Nesli tehdit altında türlerin bulunduğu yere çimento fabrikası kurulur mu?

Nesli tehdit altında türlerin bulunduğu yere çimento fabrikası kurulur mu?

Nesli tehdit altında türlerin bulunduğu yere... ABC Haber Merkezi / Miray MertHatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı, Amik Ovası'nın kuzeydoğusunda Suriye sınırına sıfır noktada kurulu Akpınar köyü, çimento fabrikası yapılması tehdidiyle karşı karşıya.Çimento Fabrikaya...

ABC Haber Merkezi / Miray Mert

Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı, Amik Ovası'nın kuzeydoğusunda Suriye sınırına sıfır noktada kurulu Akpınar köyü, çimento fabrikası yapılması tehdidiyle karşı karşıya.

Çimento Fabrikaya yapacak firmanın başvurusu sonucu ona göre Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuyla onay verildi. Ancak ÇED raporunda bölgede yaşam alanı bulunan nesli koruma altındaki Hatay dağ ceylanı , çizgili sırtlan , saz Kedisi  ve kayalık gerbili ve uzun kulaklı çöl kirpisinin adına dahi yer verilmemiş durumda.

Hatay Tabiatı Koruma Derneği (TAKODER) Başkanı Abdullah Öğünç, TAKODER’in sitesinde bu duruma tepki çekti. Öğünç, tarımın kalbi olarak nitelendirilen Amik Ovası'ndaki Akpınar Köyü’ne yapılacak çimento fabrikasının hayvanlara ve tarıma zarar vereceğini bildirdi.

ÇED RAPORU USULSÜZ

Abdullah Öğünç çimento fabrikası yapılmasına karşı çıkarak bölgenin Yaban Hayatını Geliştirme Sahası olarak ilan edilmesini vurguladı:

“ÇED süreci ve raporları günümüzde kes yapıştır şeklinde laf olsun diye yapılır oldu. Sürecin denetimcisi ve kabul makamı olan kamu kurumları da özensiz ve yetersiz olunca Dağ Ceylanı yaşama alanına planlanan Çimento fabrikası projesinde bugünkü durum ortaya çıktı.

ekran-alintisi-037.png
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, nadir ve nesillerinin tehdit altında bulunduğu için hakkında ''Tür Koruma Eylem Planı'' hazırlanan memeli türlerimizden
Hatay dağ ceylanı (Gazella gazella), Çizgili sırtlan (Hyaena hyaena), Saz Kedisi (Felis chaus) ve Kayalık gerbili (Gerbillus dasyurus)’un Bunların dışında Hatay ilinde yaşadığı 2017 yılı içinde belirlenen Uzun kulaklı çöl kirpisinin (Hemiechinus auritus) Hatay Bölgesindeki yaşam alanına kurulması planlanan Çimento Fabrikasının ÇED'ine onay çıkmış durumdadır. Konu ile ilgili ÇED iptal davası açmış iken şimdide aynı bölge içerisinde bir beton tesisinin ÇED’ine onay verilmiş olduğunu öğrendik. Yine bu bölge içerisinde taş ve maden ocaklarının sayılarında artış gözlenmektedir.

993938.jpg

"Alana kurulması planlanan Çimento fabrikası, Taş ocağı ve Maden ocakları gibi faaliyetler bölgedeki yaban hayatına, tarımsal faaliyetlere ve hayvancılığa telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir.
İş işten geçmeden bu alanda kurulması planlanan tesislere verilen bütün ÇED olumlu raporlarının iptal edilmesi, yeni tesislere izin verilmemesi bu hassas ekosistemin korunmasını sağlayacak şekilde bölgenin Yaban Hayatını Geliştirme Sahası ilan edilmesi gerekmektedir. “

KÖYLÜLERDEN TEPKİ

Geçtiğimiz günlerde ise, Reyhanlı'ya bağlı 2 bin 500 nüfuslu Akpınar köyünün sakinleri, köye çimento fabrikası yapılması kararına tepki gösterdi. Köylüler, Hatay Tabiatı Koruma Derneği ile birlikte, ÇED raporunun usulsüz hazırlandığını ileri sürüp, yürütmenin durdurulması için Hatay İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme inceleme için bilirkişi atarken, köylüler, kurulacak fabrikanın; bölgede yaşayan ve dağ ceylanı, çizgili sırtlan, oklu kirpi, alacasansar, kuyruksüren, yabani tavşan ve sansar gibi nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlara ve tarıma zarar vereceğini belirtti.

5aacd927eb10bb4cb043d6ef.jpg

"Nesli tehdit altında türlerin bulunduğu yere çimento fabrikası kurulur mu?" haberi, 22 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 22 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Nesli tehdit altında türlerin bulunduğu yere çimento fabrikası kurulur mu? haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nesli tehdit altında türlerin bulunduğu yere çimento fabrikası kurulur mu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:53 Korhan Berzeg için arama çalışmasında gelişme: Dere yatağında bir kanıt daha bulundu
  2. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  3. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  4. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
  5. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  6. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  7. 17:34 TRT'nin sevilen dizisinden izleyicilere müjde geldi! Beşinci sezonuyla ekranlarda yer alacak
  8. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  9. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  10. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  11. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  12. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  13. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  14. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  15. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  16. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  17. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  18. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  19. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  20. 16:08 Çin ABD'ye zeytin dalı uzattı: "Rakip değil ortağız"
Yaşam Haberleri