Nuray Babacan yazdı: AKP’de veda zamanı, yıpranmış ağır toplar silindi

Nuray Babacan yazdı: AKP’de veda zamanı, yıpranmış ağır toplar silindi

Nuray Babacan yazdı: AKP’de veda zamanı, yıp... CumhurbaşkanıTayyip Erdoğan son hamlesini partinin vitrininde yaptı ve köklü değişikliğe gitti.

Partinin ağır topları sayılan ve son dönemlerde haklarında farklı iddialar ve tartışmalar olan isimler silindi. Binali Yıldırım, Nurettin Canikli, Mustafa Şentop ve Süleyman Soylu partinin karar mekanizmasında yer bulamadı. Tercih edilenler, ‘az yıpranmış eski isimlerle, az bilinen yeni yüzler’ oldu.

İNCE ÇALIŞMA!

Yeni parti vitrininin kimlerden oluşacağına ilişkin ilk çalışma, partide üç isim tarafından yapıldı. Efkan Ala, Fatih Şahin ve Erkan Kandemir üçlüsü, Erdoğan’ın önüne ‘çoktan seçmeli bir havuz liste’ götürdüler. Erdoğan, son üç gününü bu liste üzerinden en uygun 75’i seçerek geçirdi. Listelerde, yüzde 65 oranında değişim yaşanırken, bölgesel dengeler dikkate alındı. Bu kez MKYK’da milletvekillerine en az oranda yer verildi. Listede İstanbul ağırlığı hissedildi, gençler ve kadınların sayısı arttı.

TARTIŞMALI İSİMLER GİTTİ

İşin tekniğini geçtikten sonra gelelim siyasi mesajına. Öncelikle, kabinede başlayan değişim partiye de yansıdı. Ortada hiçbir yasal süreç olmasa da, parti içinde adı şaibeli ilişkiler, görevi kötüye kullanma ve avantaj sağlama gibi konularla anılan bazı isimler uzaklaştırıldı. Kamuoyunda sık sık tartışmaya neden olan kişiler de liste dışı kaldı.

AĞIR TOPLARA VEDA

Partinin ağır toplarından Binali Yıldırım, Mustafa Şentop, Nurettin Canikli ve Süleyman Soylu MKYK’ya alınmadı. Soylu’nun Meclis’te komisyon başkanlığı görevi nedeniyle alınmadığı belirtiliyor. Ancak tercih kullanmak istense bu engel değildi tabi. Mevcut MKYK’da sık sık kamuoyunda tartışmalara konu olan Şamil Tayyar, Metin Külünk gibi isimlere vize verilmediği görülüyor.

YERİNİ KORUYANLAR

Genel merkezde genel başkan yardımcısı olarak görev yapan Ali İhsan Yavuz, Çiğdem Karaaslan, Efkan Ala, Erkan Kandemir, Fatih Şahin, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Mustafa Şen, Ömer Çelik, Vedat Demiröz yeniden listeye alındı. Hayati Yazıcı parti kurulduğundan beri MKYK’da yer almayı başaran tek isim oldu. MKYK’daki ilginç kararlardan biri, partideki yanlışları açıkça eleştiren Aziz Babuşcu’nun listeye alınması oldu. Eski bakanlardan üç dönemlik Mustafa Elitaş, Nihat Zeybekçi, Ahmet Arslan ve Mahir Ünal da listede yer buldu.

İLGİNÇ İSİMLER

Yeni yüzler arasında, sanatçı Mahmut Tuncer’in oğlu Mehmet Umut Tuncer de yer aldı. Eski milletvekili Hüseyin Besli’nin oğlu Ömer Faruk Besli, doğa sporları ve doğa gezileri üzerine televizyon programları yapan Serdar Kılıç da yeni yönetimde yer aldı. Avukat kökenli, aynı zamanda öğretmenlik ve sunuculuk yapan Hayati İnanç, SETA kökenli yazar Hasan Basri Yalçın, AK Parti’nin Antalya milletvekili adayı da olan hakem Kuddisi Müftüoğlu da MKYK’ya girdi. İş dünyasından NG Şirketler Grubu yönetim kurulu başkanı Erkan Güral; konut sektöründe faaliyet gösteren bir inşaat şirketinin yönetim kurulu başkanı Ali Demirel, otel ve inşaat sektörlerinde şirketleri bulunan Fevzi Polat ve mimarlık-restorasyon şirketinin genel müdürlüğünü yapan Sevilay Tuncer listede yer buldu.

BAKALIM NE YAPABİLECEKLER?

Erdoğan’ın son operasyonu, beraber çalıştığı isimlerin değişmeye başlamasıyla attığı adımların da değiştiğini gösterdi. Kabine, parti grup yönetimi, saray ekibindeki değişiklikler kongreyi de etkiledi. Yani vitrinde, ‘daha dengeli, daha az yıpranmış, daha yeni’ isimlere yer verildi. Bu kadronun ülkeye ne katacağını hep birlikte göreceğiz…

"Nuray Babacan yazdı: AKP’de veda zamanı, yıpranmış ağır toplar silindi" haberi, 08 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 08 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Nuray Babacan yazdı: AKP’de veda zamanı, yıpranmış ağır toplar silindi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nuray Babacan yazdı: AKP’de veda zamanı, yıpranmış ağır toplar silindi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 04:50 Havalar ısınırken ter kokusu can sıkıyor: Bunun yardımıyla artık gün boyu ter kokmayacaksınız!
  2. 04:48 Bakan Işıkhan açıkladı: Uzaktan ve esnek çalışma modelleri geliyor!
  3. 04:46 Bu ot saçtaki kepek sorununu ortadan kaldırıyor!
  4. 02:04 Beşiktaş'a Dev Transfer Bombası Geliyor: İtalyan Devi'nin Yıldızı Yolda!
  5. 01:41 Mantık Dedektifleri Hazır Mı? Bu Resimde Gizli Mantık Hatasını 4 Saniyede Bulabilecek Misin?
  6. 01:26 Caner Erkin Fenerbahçe Taraftarını Ayaklandırdı! "Asla Olmayacak!"
  7. 01:22 Yoğurt ve Bir Kaşık Baharat: Sindirim Sorunlarından Kalp Sağlığına Her Şey Birebir Çözüm!
  8. 01:19 Tamamen yapay zeka görüntüleriyle üretilmiş en uzun klip!
  9. 01:17 Yapay zekayla beraber hayatımıza girecek metal yaka kavramı
  10. 01:14 Tüm meslekleri etkisi altına aldı: İşte yapay zekayı en çok kullanan sektörler!
  11. 01:11 Profesör Bektaş'tan deprem uyarısı: Doğu Karadeniz 3 riskli fay ortasında yer alıyor
  12. 01:08 Bir litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor!
  13. 01:05 İnek sütünden değil mercimekten yapılıyor: İşte en lezzetli peynir!
  14. 01:03 Çamaşır makinesine koymamanız gereken 8 şey!
  15. 01:01 Zehir saçıyor: Soğanı sakın böyle yemeyin!
  16. 00:59 Resmi Gazete'de yayımlandı: İşte Hukuk mesleklerine giriş sınavı yönetmeliği!
  17. 00:48 Bilinmeyen koronavirüslere karşı koruyucu bir aşı geliştirildi!
  18. 00:35 İlk 100'e giren bir başarı hikayesi birden bitti: 2 tekstil devi konkordato taleplerini sundu
  19. 00:25 TBMM Genel Kurulu'nda dört adet uluslararası anlaşma kabul edildi
  20. 00:24 ABD'nin Gazze kıyısına inşa ettiği iskele tamamlanmış durumda
Politika Haberleri