OECD'den Türkiye Ekonomisi Üzerine İki Önemli Risk Uyarısı!

OECD'den Türkiye Ekonomisi Üzerine İki Önemli Risk Uyarısı!

OECD'den Türkiye Ekonomisi Üzerine İki Öneml... Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), Türkiye’nin mevcut ekonomik durumu ve ekonomi yönetiminin uygulamalarını değerlendirdi. OECD, Türkiye’nin ekonomik görünümünde dikkat edilmesi gereken iki önemli riske işaret etti.

OECD’DEN TÜRKIYE EKONOMISINE İKI KRITIK UYARI

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu ve uygulanan ekonomik politikaları değerlendirdi. OECD, Türkiye’nin uluslararası sermaye akışlarının hızlanabileceği öngörüsüne dikkat çekerken, ekonomideki iki ana riski "erken politika gevşemesi" ve "Merkez Bankası’nın güvenilirliğinde olası bir sarsılma" olarak sıraladı.

Son dönemde yayımlanan raporlar, Türkiye’nin enflasyonu düşürme yönünde adımlar attığını gösterse de, halk arasında enflasyonun hala yüksek ve inatçı olduğu algısı devam ediyor. Ekonomi çevrelerinde tanınan isimlerden Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin stagflasyon riskiyle karşı karşıya olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

OECD, küresel ekonomi ve Türkiye’nin ekonomik durumu üzerine kapsamlı analizler sundu. Türkiye’nin ekonomik görünümü ve ekonomi yönetiminin hamleleri hakkında CNBC-e’ye değerlendirmelerde bulundu.

EKONOMIK ZORLUKLAR DEVAM EDIYOR

OECD yetkilileri, Türkiye’nin geleneksel makroekonomik politikalara dönüş yapmasının yatırımcıların moralini artırdığını belirtti. Yetkililer, "Türkiye'nin CDS primleri düşüş gösterdi ve Haziran ayında, takas işlemleri hariç net uluslararası rezervler 2020 başından bu yana ilk kez pozitif oldu. Ancak, son aylardaki olumlu gelişmelere rağmen ekonomik zorluklar devam ediyor. Uluslararası ortamdan tam anlamıyla yararlanmak ve daha fazla not artışı sağlamak için makroekonomik istikrar politikalarının sürdürülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Ekonomi politikasındaki istikrar ve öngörülebilir çerçeve, yatırımcı güvenini artırabilir ve uluslararası sermaye akışlarını hızlandırabilir. Bu güven ortamı, kısa vadeli finansal akışların doğrudan yabancı yatırımlara dönüşmesini sağlayabilir.

ENFLASYON HEDEFI ULAŞILABILIR MI?

Yakın zamanda açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) 2024 yılı için enflasyon beklentisini yüzde 41,5 olarak belirledi. Bu oran, önceki OVP raporunda öngörülen yüzde 33 seviyesinin oldukça üzerindedir. Bu artış, gelecekteki yıllar için de yukarı yönlü revizyonları beraberinde getiriyor. 2025 yılı için enflasyon beklentisi yüzde 17,5’e, 2026 yılı için ise yüzde 9,7’ye yükseltildi. Piyasa oyuncuları, bu yukarı yönlü revizyonu gerçekçi bir yaklaşım olarak değerlendiriyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyon beklentisi ise yüzde 38 seviyesinde. Üst bandı yüzde 42 olan bu hedef şu ana kadar revize edilmedi; ancak OVP’nin enflasyon beklentisi TCMB’nin hedefinin üst bandı olan yüzde 42’ye yaklaşıyor. OECD’ye göre TCMB’nin bu hedefe ulaşması olasılık dahilinde.

SIKILAŞMA POLITIKALARI VE YAPISAL REFORMLAR

OECD, para politikası koşullarının sıkı kalması ve enflasyon hedefe ulaşana kadar mali sıkılaşmanın devam etmesi gerektiğini belirtti. Bu yorum, erken bir faiz indirimi ihtimaline karşı bir uyarı niteliğinde. OECD, Türkiye ekonomisinin gidişatına yönelik riskleri "erken politika gevşemesi" ve "Merkez Bankası’nın güvenilirliğinde olası bir sarsılma" olarak sıraladı. Enflasyonun artış riskine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

OECD, ekonomi yönetiminin ortodoks politikalara dönüş çabalarının yatırımcı güvenini artırdığını belirtiyor. Ancak, yatırımcılar yalnızca politika değişikliklerini değil, aynı zamanda yapısal reformları da görmek istiyor. Yapısal reformlar, makroekonomik istikrarı sağlamak ve uzun vadeli büyüme potansiyelini artırmak için kritik önem taşıyor. Özellikle işgücü piyasası reformlarının, resmi işlerin ve kadın işgücünün artışına katkıda bulunabileceği ifade edildi. Sürekli iş sözleşmelerinin esnek hale getirilmesi, sosyal koruma sisteminin genişletilmesi ve yasal asgari ücretlerin firmalar için karşılanabilir olması gibi reformlar, refahı ve mali gelirleri artırabilir.

ASGARI ÜCRET VE YOKSULLUK SINIRI

OECD, asgari ücretlerin firmalar için karşılanabilir olması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de güncel asgari ücret, ortalama olarak 500 dolar seviyesinde bulunuyor. Ancak, 3 yıllık ortalamada 400 dolara yaklaşmaya başlamış durumda. Asgari ücretin yoksulluk sınırının altında kaldığı ve bu sınırın zaman zaman yükseldiği görülüyor. 2024 yılı Ağustos ayına ilişkin TÜRK-İŞ verilerine göre, açlık sınırı 19.271 TL, asgari ücret ise 17.002 TL. Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı, ancak bu tablonun zaman zaman değişebileceği ifade ediliyor.

OECD’nin değerlendirmeleri, Türkiye’nin ekonomik politikalarının ve yapısal reformlarının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Ekonomik zorlukların üstesinden gelmek ve uzun vadeli büyüme hedeflerine ulaşmak için atılacak adımlar kritik bir öneme sahip.

 

"OECD'den Türkiye Ekonomisi Üzerine İki Önemli Risk Uyarısı!" haberi, 16 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 16 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan OECD'den Türkiye Ekonomisi Üzerine İki Önemli Risk Uyarısı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. OECD'den Türkiye Ekonomisi Üzerine İki Önemli Risk Uyarısı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:23 Oyuncu Merve Kayaalp intihar etti
  2. 01:19 "Fazla Seks Kadınlarda Ömrü Uzatıyor, Erkeklerde Kısaltıyor: Bilim Şaşırtan Sonuçları Açıkladı!"
  3. 01:18 BM Genel Kurulu'ndan İsrail’e Çekilme Talebi: Tarihi Karar Filistin’den!
  4. 01:10 Pelin Akil’den Ferit-Diyar Eleştirilerine Cevap!
  5. 01:07 Kızıl Goncalar'ın yayın tarihi belli oldu!
  6. 01:00 Kemal Kılıçdaroğlu'ndan çarpıcı iddia: "Sinan Oğan hem normalleşti hem de zenginleşti!"
  7. 00:55 MasterChef'te Dokunulmazlık Mücadelesi! Hangi Takım Kazandı, Kimler Eleme Adayı Oldu?
  8. 00:45 Hız ve görsel zeka testi: 3 tek yengeci 15 saniyede bulabilir misin?
  9. 00:44 Yeni Evli Acun Ilıcalı ve Çağla Altunkaya, Oğulcan Engin'in 5. Yıl Kutlamasında! Balayı Bekliyor
  10. 00:43 Zekanı Kanıtla! Gizli İpuçlarını Bulmak İçin Sadece 5 Saniyen Var! 100 Kişiden Biri Geçebildi!
  11. 00:40 Ümit Özdağ: “Erdoğan’dan gelen parlamenter sistem önerisini muhalefet kabul edebilir”
  12. 00:38 Kansere Yol Açan 4 Enfeksiyon Ortaya Çıktı! Mide ve Rahim Ağzı Kanserleri Risk Altında
  13. 00:37 Gözleri dolduran Seat Leon'un fiyatları güncellendi: Eylül ayında bu fiyatlarla satışta!
  14. 00:33 Final Fantasy XVI ve God of War bu hafta PC platformunda oyuncularla buluşuyor
  15. 00:32 Fatih Erbakan: "Ahlaklı belediyecilik dönemi başlamıştır"
  16. 00:29 Angelina Jolie oğlu için seferber oldu: Dünyanın en iyi plastik cerrahlarıyla görüşüyor
  17. 00:28 Myanmar’da Yagi Tayfunu Felaketi: Ölü Sayısı 268’e Ulaştı
  18. 00:25 Amerika'ya gitmek isteyenlere müjde! Yakında başlayacak, kısa sürede bitecek: Başvurular ücretsiz!
  19. 00:24 Lokantalarda Teknolojik Devrim: Cep Telefonuyla Sipariş Verme Dönemi Başlıyor!
  20. 00:22 Erdoğan 12 ilin valisini görevden aldı!
Ekonomi Haberleri