NATO'nun Ankara'ya İsveç baskısı artıyor

NATO'nun Ankara'ya İsveç baskısı artıyor

NATO'nun Ankara'ya İsveç baskısı artıyor Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da İsveç'in NATO'ya kabulünü, "gecikmiş bir durum" olarak nitelendirdi ve Türkiye'yi bu tıkanıklığın önünü açmaya davet etti.

Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliği mevzusundaki tavrı sebebiyle müttefik ülkelerin Ankara'ya yönelik baskısı artıyor. Salı günü Brüksel'de başlayan iki günlük NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Fransa ve Finlandiya dışişleri bakanları, Ankara'nın, İsveç'in NATO üyeliğini bir an önce onaylamasını talep etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, toplantı öncesinde bir araya geldiği Türk mevkidaşı Hakan Fidan'a, İsveç'in katılım sözleşmesinin "mümkün olan en kısa sürede" onaylanması gerektiğini söyledi. Blinken'in sözcüsü ikili görüşmede Ankara'nın ABD'den F-16 savaş uçağı talebinin de gündeme gelip gelmediği mevzusunda ise bir açıklama yapmadı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da İsveç'in NATO'ya kabulünü, "gecikmiş bir durum" olarak nitelendirdi ve Türkiye'yi bu tıkanıklığın önünü açmaya davet etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO zirvesinde müttefiklere İsveç'in üyeliği mevzusunda söz verdiğini hatırlatan Baerbock, "Vilnius'ta İsveç'in ittifakımızın bir üyesi olacağı açıkça ifade edildi ve bunun zamanı çoktan geldi ve geçiyor" dedi.

Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ise Ankara'yı "ittifakın güvenilirliğinin tehlikeye düşeceği" mevzusunda uyardı.

Halihazırda NATO üyesi 29 ülkenin İsveç'in katılım başvurusunu onayladığını hatırlatan Colonna, son iki ülke olan Macaristan ve Türkiye'yi de onay vermeye çağırdı. Fransız Bakan, "Söz konusu olan ittifakımızın gücü ve güvenilirliği, bu mevzuda bir gün bile kaybetmemeliyiz" ifadelerini kullandı.

Finlandiya'dan "hayal kırıklığı" açıklaması

NATO'ya geçtiğimiz Nisan ayında dahil olan Finlandiya'nın dışişleri bakanı Elina Valtonen, "İsveç'in katılımının hala engelleniyor olmasından dolayı büyük hayal kırıklığı yaşadığını" dile getirdi. Finlandiyalı Bakan, Türk mevkidaşı Fidan'a, İsveç'in Noel'den önce ittifakta katılmasını beklediğini açıkça ifade edeceğini de sözlerine ekledi. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Ankara'yı İsveç'in NATO üyeliği önündeki engeli kaldırması mevzusunda uyarmış, "İsveç verdiği sözleri yerine getirdi, şimdi Türkiye'nin katılım sürecini tamamlama zamanı" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonrasında, daha önce hiçbir askeri ittifaka dahil olmayan İsveç ile komşusu Finlandiya geçen yıl Mayıs ayında NATO üyeliği için başvuruda bulunmuştu. Finlandiya, NATO'ya üye 31 ülkenin onayıyla Nisan ayında kabul edilirken, Türkiye ve Macaristan İsveç'in başvurusuna şu ana kadar olumlu yanıt vermedi. Ankara İsveç'in PKK'ya karşı yeterli tedbir almadığını öne sürüyor.

"NATO'nun Ankara'ya İsveç baskısı artıyor" haberi, 29 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. 29 Kasım 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan NATO'nun Ankara'ya İsveç baskısı artıyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. NATO'nun Ankara'ya İsveç baskısı artıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DW Türkçe

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
  2. 04:06 Tadic'in Beşiktaş maçı sonrası açıklamaları: 'Hain'
  3. 04:00 Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
  4. 03:59 İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
  5. 03:14 En tehlikeli 4 burç!
  6. 03:12 Trafik poliçe fiyatlarına asgari ücret ayarı!
  7. 03:00 Hırsızlar boş daireleri pes dedirten o yöntemle belirledi!
  8. 02:58 Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
  9. 02:56 Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
  10. 02:54 Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
  11. 02:52 50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
  12. 02:50 Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!
  13. 02:48 Ekmekler asla küf tutmayacak: Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?
  14. 02:47 Bu hata çamaşır makinesinin ömrünü kısaltıyor: Çamaşır makinesi kullanırken bunu sakın yapmayın
  15. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  16. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  17. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  18. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  19. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  20. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
Dünya Haberleri