NATO Genel Sekreteri, Macron'u uyardı: "NATO'yu da Avrupa'yı da bölersin"

NATO Genel Sekreteri, Macron'u uyardı:

NATO Genel Sekreteri, Macron'u uyardı: "NATO... NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Macron'un savunma alanında bağımsızlaşma çabalarını eleştirdi.

ABD ile Fransa arasında Hint-Pasifik krizi sürerken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Avrupa'nın savunma alanında bağımsızlaşma çabalarının NATO'yu zayıflatacağı ve Avrupa'yı böleceği uyarısı yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD ile yaşanan Hint-Pasifik krizi vesilesiyle Avrupa'nın savunma alanında Washington'a bağımlılığı azaltması çağrısı yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u uyardı.

Başkan Joe Biden ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Washington'da bir araya gelen Stoltenberg, görüşmeler sonrasında Georgetown Üniversitesi'nde bir konferansta yaptığı konuşmada Avrupa'ya net mesajlar verdi.

NATO'ya paralel olarak kurulacak bir Avrupa savunma mekanizmasının Atlantik ittifakını zayıflatma ve bölme riski taşıdığını söyleyen NATO Genel Sekreteri, "Fransa’nın hayal kırıklığı yaşadığını anlıyorum. Ancak NATO çerçevesi dışında herhangi bir çaba içine girmek ya da NATO ile rekabet etmek veya kopyalamak için gösterilen çabalara inanmıyorum. Çünkü NATO bir mihenk taşı olmaya devam etmektedir, Avrupa ve aslında Kuzey Amerika güvenliğinin de temelidir" diye konuştu.

Geçen ay ABD, İngiltere ve Avustralya'nın Hint-Pasifik bölgesinde yeni bir güvenlik ittifakı oluşturduklarını açıklaması ve ardından Avustralya’nın Fransız denizaltıları için verdiği siparişleri iptal ederek ABD’nin ürettiği nükleer güçle çalışan denizaltıları tercih etmesi Fransa ve AB'nin sert tepkisine neden olmuştu.

"Avrupa'nın savunması Avrupa ile sınırlı değil" mesajı

Stoltenberg Avrupa savunmasının Avrupa sınırlarının ötesine geçtiğini belirterek, "Burada konu, coğrafyadır. Güneyde Türkiye, kuzeyde Norveç ve İzlanda, batıda ABD, Kanada ve İngiltere" dedi ve NATO'nun tüm Avrupa’nın güvenliğinin korunması için önemine vurgu yaptı.

Stoltenberg "Alternatif yapılanmalar yaratarak transatlantik bağları zayıflatmaya yönelik her türlü girişim, bunu tek başına hallederiz mesajını verir ve sadece NATO’yu zayıflatmakla kalmaz, aynı zamanda Avrupa’yı da böler" uyarısında bulundu. 

Macron’dan AB liderlerine ortak savunma çağrısı

AB liderleri Slovenya'da düzenlenen AB-Batı Balkan zirvesi öncesinde dün akşam akşam yemeğinde bir araya gelmiş, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, AB'nin sınırlarındaki krizi yönetmek ve kendi güvenliğinden sorumlu olmak için daha fazla şey yapması gerektiğini söylemişti.

"Biz Avrupalılar kendimize karşı net olmalıyız. Güvenliğimiz, sınırlarımız, bağımsızlığımız için önemli olan nedir?" sorusunu yönelten Macron, ABD Başkanı Joe Biden ile 30-31 Ekim tarihlerinde Roma’da yapılacak G20 zirvesinde bir araya geleceklerini de kaydetmişti.

Fransa'ya "Aukus" darbesi

Geçen ay ABD, İngiltere ve Avustralya Hint-Pasifik bölgesinde yeni bir güvenlik ittifakı oluşturduklarını açıklamıştı. "Aukus" adı verilen ve Avustralya'nın nükleer denizaltılarla donatılmasını öngören ittifak nedeniyle Canberra'nın Fransa ile 2016 yılında imzaladığı 56 milyar euroluk denizaltı anlaşmasını feshetmesi, Paris'in sert tepkisine yol açmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu gerginlik sonrasında Avrupa'nın kendi savunma kapasitelerini geliştirmesi ve ABD'ye bağımlılığı azaltması yönündeki fikirlerini tekrardan gündeme getirmişti.

"NATO Genel Sekreteri, Macron'u uyardı: "NATO'yu da Avrupa'yı da bölersin"" haberi, 06 Ekim 2021 tarihinde yazılmıştır. 06 Ekim 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan NATO Genel Sekreteri, Macron'u uyardı: "NATO'yu da Avrupa'yı da bölersin" haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. NATO Genel Sekreteri, Macron'u uyardı: "NATO'yu da Avrupa'yı da bölersin" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  2. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  3. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  4. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  5. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  6. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  7. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  8. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  9. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  10. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  11. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  12. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  13. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  14. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  15. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  16. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  17. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  18. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  19. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  20. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
Dünya Haberleri