Norveç'ten UCM'ye: Netanyahu ve Gallant Filistin Suçları İçin Yargılanabilir

Norveç'ten UCM'ye: Netanyahu ve Gallant Filistin Suçları İçin Yargılanabilir

Norveç'ten UCM'ye: Netanyahu ve Gallant Fili... Norveç, UCM'ye sunduğu beyanında, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant’ın Filistin topraklarındaki suçları nedeniyle yargılanabileceğini belirtti. UCM’nin yargı yetkisini Oslo Anlaşmaları’nın engellemeyeceğini vurgulayan Norveç, Filistin’in UCM'ye taraf devlet olduğunu da ekledi.

Norveç, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) sunduğu yazılı beyanında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın Filistin topraklarında işledikleri suçlardan yargılanabileceğini belirtti. Norveç, Oslo Anlaşmaları'nın UCM’nin yetkisine engel teşkil etmediğini ve Filistin’in UCM'ye taraf devlet olarak kabul edildiğini vurguladı.

Norveç, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) sunduğu yazılı beyanında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında yakalama kararı çıkarılması talebini değerlendiren UCM’nin ilgili ön inceleme dairesinin, Roma Statüsü uyarınca Filistin topraklarında suç işleyen İsrailli yetkililer üzerinde yargı yetkisine sahip olduğunu ifade etti. 

Norveç açıklamasında, Oslo Anlaşmaları’nın UCM’nin Netanyahu ve Gallant hakkında çıkarılacak yakalama kararına engel teşkil etmediğini belirtti. Oslo Anlaşmaları sürecine ev sahipliği yapan bir ülke olarak, Filistin’in bu anlaşmalar aracılığıyla yargılama yetkisi ve egemenliğinden feragat etmediğini vurguladı. Ayrıca, Oslo Anlaşmaları'ndaki sınırlamaların sadece Filistin’in kendi yargılamaları için geçerli olduğunu, UCM açısından böyle bir sınırlama bulunmadığını ifade etti. Norveç, Filistin’i devlet olarak tanıdığını ve Filistin’in UCM’ye resmi olarak taraf devlet statüsü kazandığını da belirtti.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) de UCM’ye sunduğu beyanında, üye devletlerinden 25’inin UCM’ye taraf olduğunu belirterek, Filistinli mağdurların Roma Statüsü’nün korumasından mahrum bırakılmaması gerektiğini ve İsrailli faillerin hukukun üstünde olmadığını vurguladı. İİT, bazı devletlerin İsrail'in Filistin halkına karşı uyguladığı acımasız saldırganlığı desteklemesinden üzüntü duyduğunu ve UCM’nin uluslararası suçların soruşturulmasında adaletin sağlanması rolünü korkusuzca ve eşit şekilde yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Hukukçular ve STK'ler de UCM’nin Filistin topraklarında suç işleyen İsrailli yetkililer hakkında yargı yetkisine sahip olduğunu savundu. UCM’ye beyan sunan hukuk profesörleri ve çeşitli STK'ler, UCM’nin İsrail vatandaşları hakkında tutuklama emri çıkarabilmesi gerektiğini belirtti.

İngiltere ise Filistin’in Oslo Anlaşmaları uyarınca İsrail vatandaşları üzerinde cezai yargı yetkisi kullanamadığı durumlarda, UCM’nin İsrail vatandaşları üzerinde yargı yetkisi kullanıp kullanamayacağı konusunda gözlemlerini sunmak istemişti. Bu girişim, UCM’deki Filistin soruşturmasını yavaşlatacağı yönünde eleştirilmişti. Eski Başbakan Rishi Sunak, UCM’nin Gazze'deki duruma yardımcı olmayacağı gerekçesiyle Netanyahu ve Gallant hakkındaki yakalama kararına karşı çıkmıştı. Ancak, yeni Başbakan Keir Starmer hükümetinin farklı bir tutum sergileyebileceği ve beyan sunmayabileceği belirtilmişti.

UCM’ye beyan sunma usulü, Mahkeme Kurallarının 103. maddesine göre, bir devlet, kuruluş veya kişinin yazılı veya sözlü olarak UCM’ye görüş bildirebilmesine olanak tanır. Bu usul, davanın doğru bir şekilde karara bağlanması için gerekli görüldüğünde kullanılır ve birçok ülke ve kuruluş, Mahkemenin vereceği kararı etkilemek amacıyla bu hakkı kullanır. UCM, daha önce Sudan eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir ve Filistin topraklarındaki yargı yetkisine ilişkin Amicus Curiae beyanda bulunulmasına izin vermişti.

"Norveç'ten UCM'ye: Netanyahu ve Gallant Filistin Suçları İçin Yargılanabilir" haberi, 06 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Norveç'ten UCM'ye: Netanyahu ve Gallant Filistin Suçları İçin Yargılanabilir haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Norveç'ten UCM'ye: Netanyahu ve Gallant Filistin Suçları İçin Yargılanabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 16 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:35 Kırklareli'de Bakımevinde 17 Hayvanın Ölümü: Soruşturma Başlatıldı!
  2. 14:30 İsrail’in Nebatiye Saldırısında Tüm Belediye Meclisi Üyeleri Öldürüldü!
  3. 14:28 Fransız Arkeologdan Korkutan Açıklama: Marmara’da Yeni Fay Hattı Bulundu, Büyük Deprem Yolda!
  4. 14:14 İflasların Yükselişi: Türkiye Ekonomisi İçin Tehlike Çanları Çalıyor!
  5. 13:37 İznik Gölü'nde Fay Hattı Belirlendi: 1000 Yılda Bir Gelen Deprem Olabilir!
  6. 13:32 Kasırga Ortasında Kaybolan Çocuğun Hikayesi: 10 Gün Sonra Mucize Gerçekleşti!
  7. 13:27 Talep Patlaması Bekleniyor! Türkiye-Çin Anlaşması İle Madencilikte İleri Adım!
  8. 13:22 Meteoroloji Uyardı: Doğu Karadeniz'de Sel Tehlikesi Kapıda!
  9. 13:17 Mali Kriz Manchester United'ı Sarsıyor: Ferguson'un Ayrılığı!
  10. 13:10 Polis memuru Hakan Telli'yi şehit etmişlerdi; "Anucur" suç örgütüne yeni operasyon
  11. 13:09 At ve eşek etinin tüketildiği iller: Adana ve Sakarya!
  12. 13:04 Evinizin Altında Fay Hattı Var mı? MTA'nın Diri Fay Haritası ile Öğrenin!
  13. 13:04 Boşanma Davalarında Devrim: Yeni Paket TBMM'ye Geliyor!
  14. 13:04 Kozluk'ta 8 yaşındaki Ş. S.'nin ipte asılı bulunması: Cinsel istismar iddiaları!
  15. 13:04 Acun Ilıcalı yeniden baba mı oluyor? Çağla Altunkaya'dan açıklama geldi
  16. 13:03 Gerçek Dahiler İçin Zeka Sınavı: Gizli Fili Bulabilecek Misiniz?
  17. 13:02 Malatya Depreminin Ardından Dağlarda Tedirgin Eden Manzaralar!
  18. 13:02 Altın Fiyatlarında Yeni Zirve: Gram Altın Rekor Kırdı!
  19. 13:02 Kışa Girmeden Önlem Alın: Sanayi Ustalarından Dizel Araç Sahiplerine Önemli Uyarılar!
  20. 13:02 Konut Yatırımında Yeni Dönem: Ev Sahipleri Alternatif Yatırımlara Yöneliyor!
Dünya Haberleri