Nükleer müzakerelerin Yemen ve bölgedeki çatışmalara muhtemel etkisi

Nükleer müzakerelerin Yemen ve bölgedeki çatışmalara muhtemel etkisi

Nükleer müzakerelerin Yemen ve bölgedeki çat... İran ile dondurulan müzakereler yeniden başladı. Batılı ülkeler ile İran arasında devam eden müzakereler, yeniden masaya oturdu.

İran ile dondurulan müzakereler yeniden başladı. Batılı ülkeler ile İran arasında devam eden müzakereler, yeniden masaya oturdu. Müzakerelere katılan taraflar arasında aylarca süren tartışmaların ardından İran nükleer programını yeniden canlandırmak için bir anlaşmaya varmaya yakın. Geçtiğimiz aylarda Batılı ülkeler, İran'ı daha önce birçok hükmünden vazgeçtiği anlaşmanın tüm şartlarına dönmesine ve Amerika Birleşik Devletleri'nin böyleye masada olmasına uğraşıyorlar. 

Amerika Birleşik Devletleri bir önceki başkan Trump döneminde 2018 yılında anlaşmadan çekilmiş ve İran'a ağır yaptırımlar uygulamıştı. Yeniden başlayan müzakerelerde Tahran'ın bölgedeki savaşlardaki rolüne değinmeden sadece İran’ın nükleer programına odaklandığı görülüyor.

 

Tahran'ın bölgedeki yıkıcı etkisini durdurmaya zorlayacak garantiler olmadan anlaşmaya varılmasının, Tahran'ın birçok silahlı grubu finansal ve askeri olarak desteklediği ve Tahran'ın tüm bölgede istikrar için gerçek bir tehlike oluşturduğu ve Arap güvenliğine gerçek bir tehdit oluşturduğuna dair görüşlerde neredeyse tam bir birlik söz konusu. Ayrıca, Lübnan, Irak ve Yemen'deki şiddet yanlısı örgütler ve Mağrip ülkeleri de dahil olmak üzere diğer ülkelerde de buna benzer örnekleri de oluşturmaya çalışıyor. 

 

Yemenli uzmanlara göre: "Iran destekli bu silahlı gruplar, bölgede İran'ın vekili olarak hareket ediyor.. İran'ın bölgedeki rolü, İran'ın nükleer müzakerelerinde mutlaka masada olmalı. Ayrıca İran'ın Husileri, nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak için devam eden müzakerelerde bir kart olarak kullandırıyor. İran, savaş ve barış denkleminde önemli olan Yemen'in Marib vilayetinde uluslararası deniz taşımacılığına yönelik saldırılar düzenlemesi ve askeri tırmanışın yeniden başlatılması konularında isyancılara destek verdi ve Yemen'in komşularına saldırılar düzenledi" 

 

Uzmanlar, Batılı ülkeler ile İran arasında 2015 yılında imzalanan İran nükleer anlaşmasının, İran'ın bölgedeki rolünü genişletmesine olanak tanıdığını ve Husilerin Yemen’de başkent Sanaa da dahil olmak üzere Yemen şehirlerinde ülkedeki meşru otoritelere karşı darbe yapmasına ve İran'ın kontrol etmesine destek verdiğini de sözlerine ekledi.  

İran, Husilere Devrim Muhafızlarından uzmanlar ve balistik füzeler ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere silahlar sağladı ve Yemen'in başkenti Sanaa'nın ve sonraki yılların kontrolünü ele geçirmeden önce onlara yüz milyonlarca dolar verdi. 

İran'ın Körfez bölgesi ve Arap ulusal güvenliğini tehdit etmedeki rolünü sınırlamak için yeterli garantilerin yokluğunda bölgede kaosun artacağı yorumları yapan bir Askeri uzman söyle dedi: "Anlaşma, İran'ın bölgedeki silahlarını destekleme faaliyetinin geri dönmesine izin vermemelil." 

 

Yemen, uluslararası alanda tanınan hükümet ile İran destekli Husiler arasında sekizinci yılına girmek üzere olan şiddetli çatışmalara tanık oluyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre, savaş dünyanın en kötü insani krizine neden olurken İran'ın, küresel enerji kaynaklarının geçtiği en önemli uluslararası su yollarını ve komşu ülkeleri tehdit ettiği Kızıldeniz ve Bab'ül Mendeb Boğazı'nda tutunmak için Husiler aracılığıyla Yemen'i kontrol etmeye çalışıyor.

"Nükleer müzakerelerin Yemen ve bölgedeki çatışmalara muhtemel etkisi" haberi, 26 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 26 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Nükleer müzakerelerin Yemen ve bölgedeki çatışmalara muhtemel etkisi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nükleer müzakerelerin Yemen ve bölgedeki çatışmalara muhtemel etkisi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  2. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  3. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  4. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  5. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  6. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  7. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  8. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  9. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  10. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  11. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  12. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  13. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  14. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  15. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  16. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  17. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  18. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  19. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  20. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
Dünya Haberleri