Nuray Babacan: AKP’de 50+1’in küçük partilere hegemonya sağladığını düşünenlerin sayısı az değil

Nuray Babacan: AKP’de 50+1’in küçük partilere hegemonya sağladığını düşünenlerin sayısı az değil

Nuray Babacan: AKP’de 50+1’in küçük partiler... Her hafta değişen hızlı gündem ve gazetecilerin bunun peşinden sürüklenmesi sıradan bir vaka artık.

Arkasındaki gizli planı anlamaya çalışmak yorucu ama bazen bakıp hiçbir şey görememek de mümkün. Ancak, son birkaç hafta içerisinde yaşananları birbiriyle ilişkilendirip, “Bu bir sistem krizi” diyenleri atlamamak gerekir.

BEKLENEN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yargı krizinin hemen ardından gündeme getirdiği Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 50 artı 1 uygulamasından vazgeçilerek, daha kolay seçilecek bir orana indirmeye yönelik sözlerine beklenen yerden beklenen yanıt geldi. Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kendilerine avantaj yaratan mevcut sisteme sahip çıkması AKP’lileri şaşırtmadı.

NASIL YORUMLANDI?

Yapılan yorumlarda, “Bahçeli’nin bu yaklaşımı bekleniyordu. Aksi sürpriz olurdu. MHP kendisine her an ihtiyaç duyulacak bir yapıdan vazgeçmez. Hiçbir sorumluluğu olmadan, sistemin içinde edindiği pozisyondan memnun. Bu mekanizmanın değişmesini istemeyeceği belliydi” deniliyor. Bahçeli’nin açıklamasının AKP’ye “İYİ Parti ile flört etmeyi bırakın, İYİ Parti sözcülerinin yaptığı açıklamaların ne anlama geldiğini biliyoruz” mesajı verdiği iddia ediliyor.

SİSTEM KRİZİ Mİ?

Bu yüzden yaşanan tartışmalar, “sistem krizi” olarak değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin baştan yanlış kurgulandığı, ‘denge ve denetim’ sisteminin iyi kurulmadığı, büyük partileri küçük partilerin hegemonyasına mahkum ettiğini düşünen AKP’lilerin sayısı az değil. Ancak bunlar, “Zamanında biz söyledik, sözümüzü dinletemedik” diyenler. Yani içerde ayrı bir hesaplaşma var.

PARTİ İÇİNDEKİ SESLER

Yapılan değerlendirmelerde, “Bu sistemin kısa sürede sorunlar yaratacağını o dönem dile getirenler arkadaşlar oldu ama partide yankı bulmadı. Büyük partilerin küçük partilere mahkum olacağını söylemiştik. HÜDA PAR ve Yeniden Refah gibi partileri TBMM’ye taşımak ve etki alanlarını arttırmak yanlıştı. Yerel seçimlerde özellikle taşra kentlerinde bu partileri dikkate almak zorunda kalıyoruz” diyorlar.

ADRES NERESİ OLMALI

Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu konusu ise AKP’de çoğunluk tarafından destek görüyor. Ancak bunun “bütüncül olarak ele alınması” ve çalışma yerinin “genel merkez olması” gerektiği ifade ediliyor. Bu görüşü dile getirenler, “Eğer bir anayasa çalışması yapılacaksa yerel seçimlerden sonra tüm bileşenlerin katılımıyla, parti genel merkezinin yönetiminde yapılmalı. Tüm tarafların katılımı sağlanmalı. Önce ana hedefler konulmalı, sonra maddelere geçilmeli. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bunun ancak bir parçası olabilir” anlayışında.

İLGİNÇ HESAPLAŞMA

Konu, AKP’deki iç hesaplaşmadan açılmışken, “AKP siyasetinin adresi neresi?” başlığını da atlamamak gerekir. Cumhurbaşkanlığı’nda oluşan yapının, genel merkeze ve parti grubuna alternatif olması rahatsızlık yaratıyor. Siyasi projelerin cumhurbaşkanlığında değil, partide üretilmesi ve tartışılması gerektiği son dönemde daha çok dile getirilmeye başlandı.

HESAPLAR FARKLI

Parti yönetiminin tüm süreçlerin dışında kaldığı, istişarenin ortadan kalktığı görüşü hakim. Siyaset üretmek konusunda partinin kurullarının sistemin dışına düştüğü eleştirileri var. Anlayacağınız, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne sahip çıkanların da itiraz edenlerin de kendilerine göre farklı hesapları var. Ülke yararı bunun neresinde belli değil…

"Nuray Babacan: AKP’de 50+1’in küçük partilere hegemonya sağladığını düşünenlerin sayısı az değil" haberi, 22 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. 22 Kasım 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Nuray Babacan: AKP’de 50+1’in küçük partilere hegemonya sağladığını düşünenlerin sayısı az değil haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nuray Babacan: AKP’de 50+1’in küçük partilere hegemonya sağladığını düşünenlerin sayısı az değil 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Gazete Pencere

SON HABERLER
  1. 23:19 Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Jose Mourinho İle Anlaşmaya Vardı: Yeni Sezon Heyecanı Başlıyor!
  2. 23:16 Borsa İstanbul'da Yükseliş Devam Ediyor: Geçer'den 15 Bin Puan Öngörüsü!
  3. 23:15 Nokia 3210, 2024 versiyonuyla geri döndü! Hem nostaljik, hem modern!
  4. 23:13 Unutulmaz Eser 'Kürk Mantolu Madonna' Dizi Olarak Geliyor!
  5. 23:12 Electronic Arts, benzersiz bir indirim kampanyası başlattı!
  6. 23:09 ABD Üniversitelerinden Gazze'ye Dayanışma: Filistin'e Destek Gösterileri Sürüyor
  7. 23:08 Yarından itibaren geçerli olacak şekilde LPG fiyatlarında büyük bir indirim bekleniyor
  8. 23:07 Kaçak Hayvan Kaçamağı: Güney Afrika'da Tutuklanan Şüphelinin Şaşırtıcı İntiharı
  9. 23:06 Babacan'dan İsrail tepkisi: "34 bin insan için geç kaldınız"
  10. 23:04 İsrail, Gazze'ye İnsani Yardımların Girişini Artırmak İçin Erez Sınır Kapısı'nı Açtı
  11. 23:03 Teknik Direktör Gülay’dan büyük çağrı!
  12. 23:02 Mercedes-Benz, Apple CarPlay desteğini sonlandırıyor
  13. 23:01 Netanyahu, UCM'den Muhtemel Tutuklama Kararını Engellemek İçin Ailelerden Destek İstiyor
  14. 22:59 Kulis bilgisi aldığını söyleyerek çalışanlara müjde getirdi: "Asgari ücrete o tarihte zam geliyor!"
  15. 22:58 Erdoğan Başkanlığında Yapılan Kurul Toplantısında Türkiye'nin Gelecek Süreçleri Değerlendirildi
  16. 22:54 Aston Villa'nın Nicolo Zaniolo İle İlgili Heyecan Veren Haberi: Rövanş Maçında Kadroda Olabilir!
  17. 22:51 Fransa'da 1 Mayıs Gösterilerinde Çatışmalar: En Az 15 Polis Yaralandı
  18. 22:48 Tarçın: Mutfakların Yıldızı, Bahçelerin Koruyucusu
  19. 22:43 Dolar sahipleri için beklenmedik bir gelişme yaşandı: Merkez Bankası'ndan sürpriz adım
  20. 22:41 Fenomen diziye final kararı!
Medya Haberleri