Nuray Babacan yazdı: Yerel seçim nedeniyle konut ve iş yerlerinde elektrik-doğal gaz zammı için öngörülen neyd

Nuray Babacan yazdı: Yerel seçim nedeniyle konut ve iş yerlerinde elektrik-doğal gaz zammı için öngörülen neyd

Nuray Babacan yazdı: Yerel seçim nedeniyle k... Hükümetin ekonomik kriz için hazırladığı ‘acı reçetenin’ önemli ayağının ‘zam paketi’ olduğunu tahmin etmeyen yoktur. Özellikle doğal gaz ve elektriğe yapılacak zamların katlamalı yansıması görülüyor.

İşte bunu içeren bir zam paketi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önüne gitti. Erdoğan’ı bile şaşırtan yüksek rakam, vatandaşa maliyetinden çok, yerel seçim maliyeti nedeniyle ertelendi. Ertelendi derken Erdoğan’ın talimatıyla üç aşamada yapılacak.

Seçim freninin hikayesi

Geçtiğimiz günlerde sanayi ve ticarethane abonelerinin kullandığı elektriğe yapılan yüzde 20 zammın bir hikayesi var. Şimdilik konut abonelerinin kullandığı elektriğe zam yapılmazken hazırlanan ‘zamlı paketin’ bunun neredeyse üç katı olduğu anlatılıyor. Yani vatandaşlar, martta yapılacak yerel seçimin uzatmalarını yaşıyor.

Üç katını öngördüler

Edinilen bilgiye göre bütçe ve enflasyon krizi yaşayan ekonominin yeni yönetimi, tüm maliyet hesaplarını da içine katarak sanayi, tarım, ticarethane ve konutlarda yapılması gereken elektrik ve doğal gaz zammına ilişkin hazırlıklarını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sundular. Açıklanan yüzde 20 zammın en az üç kat daha fazla artış içeren paket, Erdoğan’ın itirazıyla karşılaştı.

Üç aşamada yapın

İtirazın kaynağı ise yaklaşan yerel seçimler. Seçimlerden önce yapılacak böylesine dehşet verici bir artışın ‘oylara’ etkisini hesaplayan Erdoğan’ın, “Şu aşamada bunu uygulayamazsınız. Üç aşamada yapın. Kalabilenler yerel seçim sonuna kalsın” dediği belirtiliyor. Yüzde 20 zam rakamının böyle bulunduğu aktarılıyor.

Tek ölçü yerel seçim

Hükümetin bu kaçış planı; uygulanan yanlış politikalar yüzünden yaşanan gerçek enflasyonun görünür olmasını engelleme, yerel seçimlerden önce vatandaşın gözünü boyama, maaşların yeniden artırılması gibi sorunları yerel seçimlerden sonrasına erteleme amacı taşıyor. Her seçimden önce ve sonra aynı senaryoyu uygulamaya koyan AKP iktidarı, ‘hak arama, hesap sorma’ mekanizmasıyla ilgilenmeyen Türk halkının hafızasına güveniyor anlaşılan!

İyimser konuşmalar

Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın iyimserliğini koruduğuna ilişkin kulis haberleri geliyor. Siyasiler, sanayiciler ve iş insanlarıyla yapılan her toplantıda, yabancı fonlardan ilgi gördüklerini anlatmaya devam ediyorlar. Erkan’ın yabancı fonlardan Türkiye’ye ilgilerini gösteren ‘telefonlar’ aldıklarını, ilginin kaynağının daha çok Körfez ülkeleri olduğunu, batılı fonlarla güven ilişkisi kurmak için gerekenin yapıldığını anlattığı belirtiliyor.

Peki gerçekler!

Mehmet Şimşek de en az onun kadar iyimser! Her toplantıda, “Temel amacımız ülkemizin kalkınma sürecini hızlandırmak, küresel değer zincirlerinde yükselmek, dünya ticaretinden daha fazla pay almak ve vatandaşlarımızın refahını artırmaktır. Vatandaşlarımızın refahını artıracak sürdürülebilir büyümenin yolu yatırım, istihdam ve verimliliği artırmaktan geçmektedir. Yatırım ve istihdam artışı için öngörülebilirlik, güven ve makro finansal istikrarın varlığı önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra bütçe dengesinin uluslararası kriterler seviyesinde seyretmesini sağlamak üzere kamu harcamaları rasyonelleştirilecek ve tasarruflar artırılacaktır. Kamu tasarruflarındaki artış cari dengeyi de destekleyecektir” dediğini biliyoruz.

‘Öngörülebilirlik, güven ve uluslararası kriterler’ bakanın her toplantıda tekrarladığı sözler. Peki, ‘Yargıya müdahale, hukuksuzluk, adil yargılama sorunu’ gibi güvensizlik yaratan kararlar kimin?

"Nuray Babacan yazdı: Yerel seçim nedeniyle konut ve iş yerlerinde elektrik-doğal gaz zammı için ön." haberi, 03 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 03 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Nuray Babacan yazdı: Yerel seçim nedeniyle konut ve iş yerlerinde elektrik-doğal gaz zammı için ön.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nuray Babacan yazdı: Yerel seçim nedeniyle konut ve iş yerlerinde elektrik-doğal gaz zammı için ön.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 09:01 Ankara'da kuvvetli sağanak yaşamı felç etti: Metro seferleri aksadı
  2. 08:50 Karar yazarı Elif Çakır: Gelelim madalyonun öteki yüzüne
  3. 08:46 Ümit Özlale ve Serap Belovacıklı evleniyor
  4. 08:40 Ali Yerlikaya duyurdu: Organize suç örgütüne "Mahzen-36" operasyonu: 42 gözaltı
  5. 08:35 Yüz gençleştirme operasyonu sonrası son hali gündem oldu
  6. 08:32 Derya Alabora, ayrıldığı Uğur Yücel hakkında bir itirafta bulundu
  7. 08:27 KYK yurdunda mide bulandıran görüntüler: Ekmeğin içinden çıkan şey şok etti
  8. 08:24 Murat Ülker milyon dolarlık anlaşmadan çekiliyor
  9. 08:18 Erdoğan'dan 'trol' talimatı: AK Parti, 'troller' için harekete geçti
  10. 08:15 Tarkan: Ben de bir işçi sınıfı çocuğuyum
  11. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: İmamoğlu’nun Saraçhane görüşü
  12. 08:07 İsmail Saymaz: “Sinan Ateş’in tetikçisini eski Ülkü Ocakları yöneticisi kaçırdı”
  13. 08:04 Çok kuvvetli sağanak geliyor: Meteoroloji’den tam 34 ile sarı kodlu uyarı
  14. 02:58 Google Chrome tarayıcısındaki adres çubuğuna yapay zeka özelliği geldi!
  15. 02:58 Sims'e meydan okuyan yaşam simülasyon oyunu inZOI'nin erken erişim tarihi duyuruldu!
  16. 02:54 Ay'da astronotlara, "Ölüm Duvarı" çevresinde koşmaları öneriliyor
  17. 01:46 Diego Maradona’nın ölümüne ilişkin çarpıcı bulgular açıklandı! “Biri doğal diğeri zehirli madde…”
  18. 01:05 "Kürk Mantolu Madonna" adlı eserin dizi uyarlaması yapılacak
  19. 01:05 Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
  20. 01:05 Yeni bir batarya teknolojisi, elektrikli araçların menzil sorununu çözecek!
Medya Haberleri