Murat Ağırel: Halka ait sahillerin plajların nasıl parsel parsel yağmalandığını anlatacağım

Murat Ağırel: Halka ait sahillerin plajların nasıl parsel parsel yağmalandığını anlatacağım

Murat Ağırel: Halka ait sahillerin plajların... AKP’nin Çevre Bakanlığının gücüyle kurduğu bir şirkettir ve yöneticileri sadece ve sadece AKP’li eski veya yeni bürokratlar ve siyasilerdir.

Son günlerde sık sık yazıyorum. MUÇEV diye bir kurum var. Sözde amacı çevreyi sahilleri korumak... Adının sonunda belirttikleri V harfi "Vakıfı" simgelese de vakıf ile alakası yok. MUÇEV 4 Nisan 2014 tarihinde, Muğla’ya Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ortaklığı ile kurulmuş bir şirket. "Ltd" idi 2022 yılında A.Ş. oldu. 

AKP’nin Çevre Bakanlığının gücüyle kurduğu bir şirkettir ve yöneticileri sadece ve sadece AKP’li eski veya yeni bürokratlar ve siyasilerdir. 

Şirkette Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten, aynı zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Danışmanı olan Mehmet Akif Küçükdağ’ın görevi sona erdi. Küçükdağ’ın yerine Ankara’da yaşayan, AKP’den 24 ve 26. dönemlerde Şanlıurfa milletvekili seçilen Mahmut Kaçar getirildi. 

Fethiye örneğinden yola çıkarak, iktidar desteğiyle kurulmuş olan MUÇEV isimli şirketin başta Muğla sahilleri olmak üzere, ülkenin çeşitli yerlerinde halka ait olan birbirinden değerli, plajlara, koylara deyim yerindeyse nasıl "çöktüğünü" anlattım. 

Ardından üstüne komisyon koyarak, özellikle "Irmağının akışına ölürüm" diye şarkılar söyleyen aslında ceplerine giren para ırmağından bahseden milli ve yerli görünen kişilere bu güzelim yerleri nasıl alt kiralama yaptığını tek tek yazdım. 

O kişilerin de yine üstüne kar koyup başka işletmecilere bir daha, bir daha alt kiralama yaptıklarını, sonuçta kaybedenin halk olduğunu ve kurulan bu düzene dikkat çekmeye çalıştım. 

Muğla’da işletilen ve alt kiracıya verilen yerler arasında Fethiye’de Ölüdeniz Kumburnu ve Belcekız plajlarının yanı sıra onlarca cennet yer var. 

Bazıları geri alınmış, iptal edilmiş olabilir. Ama illa ki buralar rant için "saldırıya" uğramış. Alanya, Demre, Kaş, Kekova hep aynı ihalesiz MUÇEV’e verilmiş. 

Merkezi Muğla olan şirkete Muğla ve Antalya kıyıları yetmemiş olacak ki; Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Erikli, Yayla, Danişment ve Mecidiye köylerindeki yine kıyılarda bulunan 11 adet alan 10 yıllığına MUÇEV’e kiralanmış. 

Görünen o ki, Antalya’dan Çanakkale’ye kadar aşamalı olarak, ne kadar gözde turizm kıyısı varsa önce MUÇEV’e, MUÇEV üzerinden de yandaş sermayeye tahsis edilecek. 

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla’daki çeşitli ilçe belediyeleri bugüne kadar MUÇEV’e devredilen yerlerle ilgili olarak 30’dan fazla dava açmışlar. Tahsis işlemleri mahkemeler tarafından iptal edilmiş. 

Bu davalar sonuçlanıncaya kadar 3 yıllık süre geçince, Bakanlık, 2017 - 2020 yılları için bu kez de 2886 sayılı Devlet İhale Yasasının "pazarlık usulüyle ihale" hükümlerine dayanarak herhangi bir duyuru ya da ilana çıkmadan sadece MUÇEV’i çağırarak pazarlık usulüyle kiralama yoluna gitmiş. 

Yine Muğla’daki çeşitli sivil toplum kuruluşları ya da meslek odaları tarafından, son 10 yıl içinde, "kıyıları işgal ettiği" gerekçesiyle açılan pek çok dava MUÇEV aleyhine sonuçlanmış ve mahkemeler "MUÇEV, yönetmelikte sayılan nitelikte, yani kendisine doğrudan tahsis yapılabilecek bir kurum değildir" kararı vermişler. 

Ama bugün MUÇEV; pek çok davayı kaybetmiş olmasına rağmen, sahilleri Bakanlık’tan ihalesiz biçimde alıp, kendi istediği insanlara alt kiralama yapmaya devam ediyor. 

Ankara 14. İdare Mahkemesi, Datça’nın birçok kıyısının 10 yıllığına MUÇEV’e kiralanması ihalesine karşı Datça Belediyesi tarafından açılan davada ihaleyi iptal etti. Danıştay da Çevre Bakanlığı’nın kıyıların kiralanması amacıyla pazarlık usulüyle yaptığı ihalelerin dayanağı olan yönetmeliğin ilgili maddesinin yürütmesini durdurdu. 

Bu kararın ardından Çevre Bakanlığı artık tek katılımcının MUÇEV olduğu sözde ihalelerle kıyıları kiralayamayacaktı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ısrarla, sahilleri MUÇEV’e tahsis etmeye devam ediyor. Danıştay kararlarına rağmen aynı yönetmelikleri tekrar çıkarıyorlar. İdare Mahkemesi iptal etmesine rağmen sahilleri MUÇEV’e tahsis etmekten vazgeçmiyorlar. 

Peki, MUÇEV yoluyla neredeyse tüm plajlara sahip olan belediyeler neden devre dışı bırakılıyor? 

MUÇEV’den kimler para kazanıyor? 

Kanunları çiğneyen bu kişiler neden yargılanmıyor? 

MUÇEV’in Muğla ve hatta Antalya, Edirne sahillerine kadar uzanan kiralamalarının başı yargı yoluyla belaya girmeye ve çok tepki almaya başlayınca plan değişti. 

Çevre Kalkınma Ajansı kuruluyor ve MUÇEV pasifize edilerek, yerine Cumhurbaşkanlığı desteğiyle yola çıkacak bu ajans devreye sokuluyor. Acaba Çevre Kalkınma Ajansı şimdiye kadar yapılan usulsüzlükleri mi düzeltecek, yoksa yenilerini mi ekleyecek? 

Sorular sormakla bitmiyor. Hepsini tek tek takip edip kamuoyuna halka ait sahillerin plajların nasıl parsel parsel yağmalandığını anlatacağım.

"Murat Ağırel: Halka ait sahillerin plajların nasıl parsel parsel yağmalandığını anlatacağım" haberi, 23 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 23 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Murat Ağırel: Halka ait sahillerin plajların nasıl parsel parsel yağmalandığını anlatacağım haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Murat Ağırel: Halka ait sahillerin plajların nasıl parsel parsel yağmalandığını anlatacağım 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 08 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Cumhuriyet Gazetesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:48 100 Bin Lira, 500 Bin Lira ve 1 Milyon Liranın Aylık Faiz Getirisi Rekora Koşuyor!
  2. 00:21 Gecenin Tweeti: "O Halde Soralım, Sen Bu Kılıcı Kime Çekiyorsun Erbaş!"
  3. 00:20 Milyonlara emeklilik müjdesi: Prim ödeme süresi 5 yıl kısaltılacak!
  4. 00:18 Selçuk Geçer'den korkutan dolar tahmini: Artış kaçınılmaz!
  5. 00:17 180 Milyon Euroluk Teklifi Reddetti, Fenerbahçe ile 3 Yıllık Sözleşme İmzaladı!
  6. 00:13 Dzeko'nun attığı gol Bosna Hersek için yeterli olmadı; Hollanda farklı kazandı
  7. 00:10 Hayranlarını Mutlu Edecek Haber! İnci Taneleri'nin Yeni Sezon Tarihi Belli Oldu!
  8. 00:09 Türkiye'ye milyonlarca dolarlık döviz getiren şirket iflas etti: Onlarca çalışan işsiz!
  9. 00:05 O tarih sonrası bu ibare bulunmayan emlak ilanları yayınlanmayacak! Artık mecburi olacak!
  10. 00:03 Aldığınız ev bundan ibaretse 400 bin TL tazminat alabilirsiniz! Mahkemeden örnek karar
  11. 00:03 Uzmanlardan önemli açıklama: Faiz indirimi ev ve otomobil fiyatlarını nasıl etkiler?
  12. 00:03 Konut sahibi olacaklara kara haber: Kredi ile ev alma devri bitti!'
  13. 00:02 Milyonları Sinir Edecek Açıklama! Uzmandan Asgari Ücretle İlgili Bomba Tahmin!
  14. 00:00 Cübbeli Ahmet Hoca'ya Şok Saldırı!
  15. 23:53 Elazığ-Diyarbakır Karayolunda Feci Kaza! Yolun Karşısına Geçmeye Çalışan Kadına Otomobil Çarptı
  16. 23:49 Emirhan İlkhan’ın Konyaspor’a Transferi İptal Edildi: 6 Ay Sahalardan Uzak Kalacak!
  17. 23:42 Tayfun Yagi Vietnam’ı Yıktı: 4 Kişi Hayatını Kaybetti, Şehirler Felç Oldu!
  18. 23:40 Fatih Erbakan erken seçim için tarih verdi!
  19. 23:37 Özgür Özel, CHP Programındaki Değişiklikler İçin Masa Toplantısında!
  20. 23:36 Almanya'ya Kaçak Göç Akını: Türk Vatandaşları Öne Çıkıyor
Medya Haberleri