Orhan Pamuk: 40 yıl önce ülkemin bu kadar kötü durumda olacağını asla hayal edemezdim

Orhan Pamuk: 40 yıl önce ülkemin bu kadar kötü durumda olacağını asla hayal edemezdim

Orhan Pamuk: 40 yıl önce ülkemin bu kadar kö... '‘İnsanlara karantina kurallarını dayatmak hem Türkiye’de hem Batı’da gördüğümüz gibi bir anlamda devletleri otoriterleştiriyor''

Orhan Pamuk, “Ülkemin hem siyasi olarak hem de ekonomik olarak bu kadar berbat, bu kadar kötü bir durumda olacağı hiçbir zaman aklıma gelmezdi. Allah millete sabır versin, direnme gücü versin diyorum” dedi.

Pamuk, hükümeti eleştirerek şunları söyledi: ‘‘İnsanlara karantina kurallarını dayatmak hem Türkiye’de hem Batı’da gördüğümüz gibi bir anlamda devletleri otoriterleştiriyor. Bu konuyu da ele almak istedim. Ama bizim devletimizin hele son beş yılda otoriterleşmek için bir salgına ihtiyacı yoktu. 40-45 yıl önce düşündüklerim gerçekleşti lakin ülkemin hem siyasi olarak hem de ekonomik olarak bu kadar berbat, bu kadar kötü bir durumda olacağı, işte romanımı yazdığım 45 yıl önce, hiçbir zaman aklıma gelmezdi. 45 yıldır bu konularla meşgulüm lakin asla aklıma gelmezdi ülkemin hem siyasi olarak hem de ekonomik olarak bu kadar kötü olacağını hayal edemezdim. Allah millete sabır versin, direnme gücü versin diyorum.”

“GAZETECİLER SORGUSUZ SUALSİZ HAPSE ATILIYOR”

VOA Türkçe’den Hilmi Hacaloğlu’nun haberine göre, romancılığa başladığı ilk yıl olan 1977’de Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ödülü aldığını söyleyen Pamuk, o günlerde hayalini kurduğu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni aldığı için sevinçli olduğunu ifade etti.

Pamuk, “Maşallah o kadar kötü şeyler oluyor ki düşünce özgürlüğü şimdi Gazeteciler Cemiyeti’nde yazarlar takır takır sorgusuz sualsiz uydurma gerekçe ile özellikle gazeteciler hapse atılıyor. Türkiye öyle bir ülke oldu ki biz romancılar değil lakin kahramanca kelle koltukta bulabildikleri iki üç metrekare yerde savaşan, yapabildikleri kadar hükümeti eleştiren gazetecilerin cemiyetinden de bir ödül almaktan şeref duyuyorum” diye konuştu.

“RASTLANMAMIŞ BİR ÇÖKÜŞ YAŞANIYOR”

Sedat Simavi Ödül Töreni’nin açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ise konuşmasında cemiyetin kurucusu Simavi’nin sözlerini andı.

Olcayto, “Gazeteciliğin en kötü dönemlerinden birisini yaşandığı günümüzde Sedat Simavi’yi hatırlamamak mümkün değil. Gazeteciliği, karikatür sanatçılığı ve ilkeli duruşuyla meslek örgütümüze rehber olan Kurucu Başkanımızın adeta bugünlere bir göndermedir şu sözleri; ‘Kalemine efendi kal, uşak olma, zorda kalırsan kır lakin sakın satma’. Yalnız gazetecilik değil, ülkede pek çok kurum ağır baskı altında ve şimdiye kadar rastlanmamış bir çöküş yaşıyor. Gazetecilikte bu durumda giderek büyük kan kaybediyor. Sansür, oto sansür, yalan haber, haberin serbest dolaşımına getirilen yasaklar mesleğin evrensel ilkelerine göre gazetecilik yapılmasını engelliyor. Elbette böyle bir ortamda alanında uzman nitelikli gazeteciler, gazete yazarları çalışacak mecra bulmakta güçlük çekiyorlar. TÜİK rakamlarına göre 12 bine yakın gazeteci işsiz. Bütün bu olumsuz koşullara rağmen yüreğinde gazetecilik heyecanını taşıyan kadınlı erkekli gazeteciler, halkın haber alma hakkına sahip çıkmak için mücadelelerini sürdürüyorlar” ifadelerini kullandı.

GAZETECİLİK ÖDÜLÜ CANAN COŞKUN’UN

Canan Coşkun diken.com.tr’de yayınlanan ‘Valilik ‘Nefes Darlığından Öldü’ Demişti: Kulaklarından ve Gözlerinden Kan Gelmiş’ başlıklı haberiyle gazetecilik dalında Sedat Simavi Ödülü’ne layık görülürken Berkant Gültekin de Birgün Gazetesi internet haber sitesinde ‘Yeni Merkez Bankası Başkanı’nın Doktora Tezinde Merkez Bankası Raporundan İntihal İzleri’ başlıklı haber dizisi de övgüye değer bulundu.

Televizyon dalında ise Fox TV’den Barış Kaya-Mehmet Akif Balıkçıoğlu ‘Alkış Cumhurbaşkanı’na Serbest, Mehmetçiğe Yasak’ adlı haberleriyle Sedat Simavi Ödülü’ne değer görülürken Haber Global’den Ela Sezen – Ünsal Çakin ‘Bir Kentleşme Hikayesi: Esenyurt’ adlı haber dizisi ile övgüye değer bulundular.

"Orhan Pamuk: 40 yıl önce ülkemin bu kadar kötü durumda olacağını asla hayal edemezdim" haberi, 14 Aralık 2021 tarihinde yazılmıştır. 14 Aralık 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Orhan Pamuk: 40 yıl önce ülkemin bu kadar kötü durumda olacağını asla hayal edemezdim haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Orhan Pamuk: 40 yıl önce ülkemin bu kadar kötü durumda olacağını asla hayal edemezdim 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Kültür Sanat Haberleri