Nahit Duru
Nahit Duru - Nahit Duru | Atatürk’ü özgür düşünceli gençler aracılığı ile yaşatmak gerekmektedir

Nahit Duru | Atatürk’ü özgür düşünceli gençler aracılığı ile yaşatmak gerekmektedir

Bir lider düşünün, Mili Mücadele için Anadolu’ya çıkışını gençlere, TBMM’nin kuruluş gününü çocuklara bayram olarak armağan ediyor. Mustafa Kemal Atatürk, bu iki bayramın yalnız anılarla yaşanmasını ön görmüyor. O; 23 Nisan ve 19 Mayıs’ta çocuk ve gençlerimizin geleceğe yönelik nasıl yetiştirilmesi gerektiğinin de ele alınmasını istiyor..

Şimdi; Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği, “Atatürk’ü anma Gençlik Spor Bayramı”nın, bir başka deyişle Samsun’a çıkışının 100’üncü yılını kutluyoruz.

12 Eylül’e kadar Gençlik ve Spor Bayramı adı altında kutlanan 19 Mayıs’ın adı da değiştirilmiştir. 12 Eylül darbesini yapanlar, Atatürk’ü anmayı bir güne hapsetmek istemişlerde de başarılı olamamışlardır.

Çocukların ve gençlerin bu iletişim çağında önemini gören tek lider olan Atatürk, özellikle devrimlerini emanet ettiği gençleri şartlandırmaktan büyük oranda kaçınmıştır. O’nun bu hareketi; kendisine olduğu kadar Türk Gençliğine olan güvenin de göstergesidir.

Atatürk döneminde çeşitli ülkelerde kendilerine özgü hareket başlatmış olan önderler, güvenceyi birlikte olduğu kişilerde ve koşullandırdıkları gençlerde görmüşler, o nedenle de başarılı olamamışlardır.

Mustafa Kamal Atatürk, gençlerin özgür düşünceli yetişmesini özendirmiş, bunun için, gerekli koşulları hazırlamıştır.

Atatürk’ün ölümünden sonra, gençlerin özgürce yetişmesi için hazırlanan sistem değişikliklere uğratılmışsa da büyük ölçüde korunmuştur.

Ne var ki; AKP ilk ve orta öğretim kurumlarını din eğitimi veren okullara dönüştürmekle de kalmamış, Atatürk’ün devrimlerine karşı hareketlere göz yumulmuştur.

Günümüzde, Atatürk’ün emanetlerine sahip çıkamaz hale getirilmeye çalışılan gençlerimizin önemli bölümünün O’na ve devrimlerine bağlı olduğunu görmek umut vericidir.

Tüm devrimlerini gençlere emanet eden, Atatürk’ü özgür düşünceli gençler aracılığı ile yaşatmak gerekmektedir. Gençlerimizin Atatürk’ü yaşatacağına, devrimlerine, kurduğu Laik Cumhuriyet’e sahip çıkacağına inananlardanım.

Bu düşüncelerle, Kurtuluş Savaşı sonunda Türkiye Cumhuriyetini kuran ve devrimlerini gençlere emanet eden Mustafa Kemal Atatürk’ü silah arkadaşlarını, bu uğurda yaşamlarını yitiren şehitlerimizi minnetle anıyorum.

19 Mayıs Bayramı’mızı kutluyor, demokrasi kurallarının işlediği hak ve hukukun zedelenmediği özgür bir Türkiye’de yaşayacağımız günlerin bir an önce gelmesini diliyorum..

Toplam 1210 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.