Olimpiyatları tehdit eden viral 'Hamas' videosu!

Olimpiyatları tehdit eden viral 'Hamas' videosu!

Olimpiyatları tehdit eden viral 'Hamas' vide... Paris'teki Olimpiyat Oyunları sırasında şüpheli bir Hamas savaşçısının şiddet tehdidinde bulunduğu görüntüler sosyal medyada ortaya çıktı. Ancak BBC'nin topladığı kanıtlar, videonun Ruslar tarafından Olimpiyatları bozmak amacıyla hazırlanmış olabileceğini gösteriyor..

Paris Olimpiyatları sırasında şüpheli bir Hamas savaşçısının şiddet tehdidinde bulunduğu görüntüler sosyal medyada viral oldu. Ancak BBC'nin topladığı deliller, videonun Ruslar tarafından Olimpiyat Oyunlarını bozmak amacıyla hazırlanmış olabileceğini gösteriyor.

1176298-2-t.jpg

Video, 26 Temmuz Cuma günü Paris'teki açılış töreninden sadece birkaç gün önce sosyal medyada milyonlarca kişi tarafından izlendi.

Videoda maskeli bir Hamas savaşçısı, Fransa'nın İsrail'e verdiği desteğin intikamını anlatıyor ve Arapça olarak uyarıyor: "Paris sokaklarından kan nehirleri akacak."

Videonun sonunda adam, Fransız cumhuriyetinin sembolü Marianne'nin kanlı kafasını gösteriyor.

Hem başlık hem de video sahte görünüyor.

1176298-5-t.jpg

Tarz ve ifade açısından tutarsız görünüyor. Videoda Hamas'tan bahsedilmese de sosyal medya X'te videoyu paylaşan hesaplarda Hamas'tan bahsediliyor. Hamas'ın siyasi liderleri klibin uydurma olduğunu iddia etti.

Görüntüleri inceledikten sonra BBC ekibi, bu klip ile Hamas'ın yayınladığı resmi video arasında birçok yapısal ve görsel tutarsızlık tespit etti. Grubun Gazze'deki savaşla ilgili yorum ve videolar yayınladıkları bir Telegram kanalı var.

Öncelikle klipteki savaşçıların lehçesi Filistin lehçesine pek benzemiyor. Temel kelimeleri konuşuyor olması Hamas sözcüleri gibi Arapça bilmediğini gösteriyor.

Yukarıda sahte bir 'Hamas' videosu, aşağıda gerçek bir Hamas videosu var..

Videodaki adamın giyimi de Hamas'ın askeri sözcüsü El Kassam Tugayları'na bağlı savaşçıların olağan kıyafetleriyle uyuşmuyor.
Filistin bayrağı
'nin konumu tuhaf görünüyor. Genellikle Hamas sözcüsünün kolunda bulunan plaket, maskeli adamın göğsündeki videoda görülebiliyor.

Bir 'Hamas' videosu daha
Paris Olimpiyatları'nın son videosu, yanlış bir şekilde Hamas'a atfedilen başka bir viral klip gibi görünüyor.

Geçtiğimiz Ekim ayında sosyal medyada dolaşan bu videoda Hamaslılar Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e "silahları bıraktığı" için teşekkür etti; Ukrayna'da ise böyle bir pazar yoktu.

Videoyu itibarsızlaştıran Güney Carolina'daki Clemson Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre, hikaye Kremlin tarafından yayılan bir dezenformasyon kampanyasının parçasıydı.

BBC, ses, kıyafet ve çekim yerlerinin iki 'Hamas' videosuyla aynı olduğunu kaydetti.

Her iki klipte de arka plan olarak aynı gri duvar kullanılmış ve video düşük kalitede kaydedilmiştir.

Bu, Hamas'ın son dokuz ay içinde yayınladığı ve genellikle boş bir ekranın veya perdenin arkasında çekilen birçok videoyla tam bir tezat oluşturuyor.

Videonun arkasında kim var?
Son "Hamas" videosuyla ilgili bazı yorumlarda videonun sorumlusu olarak İsrail'in suçlandığı görülüyor ancak buna dair hiçbir kanıt yok.

Ancak uzmanlar, videoyu dağıtmak için kullanılan yöntemin Kremlin'i gösterdiğini söylüyor.

Fransız karşıtı klip ilk olarak X hesabı @endzionism24 tarafından 21 Temmuz'da "Hamas savaşçısı" adıyla paylaşıldı. Hesap yalnızca yapay olarak oluşturulmuş videoları görebiliyordu ve yasaklandı.

Clemson Üniversitesi'nde profesör olan Darren Linvill'e göre klip, Fransa'daki Arap ve Fransız Batı Afrika medyası tarafından gösterildi ve daha sonra Telegram'da paylaşıldı.
Videoyu ilk paylaşan
Telegram kanalları arasında, 80.000 takipçisi olan ve "Avustralya Kazak'ı" olarak bilinen Rusya doğumlu Sidney aktivisti Rus-İngiliz kanalı Simeon Boikov ve Rusya'nın Kremlin yanlısı "Golos Mordora" ("Mordor'un Sesi") yer alıyor. '), ortalama 170.000 takipçiye sahiptir.

Sonraki birkaç saat içinde, Rusça metin ve görseller binlerce abonenin bulunduğu diğer Russian Telegram hesaplarında yeniden yayınlandı.

Profesör Linvill şunları söyledi: "Rusya yanlısı sosyal medya hesapları aracılığıyla yayıldı. "Burada yeni bir şey yok, her seferinde biraz farklı bir yol izliyorlar" diyor.


Fransız yetkili, Rusya'nın Paris Olimpiyatlarını engelleme kampanyası hakkında aylardır uyarıda bulunuyor.
Nisan ayında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Moskova'nın Fransa'nın Olimpiyatlara ev sahipliği yapamayacağı veya Oyunların tehlikede olduğu haberini yaymaya çalıştığını söyledi ve Kremlin bu iddiayı "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Ukrayna'ya karşı yürütülen savaş nedeniyle Rusya ve Beyaz Rusya, Paris'teki Olimpiyat Oyunlarına resmi takım gönderemedi. Banner altında yalnızca birkaç oyuncu rekabet edebilecek.

'Korku Yayılıyor'

NBC News'in isteği üzerine klibi analiz eden Microsoft Analytics, klibi "Storm-1516" adlı Rus bir grupla ilişkilendirdi.
Microsoft araştırmacılarına göre grup, Yevgeny Prigozhin'in medya şirketlerinin eski çalışanlarıyla, Rus paralı asker grubu Wagner'in eski başkanıyla ve Moskova'daki bir düşünce kuruluşuyla bağlantılı.

Microsoft'un terörle mücadele dairesine göre grubun amacı "Batı'nın Ukrayna'ya silah ve yardım desteğini kesintiye uğratmak."

"Ama bazen muhalefeti itibarsızlaştırmak ve şu anda Paris'teki 2024 Olimpiyat Oyunlarını iptal etmek ve korku tohumları ekmek gibi Rusya ile ilgili hedefleri destekleyen faaliyetler de düzenliyorlar. "

Fransız Jeopolitik Enstitüsü Rusya araştırmaları doçenti Kevin Limonier, Fransa'daki Olimpiyat Oyunlarının istikrarsızlaşmasının Ukrayna'nın hem yurt içinde hem de uluslararası alanda desteklenmesinde önemli bir rol oynadığını söylüyor.
Krem'e destek veren
Telegram kanalı, 2023'te video kritik oyunlar paylaştı.

Bu videoda Olimpiyat Oyunları Tom Cruise ve Elon Musk'un yapay zekası üzerinden eleştiriliyor.

Microsoft Analytics Microsoft Analytics, bu filmleri başka bir Rus reklam grubuna bağladı.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Microsoft'un yorumlarını "genel olarak asılsız eleştiri" olarak nitelendirdi.

Bilgiler Olga Robinson ve BBC Monitoring tarafından sağlanmıştır.

 

"Olimpiyatları tehdit eden viral 'Hamas' videosu!" haberi, 26 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 26 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Olimpiyatları tehdit eden viral 'Hamas' videosu! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Olimpiyatları tehdit eden viral 'Hamas' videosu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 08 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:48 100 Bin Lira, 500 Bin Lira ve 1 Milyon Liranın Aylık Faiz Getirisi Rekora Koşuyor!
  2. 00:21 Gecenin Tweeti: "O Halde Soralım, Sen Bu Kılıcı Kime Çekiyorsun Erbaş!"
  3. 00:20 Milyonlara emeklilik müjdesi: Prim ödeme süresi 5 yıl kısaltılacak!
  4. 00:18 Selçuk Geçer'den korkutan dolar tahmini: Artış kaçınılmaz!
  5. 00:17 180 Milyon Euroluk Teklifi Reddetti, Fenerbahçe ile 3 Yıllık Sözleşme İmzaladı!
  6. 00:13 Dzeko'nun attığı gol Bosna Hersek için yeterli olmadı; Hollanda farklı kazandı
  7. 00:10 Hayranlarını Mutlu Edecek Haber! İnci Taneleri'nin Yeni Sezon Tarihi Belli Oldu!
  8. 00:09 Türkiye'ye milyonlarca dolarlık döviz getiren şirket iflas etti: Onlarca çalışan işsiz!
  9. 00:05 O tarih sonrası bu ibare bulunmayan emlak ilanları yayınlanmayacak! Artık mecburi olacak!
  10. 00:03 Aldığınız ev bundan ibaretse 400 bin TL tazminat alabilirsiniz! Mahkemeden örnek karar
  11. 00:03 Uzmanlardan önemli açıklama: Faiz indirimi ev ve otomobil fiyatlarını nasıl etkiler?
  12. 00:03 Konut sahibi olacaklara kara haber: Kredi ile ev alma devri bitti!'
  13. 00:02 Milyonları Sinir Edecek Açıklama! Uzmandan Asgari Ücretle İlgili Bomba Tahmin!
  14. 00:00 Cübbeli Ahmet Hoca'ya Şok Saldırı!
  15. 23:53 Elazığ-Diyarbakır Karayolunda Feci Kaza! Yolun Karşısına Geçmeye Çalışan Kadına Otomobil Çarptı
  16. 23:49 Emirhan İlkhan’ın Konyaspor’a Transferi İptal Edildi: 6 Ay Sahalardan Uzak Kalacak!
  17. 23:42 Tayfun Yagi Vietnam’ı Yıktı: 4 Kişi Hayatını Kaybetti, Şehirler Felç Oldu!
  18. 23:40 Fatih Erbakan erken seçim için tarih verdi!
  19. 23:37 Özgür Özel, CHP Programındaki Değişiklikler İçin Masa Toplantısında!
  20. 23:36 Almanya'ya Kaçak Göç Akını: Türk Vatandaşları Öne Çıkıyor
Dünya Haberleri