Ormanların turizm amaçlı kullanımı tartışma yarattı!

Ormanların turizm amaçlı kullanımı tartışma yarattı!

Ormanların turizm amaçlı kullanımı tartışma ... Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm amaçlı olarak ormanları da tahsis edebilecek. CHP'li Erhan Adem, bu düzenlemenin doğayı koruma sorumluluğunu hiçe saydığını belirterek, Anayasa'ya aykırı olduğunu vurguladı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan "Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik," Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm amaçlı tahsis edebileceği alanlar arasına ormanları da dahil etti.

Yönetmelikte, "Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi, turizm merkezi içinde ve haricinde yer alan ve onaylı planlarla turizm kullanımına ayrılan Hazinenin özel mülkiyetinde ve Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlar ile Devlet ormanı sayılan yerlerin turizm amaçlı tahsisi Bakanlık tarafından yapılır" ifadesi yer aldı.

CHP Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, düzenlemenin geri çekilmesi gerektiğini belirtti. Adem, "Ormanlarımız, yeşilimiz, doğamız satılık değildir ve asla olmayacaktır" diyerek şunları ekledi:

- Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilen bu yetki, ormanlarımızın turizm yatırımlarına açılmasının yolunu açmaktadır. Bu düzenleme, doğal zenginliklerimizi koruma sorumluluğunu hiçe saymaktadır.
- Yeterince turizme açılmış orman alanlarımız varken, daha ne istiyorsunuz? Açgözlülüğünüz sınır tanımıyor. Doğamıza verdiğiniz zarar geri dönülemez bir noktaya ilerliyor.
- Ormanlarımızdan ve doğamızdan elinizi çekin. Bu yönetmelik değişikliği, ülkemizin geleceğini ve çocuklarımıza bırakmamız gereken doğal mirası hiçe sayan bir anlayışın ürünüdür. Ormanların turizm yatırımlarına açılması, doğal kaynaklarımızın sermayeye peşkeş çekilmesinden başka bir şey değildir.

Adem, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı. Anayasa’nın 169. maddesinin ormanların korunmasını güvence altına aldığını belirten Adem, "Devlet, ormanların korunması ve genişletilmesi için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. Ancak bu yönetmelik, ormanlarımızı korumak yerine onları sermayeye teslim etme amacını taşımaktadır" dedi.

Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin 2007 tarihli kararına atıfta bulunarak, orman alanlarının ormancılık dışındaki faaliyetlere tahsisini anayasal ilkeler çerçevesinde mümkün olduğunu, ancak mevcut düzenlemenin bu ilkelere tamamen aykırı olduğunu ifade etti. Adem, "Ormanlar yalnızca bu ülkenin değil, tüm insanlığın ortak mirasıdır ve herhangi bir ticari faaliyete açılmamalıdır" dedi.

"Ormanların turizm amaçlı kullanımı tartışma yarattı!" haberi, 28 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 28 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Ormanların turizm amaçlı kullanımı tartışma yarattı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ormanların turizm amaçlı kullanımı tartışma yarattı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:01 İsrail’in Ramat David Askeri Üssü Füze Saldırısıyla Sarsıldı! Bölgedeki Gerginlik Tırmanıyor
  2. 14:08 Gıda Güvenilirliğini Artıracak Yeni Düzenleme
  3. 14:04 Afyon Lokumu 'Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi
  4. 14:01 Serhat Akın'ı ziyaret eden Mustafa Sarıgül: "Seni herkes seviyor"
  5. 13:55 Samsun’da Kültür Şöleni: 9. Karadeniz Kitap Fuarı 28 Eylül'de Kapılarını Açtı
  6. 13:55 İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'ndan İsrail'e tepki!
  7. 13:51 Cevdet Yılmaz: "Doğrudan yatırımların artmasını bekliyoruz"
  8. 13:45 Mesud Pezeşkiyan: "İsrail'in Beyrut'taki saldırıları savaş suçudur"
  9. 13:43 AKP Grup Başkanı Güler'den Emeklilik Maaşlarıyla İlgili Kritik Açıklama!
  10. 13:39 İstanbul Esenler'de polis memuru babasının tartıştığı komşusunu silahla vurdu
  11. 13:38 Eski Arsenal Oyuncusu Fabian Caballero'nun Ani Vefatı Spor Dünyasını Yasa Boğdu
  12. 13:36 Sunucu Pınar Işık Ardor'un oğluna bıçaklı saldırı!
  13. 13:35 İran Uçağına Vurma Tehdidi: İsrail, Lübnan Havalimanı Frekanslarını Hackledi!
  14. 13:33 Meyil Obruk Gölü Tamamen Kurudu
  15. 13:31 CHP'li Gürer'den çiftçiden 'sabır' isteyen Bakan Şimşek’e: “Tarladaki ürünler sabretmiyor”
  16. 13:27 Ahu Tuğba son yolculuğuna uğurlanıyor
  17. 13:22 CHP'nin kedisi Şero hayatını kaybetti!
  18. 13:21 İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney güvenli bölgeye nakledildi
  19. 13:17 Ordu’da Astsubayı şehit eden motosikletlinin ifadesi ortaya çıktı
  20. 13:14 Ankara'da Osmanlı Dönemine Ait Hamam Kalıntıları Keşfedildi
Gündem Haberleri