'Mutlu beyin' için 6 tavsiye

'Mutlu beyin' için 6 tavsiye

'Mutlu beyin' için 6 tavsiye Beslenme uzmanı ve psikiyatrist Dr. Uma Naidoo, 'daha sakin, daha güçlü ve daha mutlu bir beyin için' uyguladığı kuralları yazdı.

Harvard Üniversitesi'nden mezun olan beslenme uzmanı ve psikiyatrist Dr. Uma Naidoo, ruh sağlığını desteklemek için tavsiyelerini kaleme aldı. "İnsanlara her zaman yiyecek ve beslenmenin kaygıyı hafifletmemize, odaklanmayı artırmamıza ve genel zihinsel sağlığımızı iyileştirmemize yardımcı olabilecek paha biçilmez araçlar olduğunu söylüyorum" diye yazdı.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Naidoo, 'daha sakin, daha güçlü ve daha mutlu bir beyin için' uyguladığı 6 kuralı şu şekilde söyledi:

İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURUN

"İşlenmemiş veya mümkün olduğunca az işlenmiş malzemeler kullanıyorum. Örneğin sebzeler, meyveler, işlenmemiş tahıllar ve baklagiller, bağırsak sağlığı ve iyi bakterilerin gelişebileceği ortamlar yaratmak için çok önemli olan harika lif kaynaklarıdır. Ve sebzelerde bulunanlar gibi karmaşık karbonhidratlar vücudunuz tarafınca daha yavaş işlenir. Bu, onları yemenin kan şekerinizdeki ani yükselişleri önlemenize yardımcı olabileceği anlamına gelir. Sağlıklı bir metabolizma kaygıyı uzak tutmada ön emli bir faktördür."

RENKLİ GIDALAR TÜKETİN

"Brokolinin ve ıspanağın koyu yeşilinden, havuç ve biberin parlak sarısına kadar geniş bir renk yelpazesi ile beslenmek, düzgün beyin fonksiyonu ve sakin bir zihin için gerekli olan besin maddelerinin sürekli olarak sağlanmasına yol açar. Ama renkler yalnızca sebze ve meyveler ile sınırlı değil.

Safran, biberiye, zerdeçal, karabiber ve fesleğen gibi otlar ve baharatlar da yemeklerinize renk, tat verirken ve kaygıyla mücadeleye de yardımcı olur.

Örneğin, zerdeçalda bulunan biyoaktif madde olan kurkumin, inflamasyonu ve yüksek kolesterolü yönetmeye yardımcı olabilir."

MİKRO BESİNLERE AĞIRLIK VERİN

"B kompleksi, C, D ve E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko gibi minerallerin tümü kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilecek önemli mikro besinlerdir.

Kakao bir demir kaynağıdır ancak bir bitkiden geldiğinden C vitamini maksimum emilime yardımcı olur.

Birçok mikro besin, beyninizi uzun vadeli gerilemeden koruyabilecek antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca dopamin ve serotonin gibi kimyasallarının üretilmesine ve düzenlenmesine de yardım eder."

SAĞLIKLI YAĞLAR KULLANIN

"Beynimizin yüzde 60'ı yağdan oluşur ve düzenli olarak sağlıklı yağ tüketmek, sağlıklı bir beynin en önemli faktörlerinden biridir. Zeytin ve avokado yağları antiinflamatuar özellikleri barındırır, iyi bağırsak ve metabolik sağlığı destekler.

Sağlıklı Omega-3 yağ asitleri (deniz ürünleri, kabuklu yemişler ve tohumlarda bulunan yağlar) kaygıyı azaltmak, nöroinflamasyonu önlemek ve nörodejenerasyona karşı korunmada önemlidir."

KAN ŞEKERİNİ YÜKSELTEN YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

"Glisemik indeks (GI), gıdaların kan şekeri seviyemizi ne kadar hızlı etkilediğini ölçer. Yani rafine buğday unu, beyaz pirinç ve diğer nişastalar gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar kan şekerinizi yükseltebilir, bu da bir enerji patlaması ve ardından bir çöküşü getirebilir. Bu yükseliş ve düşüş döngüsü, kaygıyla ilişkilidir."

VÜCUDUNUZU DİNLEYİN

"Size uygun bir beslenme planı oluşturmak için, halihazırda sevdiğiniz lezzet profillerine ve yeme biçimlerine uyan sağlıklı yiyecekler tüketin.

Son olarak vücudunuzu dinleyin. Belirli yiyecekleri yedikten sonra kendinizi huysuz, sinirli, aç veya gergin hissediyorsanız, bunları diyetinizden çıkarmayı deneyin. Bir şeyi yedikten sonra kendinizi iyi hissetmiyorsanız, muhtemelen sizin için iyi değildir."

"'Mutlu beyin' için 6 tavsiye" haberi, 26 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan 'Mutlu beyin' için 6 tavsiye haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Mutlu beyin' için 6 tavsiye 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:13 GKN Kargo iflas bayrağını çekti: Futbol kulüplerine sponsor oluyordu!
  2. 03:10 Lexus, Türkiye'de yeni modeli LBX'i tanıtımını yayınladı
  3. 02:58 En uzun menzile sahip elektrikli otomobiller listesi açıklandı!
  4. 02:56 Uygun fiyatlı lüks elektrikli otomobil mi almak istiyorsunuz? Starlight EV modeli tam size göre!
  5. 02:53 2024 Cupra Leon özellikleri ve fiyatı açıklandı!
  6. 02:51 Farklı markaların ikiz kardeşi modeller gündemde
  7. 02:49 Citroën elektrikli araç modelleri ve özellikleri açıklandı
  8. 02:29 Dört burç bu hafta talihli
  9. 02:27 Beş senedir beklenen özellik sonunda geliyor!
  10. 02:25 ChatGPT'ye rakip olacak sohbet botu iOS'a geldi: AppStore üstünden indirilebilir!
  11. 02:23 Avrupa Birliği’nde şirketlerin yüzde sekizi yapay zekadan yararlanıyor!
  12. 02:21 Dışı çıtır çıtır, içi sulu sulu: Kalem böreğini unutturan lezzet!
  13. 02:20 BMW Modellerindeki 'i' takısını kaldıracağını açıkladı
  14. 02:19 Uzmanlar ortaya çıkardı: İmzanız tüm karakterinizi ele veriyor!
  15. 02:18 Lucid Motors'un Yeni Modeli Çığır Açıyor!
  16. 02:18 Canan Karatay’dan acil uyarı: Gerçeği sağlık sahtesi zehir! Rengi ve kokusuna dikkat
  17. 02:16 Bedelli askerlik ücretlerine zam geliyor! Tüm tahminler dudak uçuklatıyor
  18. 02:13 Hamas: Düşman Refah operasyonunu gerçekleştirirse müzakereler durdurulur!
  19. 02:10 CHP lideri Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 10 bin liralık hediye
  20. 01:45 İran'dan İngiliz bakanın da dahil olduğu yaptırım listesi gündemde
Sağlık Haberleri