Öldürücü Maymun Çiçeği'ne Ankara'dan Müjde: Prof. Dr. Oytun Erbaş'ın Yeni Tedavi Yöntemi

Öldürücü Maymun Çiçeği'ne Ankara'dan Müjde: Prof. Dr. Oytun Erbaş'ın Yeni Tedavi Yöntemi

Öldürücü Maymun Çiçeği'ne Ankara'dan Müjde: ... Deneysel Tıp Uzmanı ve çeşitli hastalıkların araştırmacısı olarak tanınan Prof. Dr. Oytun Erbaş, dünyayı tedirgin eden Maymun Çiçeği virüsü hakkında önemli bilgiler sundu.

Maymun Çiçeği virüsü, Poxviridae (Çiçek virüsü) ailesinden bir virüstür ve suçiçeği ile ilişkili değildir. İnsanlarda %30-50 oranında ölümcül olabilen bu virüs, Âşık Veysel’in kör olmasına yol açan virüs olarak bilinir ve son yüz yılda 500,000’in üzerinde ölüme neden olmuştur. Belirtileri ateş, kusma ve irinli döküntüler olup, iyileşme sürecinde kabuk bağlayarak iz bırakır.

MAYMUN ÇIÇEĞI VIRÜSÜNÜN ÖZELLIKLERI

Maymun Çiçeği virüsü, adını maymunlarda görülmesinden almıştır ve Afrika'da evcil maymunlarda da rastlanabilir. Orta ve Batı Afrika'da 1960-1970'lerden beri endemik bölgeler bulunmaktadır. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde hastalık yaygındır. Temelde kemirgenleri (sıçan, fare, tavşan, çayır köpeği gibi) etkiler. 2003 yılında, Afrika'dan kaçak yolla Amerika'ya getirilen kemirgenlerle ABD'de 71 kişilik bir salgın yaşanmıştır.

BULAŞMA VE BELIRTILER

Maymun Çiçeği virüsü insandan insana solunum yolu damlacıkları, deri lezyonları ve cinsel temas yoluyla geçer. Kuluçka süresi 3-20 gündür. Belirtileri arasında ateş, boğaz ağrısı, bulantı ve el-ayaklarda su ve irin dolu döküntüler bulunur. Virüs %5-10 ölümcüllüğe sahiptir ve bağışıklık problemi olan kanser hastalarında, HIV hastalarında, çocuklarda ve gebelerde ağır seyir gösterebilir. Ayrıca, zatürre ve beyin tutulumuna neden olabilir, gebelikte ise anneden bebeğe geçerek düşük ve bebekte gelişim bozukluklarına yol açabilir.

KORUNMA VE AŞILAMA

Maymun Çiçeği virüsünden korunmanın en etkili yolu çiçek aşısıdır. Çiçek aşısı, bulaşıcı hastalıklara karşı geliştirilen ilk aşıdır ve eski aşı iğne çiçeği kökenlidir. İğne çiçeği hafif seyreden bir hastalık olup, çiçek hastalığına karşı bağışıklık sağlar. Modern aşılar ise Türkiye Hıfzıssıhha Enstitüsü'nde inekler ve eşekler üzerinde üretilen Değiştirilmiş Ankara Çiçek Hastalığı (MVA) aşısıdır. Bu aşı 1953 yılında Batı Almanya'ya götürülmüştür. Türkiye’nin gelecekteki olası insan çiçek salgınlarına karşı kendi aşısını üretmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

ÇIÇEK AŞISININ TARIHI VE ÖNEMI

İnsan Çiçek aşısı 1977 yılına kadar rutin olarak uygulanmıştır ve kolda para büyüklüğünde bir iz bırakır. 1977 ve öncesi doğumlu kişiler, bu aşı sayesinde maymun ve insan çiçeğine karşı dirençlidirler.

LABORATUVAR ÇALIŞMALARI VE BIYOLOJIK SILAHLAR

Maymun Çiçeği virüsü laboratuvarlarda yıllardır çalışılmakta olup, bazı hava yolu ile bulaşan türleri biyolojik silah olarak kullanılabilir. Bu tür virüsler, farklı kemirgenlerden izole edilip maymunlara hava yolu ile verilerek çoğaltılır. Maymunlar arasındaki adaptasyon sağlandıktan sonra, insana bulaşacak hale getirilir. COVID-19 da benzer şekilde bir laboratuvar ortamında geliştirilmiş olabilir.

MVA AŞISI

MVA aşısı, 1953 yılında Batı Almanya'ya götürülmüş ve Almanya'da "Ankara Çiçek Hastalığı" olarak bilinir. Bu aşı, çiçek hastalığına karşı koruyucu etkileriyle dikkat çeker.

 

"Öldürücü Maymun Çiçeği'ne Ankara'dan Müjde: Prof. Dr. Oytun Erbaş'ın Yeni Tedavi Yöntemi" haberi, 19 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Öldürücü Maymun Çiçeği'ne Ankara'dan Müjde: Prof. Dr. Oytun Erbaş'ın Yeni Tedavi Yöntemi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Öldürücü Maymun Çiçeği'ne Ankara'dan Müjde: Prof. Dr. Oytun Erbaş'ın Yeni Tedavi Yöntemi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:47 Spor Programlarına Yerleşmek İsteyenler İçin Sonuçlar Yayında
  2. 10:47 CHP'den Yeni Strateji: Adalet ve Sosyal Demokrasi Temalı Program Güncellemesi
  3. 10:43 İddia| Antalya'da çıraklık eğitimi için camilerde vaaz verilecek
  4. 10:39 Yusuf Tekin: Sahte diploma skandalında 500 okula ceza kesildi
  5. 10:37 ÖSYM'den Sınav Adaylarına Müjde! 2024 HMGS ve İYÖS Giriş Belgeleri Yayında
  6. 10:37 Zekeriya Yapıcıoğlu, "4. maddeye karşıyız" sözlerini savundu
  7. 10:35 Kimse Beklemiyordu: En Sağlıklı Balık Seçildi! Bakın Hangisi Çıktı?
  8. 10:32 Nurcan Arslan cinayeti davasında sanığa iyi hâl indirimi
  9. 10:30 Sahilde Yürürken Dikkat! O Bölgede Ayak Parmaklarını Yiyen Canlı Ortaya Çıktı
  10. 10:27 Türkiye hayatı 'Askı'da yaşıyor!
  11. 10:23 Aşk Başka, Sosyal Medya Başka! Serenay ve Mert’in Paylaşımı Olay Oldu
  12. 10:23 AKP harekete geçiyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saha raporu sunulacak
  13. 10:19 Adana’nın Sıcak Havası ve Hızlı Yaşam Tarzı Yaşam Süresini Nasıl Etkiliyor?
  14. 10:19 Kamunun Faiz Yükü 1.2 Trilyon Lirayı Geçecek
  15. 10:16 TL Mevduat Faizleri Çakıldı: Merkez Bankası'ndan Kritik Faiz İndirimi Sinyali!
  16. 10:11 PKK/KCK'nın Gara'daki Sözde Sorumlusu Halil Yiğit MİT Operasyonuyla Yakalandı!
  17. 10:10 Geceleri 92 Saniyede Bir Sallanıyoruz! 9 Gün Süren Sarsıntının Arkasındaki Büyük Tehlike
  18. 10:09 Meteoroloji uyardı: Gök gürültülü sağanak yağış geliyor
  19. 10:08 Faizsiz Kredi Fırsatında Son Durum! Hangi Bankalar Sıfır Faizli Kredi Veriyor?
  20. 10:08 Yalnızca Yüksek IQ Sahipleri 15 Saniyede Görebiliyor! Bu Otomobiller Arasındaki 3 Gizli Farkı Bulun
Gündem Haberleri