçiş, her seferinde, Türk makamlarınca gösterilecek yoldan yapılacaktır.

Madde 6

Türkiye’nin kendisini pek yakın bir savaş tehlikesi tehdidi karşısında sayması durumunda, 2. madde hükümlerinin uygulanması yine de sürdürülecektir; ancak, gemilerin Boğazlar’a gündüz girmeleri ve geçişin, her seferinde, Türk makamlarınca gösterilen yoldan yapılması gerekecektir. Kılavuzluk, bu durumda, zorunlu kılınabilecek, ancak ücrete bağlı olmayacaktır.

Madde 7

“Ticaret gemileri” terimi, işbu Sözleşmenin II. Kesiminin kapsamına girmeyen bütün gemilere uygulanır.

KESİM II. – SAVAŞ GEMİLERİ

Madde 8

İşbu Sözleşme bakımından, savaş gemilerine ve bu gemilerin nitelikleriyle tonajlarının hesabı için uygulanacak tanımlama, işbu Sözleşmenin II sayılı Ek’inde yer alan tanımlamadır.

Madde 9

Deniz kuvvetlerinin, sıvı olsun ya da olmasın, yakıt taşımak için özellikle yapılmış olan yardımcı gemileri, 13. maddede belirtilen ön-bildirim koşuluna bağlı tutulmayacaklar ve, Boğazlar’ı tek başlarına geçmek koşuluyla, 14. ve 18., maddeler gereğince sınırlamaya bağlı tonajlar hesabına katılmayacaklardır. Bununla birlikte, bu gemilerin, öteki geçiş koşullan bakımından, savaş gemileriyle bir tutulmaları süregidecektir.

Bir önceki fıkrada belirtilen yardımcı gemiler, öngörülen kuraldışılıktan, ancak silâhları: yüzer hedeflere karşı en çok 105 milimetre çapında iki toptan, hava hedeflerine karşı en çok 75 milimetre çapında iki silâhtan çok değilse yararlanabileceklerdir.

Madde 10

Barış zamanında, hafif su üstü gemileri, küçük savaş gemileri ve yardımcı gemiler, ister Karadeniz’e kıyıdaş olan ister olmayan Devletlere bağlı bulunsunlar, bayrakları ne olursa olsun, Boğazlar’a gündüz ve aşağıdaki 13. ve sonraki maddelerde öngörülen koşullar içinde girerlerse, hiçbir vergi ya da harç ödemeksizin, Boğazlar’dan geçiş özgürlüğünden yararlanacaklardır. Yukarıdaki fıkrada belirtilen sınıflara giren gemiler dışında kalan savaş gemilerinin ancak 11. ve 12. maddelerde öngörülen özel koşullar içinde geçiş

haklan olacaktır.

"Montrö anlaşması nedir? Neler içerir?" haberi, 25 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Montrö anlaşması nedir? Neler içerir? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Montrö anlaşması nedir? Neler içerir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:48 Bilinmeyen koronavirüslere karşı koruyucu bir aşı geliştirildi!
  2. 00:35 İlk 100'e giren bir başarı hikayesi birden bitti: 2 tekstil devi konkordato taleplerini sundu
  3. 00:25 TBMM Genel Kurulu'nda dört adet uluslararası anlaşma kabul edildi
  4. 00:24 ABD'nin Gazze kıyısına inşa ettiği iskele tamamlanmış durumda
  5. 00:20 Şampiyonlar Ligi'nde büyük bir sürpriz yaşandı! PSG'yi deviren Dortmund finale yükseldi!
  6. 00:20 Feyyaz Uçar'dan Beşiktaşlıları üzecek sözler geldi
  7. 00:16 Kızılcık Şerbeti'nde kötü haber: İzleyenler gidecek diye seviniyordu
  8. 00:13 Ali Koç resmen onay verdi: Takımın bel kemiği gidiyor, taraftarlar çok üzülecek!
  9. 00:08 2028 Yılına kadar 1 milyar dolarlık bir değere ulaşacak!
  10. 00:08 Ankara hava durumu: 8 Mayıs 2024 tarihinde Ankara'da hava nasıl olacak?
  11. 00:08 İkinci Türk astronot 8 Haziran'da uzaya yola çıkıyor!
  12. 00:04 Türkiye haritası yeniden kıpkırmızı oldu: Haberler kötü!
  13. 00:01 9 Yıldır üretim yapan bir tekstil şirketi iflas etti!
  14. 00:01 Bankalara talimat verildi: Kredi kartı limitlerinin azaltılacağı iddiası gündeme geldi
  15. 00:00 İkinci el araç alıcıları için önemli bir gelişme: Sınırlamalar kaldırılabilir!
  16. 23:48 Sigarayı Bıraktıracak Bir Deney!
  17. 23:43 İtalya'da Bomba Tehlikesi! 36 Bin Kişi Tahliye Edildi!
  18. 23:31 CHP Niğde İl Kadın Kolları Başkanı ve Ekibi İstifalarını Sundu!
  19. 23:28 Sadettin Saran, Fenerbahçe başkan adaylığı hakkında konuştu!
  20. 23:24 En Zeki Çocuklar Hangi Ayda Doğuyor? İşte Şaşırtıcı Sonuçlar!
Politika Haberleri