Napolyon'un şapkası açık artırmaya çıkıyor

Napolyon'un şapkası açık artırmaya çıkıyor

Napolyon'un şapkası açık artırmaya çıkıyor Fransız İmparator Napolyon Bonaparte’a ait olduğu belirlenen şapka açık artırmaya çıkarılacak. Yetkililer şapkanın, Bonaparte’ın DNA izlerini taşıyan ilk şapka olduğunu açıkladı.

Fransız İmparator Napolyon'a ait olan ve üzerinde çıkan beş saç telinin ikisinin Napolyan'a ait olduğu tespit edilen şapka, Hong Kond'da Bonghams müzayede evinde sergileniyor.

Bonhams yetkilileri, şapkanın Paris ve Londra’da sergilendikten sonra 27 Ekim’de açık artırmaya çıkarılacağını açıkladı. Hong Kong’ta basına tanıtılan şapkanın ‘İmparator’un DNA’sının bulunduğu ilk şapka’ olduğu belirtildi.

‘Üzerinde 5 saç teli bulundu’

Şapkanın küçük bir Alman müzayede evi tarafından yıllar önce satışa çıktığı ve o zaman satıcının bu şapkanın Napolyon’un olduğunu bilmediği açıklandı. Bonhams’ın Genel Müdürü Simon Cottle, şapkanın ellerine geçmesine ilişkin “Tamamen tesadüfi bir karşılaşma” dedi.

Cottle, DNA tespit sürecine ilişkin ise, “Elektronik mikroskop da dahil olmak üzere farklı teknikler kullanılarak inceleme tamamlandı. Şapkada 5 saç teli bulundu. Bunlardan 2’sinin Napolyon’a ait olduğu belirlendi” diye konuştu.

Ellerindeki şapkanın hikayesinin daha önce bulunan Napolyon şapkalarından farklı olduğunu belirten Cottle, daha öncekilerin imparatora bağlı soylu aileler veya onları savaş alanından alan askerler tarafından verildiğini söyledi.

Fransız İmparator Napolyon Bonaparte’ın şapkası 100 ile 150 bin sterlin civarında bir fiyata satılması bekleniyor.

Napolyon Bonapart Kimdi?

Napolyon Bonapart, Fransa’nın Korsika adasındaki soylu bir aileden gelip Avrupa kıtasının büyük bir çoğunluğuna hâkim oldu. 1815’de Waterloo Muharebesi’nde aldığı mağlubiyetin ardından, Güney Atlantik’te yer alan St. Helena adındaki ücra bir adaya sürgüne gönderilerek kalan günlerini burada geçirdi.

Tarihçilerin nesiller boyunca yaşamı ve imparatorluğu üzerine sayısız tarihi inceleme yaptığı Napolyon günümüzde daha çok boyunun kısalığı ile bilinse de ömrü boyunca yaptıklarının listesi oldukça uzun.

Ordudan önceki yaşamı

1769 yılında Korsika adasında Napoleone di Buonaparte ismiyle doğan Napolyon, 1796’da evlendiğinde, ismini Napolyon Bonapart’a çevirdi.

Sözde Cenova hâkimiyetindeki Korsika, 1768 1769 yılları arasında Fransa tarafından ele geçirildiğinde hemen hemen bağımsız bir bölgeydi. Napolyon’un annesi Maria Letizia Buonaparte ve babası Carlo Maria di Buonaparte Fransız destekçisiydi ve aile Fransız hükümeti tarafından soylu olarak kabul edilmekteydi. Fransız hükümetinin bu takdiri Bonapart’ın askeri okula girmesini ve topçu subayı olarak eğitim görmesini kolaylaştırmıştı.

Bonapart, 1779-1784 yılları arasında Fransa Brienne’deki askeri okula gidene kadar Fransızcayı akıcı bir şekilde konuşamıyordu. Brienne’deki eğitimini tamamlamasının ardında, Paris’te daha ileri düzeyde bir askeri akademi olan Ecole Militaire’e katıldı. Buradan 1785’de mezun olarak Fransız ordusunda topçu subayı olarak göreve başladı.

1789’da başlayan ve Fransız Kralı XVI. Louis’nin boynunu vurduran Fransız Devrimi, Bonapart’ın askeri becerisini kullanıp iktidara yükselişine uygun bir yol hazırlayan istikrarsız bir siyası ortam yaratmıştı.

Yükselişi, monarşi yanlısı bir grup Fransız’ın 1793’de İngilizler’in yardımıyla Toulon kentini le geçirmesiyle başladı. Cumhuriyetçi hükümet kenti geri almak için askeri bir keşif düzenlemeye karar verince harekâtın önderlerinden biri olarak görevlendirilen Napolyon geliştirdiği savaş planıyla kentin geri alınmasını sağladı. Ardından 1795’de, Paris’deki bir isyanı bastırmada askeri kuvvetlere yardım etti.

Kaynak: Arkeofili

"Napolyon'un şapkası açık artırmaya çıkıyor" haberi, 06 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 06 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Napolyon'un şapkası açık artırmaya çıkıyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Napolyon'un şapkası açık artırmaya çıkıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  2. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  3. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  4. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  5. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  6. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  7. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  8. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  9. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  10. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  11. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  12. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  13. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  14. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  15. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  16. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  17. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  18. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  19. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  20. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
Kültür Sanat Haberleri