Myanmar karıştı! 100 gösterici hayatını kaybetti...

Myanmar karıştı! 100 gösterici hayatını kaybetti...

Myanmar karıştı! 100 gösterici hayatını kayb... Myanmar'da bugünkü protestolarda güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu ölenlerin sayısı 100'e yükseldi.

ABD'nin Myanmar Büyükelçiliği, Yangon kentindeki Amerikan Kültür Merkezi'ne de ateş açıldığını açıkladı. Ayrıca KNU sözcüsü, bir ordu üssünü ele geçirdiklerini belirtirken, çıkan çatışmalarda 10 askerin öldürüldüğünü, 8 askerin de rehin alındığını bildirdi.

Myanmar'da protestoları takip eden hak grupları, protesto gösterisinin gerçekleştiği bölgelerden gelen haberlerin ardından bugünkü can kaybı sayısının 100’e ulaştığını bildirdi. Avrupa Birliğinin Myanmar heyeti Twitter’dan yaptığı açıklamada, Myanmar'da bugün kutlanan Silahlı Kuvvetler Günü'nün 76. yıldönümünün "terör ve onursuzluk günü" olarak anılacağını kaydederek, "Çocuklar da dahil silahsız sivillerin öldürülmesi savunulmaz bir eylemdir." ifadelerini kullandı. ABD Büyükelçisi Thomas Vajda da "güvenlik güçlerinin silahsız sivilleri öldürdüğünü" söyleyerek, Myanmar halkının askeri yönetim altında yaşamak istemediğini belirtti.

AMERİKAN KÜLTÜR MERKEZİ'NE SALDIRI

ABD'nin Myanmar Büyükelçiliği de, Yangon Şehri'ndeki Amerikan Kültür Merkezi'ne ateş açıldığını açıkladı. Açıklamada, kimsenin yara almadığı belirtildi. Myanmar'da 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı gerekçesiyle Myanmar ordusu 1 Şubat'ta yönetime el koymuş, gerçekleşen olayların ardından ABD ve İngiltere, Myanmar'a yaptırım kararı almıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, yönetimin el değiştirmesinin ardından yaptığı flaş açıklamada yaptırım kararını açıklayarak, ''Ordu, derhal (darbe yaparak) eline aldığı gücü geri vermeli, demokratik yollarla seçilmiş siyasi liderleri ve aktivistleri serbest bırakmalı ve Burma halkının iradesine saygı göstermelidir. Yeniden demokrasiye dönene kadar darbeci askerlere yaptırım getirdik'' açıklamasını yapmıştı. Biden açıklamasında Myanmar' yerine, 1989 askeri darbe öncesi kullanılan ülkenin eski adı 'Burma'yı kullanmıştı.

605f45174e3fe10f8c6c97c8.jpg

KNU: ORDU ÜSSÜNÜ ELE GEÇİRDİK

Ülkenin Tayland sınırındaki Hpapun bölgesinde bugün yaşanan çatışmaya ilişkin basına bilgi veren KNU sözcüsü Padoh Man Man, bölgedeki bir ordu üssünü baskınla ele geçirdiklerini belirterek, "Çatışmalar sonucu 10 askeri öldürdük, 8 askeri de rehin aldık." dedi.

Çatışmaların ardından Myanmar ordusunun, Hpapun bölgesindeki sivil yerleşim alanlarına hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Saldırıda sivil kayıplar yaşandığını belirten KNU sözcüleri, can kayıplarına ilişkin detay vermedi.

1949'dan bu yana bağımsızlık için Myanmar ordusuyla savaşan KNU, 2015'te imzalanan Ulusal Ateşkes Anlaşması kapsamında Myanmar ordusuyla barış görüşmelerine başlamıştı. 1 Şubat askeri darbesinin ardından KNU darbeye karşı çıkarak protestocuların yanında yer alacaklarını açıklamıştı.

MYANMAR'DAKİ ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti. Myanmarlılar 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde 380'in üzerinde gösterici hayatını kaybetti. Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

"Myanmar karıştı! 100 gösterici hayatını kaybetti..." haberi, 27 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 27 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Myanmar karıştı! 100 gösterici hayatını kaybetti... haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Myanmar karıştı! 100 gösterici hayatını kaybetti... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:10 2 Mayıs 2024 Günlük burç yorumu
  2. 22:07 Hatay'da deprem! Sarsıntı paniğe sebep oldu: ''6 Şubat'taki deprem gibiydi''
  3. 22:07 Ağız içinde yarası olan hemen bu tohumları çiğnesin: Ağız içi yaralarını anında iyileştiriyor!
  4. 22:05 Çeyrek bardağı dahi damarlardaki kötü kolesterolü silip atıyor!
  5. 22:03 Sapsarı olmuş dişleri bembeyaz yapıyor: Tek malzemeyle anında beyazlık mümkün!
  6. 21:57 Saray gibi Dizayn Edildiği Ortaya Çıkan Belediyenin AKP'li Eski Başkanından 'Bit Pazarı' Savunması!
  7. 21:51 Elektronik devi iflas etti, 3000'e yakın mağazası kapanıyor!
  8. 21:50 642 senelik caminin o özelliğini duyan resmen şok oldu!: Bunlara rağmen hala ayakta!
  9. 21:47 Köpek dehşeti can alıyordu! 7 yaşındaki çocuk ölümden döndü
  10. 21:46 Milyonlarca emekliye kötü haber geldi!: Temmuz ayında düşük zam alınacak!
  11. 21:46 O kişilerin WhatsApp hesabına kısıtlama geliyor: Bunları yaparken on kez düşünün!
  12. 21:44 Prof. Dr. Emre Alkin dövizi serbest bırakın diye seslenerek kur uyarısı yaptı!
  13. 21:44 Gelinim Mutfakta altın heyecanı sürüyor: İşte 2 Mayıs puan durumu!
  14. 21:41 O marka gıda ürünleri marketlerden çekiliyor! Salmonella bulundu, bağırsak sistemini etkiliyor!
  15. 21:41 İç mekandaki beyaz renk hakkında bilmeniz gerekenler!
  16. 21:40 Arkeologlar buldukları şey karşısında şok oldular!: İşte o dev canlı!
  17. 21:40 Galatasaray, Sivasspor maçı için hazırlıklara devam etti
  18. 21:38 Özgür Özel'den Erdoğan'a anlamlı hediye: Cumhuriyet Ateşi
  19. 21:35 Özgür Özel, Erdoğan ile görüşmesinin ardından Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek
  20. 21:31 Birleşmiş Milletler: "Gazze'nin yeniden inşası 40 milyar dolardan fazlaya mal olacak"
Dünya Haberleri