NASA'nın Fermi Teleskobu Tarihin En Güçlü Gama Işını Patlamasını Kaydetti
NASA'nın Fermi Teleskobu Tarihin En Güçlü Ga... Ekim 2022'de NASA'nın Fermi Teleskobu, tarihin en güçlü gama ışını patlamasını kaydetti. “Tüm Zamanların En Parlağı” olarak adlandırılan bu patlama, Dünya'dan 2,4 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir süpernova ile ilişkili. James Webb, patlamanın 12 milyon elektronvolt enerjiye ulaştığını belirledi.
Ekim 2022'de NASA'nın Fermi Gama Işını Uzay Teleskobu, evrenin en güçlü gama ışını patlamasını kaydetti. "Tüm Zamanların En Parlağı" olarak adlandırılan bu patlama, 2,4 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir süpernovadan kaynaklanıyor. James Webb Uzay Teleskobu, patlamanın 12 milyon elektronvolt enerjiye ulaştığını doğruladı.
Gama ışını patlamaları, evrenin gözlemlenebilen bölgesindeki en şiddetli olaylardan biridir. Genellikle büyük kütleli yıldızların nötron yıldızlarına veya kara deliklere dönüşmesiyle ortaya çıkarlar ve süpernovalardan çok daha parlak olabilirler, bu da galaksilerdeki tüm yıldızları kısa süreliğine gölgede bırakabilir.
Ekim 2022'de, NASA'nın Fermi Gama Işını Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen olağanüstü bir kozmik patlama, bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Bu patlama, daha önce gözlemlenen en güçlü gama ışını patlaması olarak kaydedildi. Araştırmacılar, bu patlamayı "Tüm Zamanların En Parlağı" (BOAT) olarak adlandırdı ve Dünya'dan yaklaşık 2,4 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir süpernova patlaması ile ilişkili olduğunu doğruladılar.
James Webb Uzay Teleskobu tarafından yapılan analizler, patlamanın ardından ortaya çıkan emisyon çizgisinin ortalama 40 saniye boyunca görüldüğünü ortaya koydu. Bu çizginin 12 milyon elektronvoltluk bir enerjiye ulaşması bilim insanlarını oldukça şaşırttı; çünkü spektrumda çıplak gözle görülen ışığın enerjisi genellikle 2-3 elektronvolt civarındadır.
Araştırmanın baş yazarı Maria Edvige Ravasio, "Bu sinyali ilk gördüğümde tüylerim diken diken oldu" şeklinde ifade etti.
Bu kadar yüksek enerjinin nasıl oluştuğu üzerine bilim insanları, elektronlar ve antimadde karşılıkları olan pozitronların birbirini yok etmesi sonucunda bu emisyon çizgisinin meydana geldiğini düşünüyor. Yapılan çalışmalar, 12 milyon elektronvoltluk enerjinin, yok olan parçacıkların Dünya'ya neredeyse ışık hızında gelmesinden kaynaklandığını öne sürüyor.
NASA'dan yapılan açıklamada, "Eğer bu yorum doğruysa, 12 milyon elektronvoltla zirve yapan bir emisyon çizgisinin oluşması için yok olan parçacıkların ışık hızının ortalama yüzde 99,9'u kadar bir hızla bizlere doğru hareket etmesi gerekiyor" denildi.
NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Elizabeth Hays, "Bu çarpıcı emisyon çizgisi gibi ipuçlarını bulmak, bilim insanlarının bu ekstrem ortamı daha derinlemesine araştırmasına katkı sağlayacaktır" şeklinde yorum yaptı.
Bu bulgular, gama ışını patlamalarının anlaşılmasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor ve evrenin en ekstrem ortamları hakkında daha fazla bilgi edinme yolunda büyük bir ilerleme sağlıyor.
"NASA'nın Fermi Teleskobu Tarihin En Güçlü Gama Işını Patlamasını Kaydetti" haberi, 29 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 29 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan NASA'nın Fermi Teleskobu Tarihin En Güçlü Gama Işını Patlamasını Kaydetti haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. NASA'nın Fermi Teleskobu Tarihin En Güçlü Gama Işını Patlamasını Kaydetti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 30 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.