Otomobillere kara kutu ve hız sınırlayıcı zorunluluğu getiriliyor

Otomobillere kara kutu ve hız sınırlayıcı zorunluluğu getiriliyor

Otomobillere kara kutu ve hız sınırlayıcı zo... Avrupa’da otomobillerde kara kutu ve hız sınırlayıcı 2024’ten itibaren zorunlu olacak. Hız sınırı aşılırsa, sürücü 4 farklı şekilde uyarılacak. Kara kutu, arıza ve kazaları aydınlatacak.

Oksijen Gazetesi’nde yer alan otomobil yazarı Mete Tansu’nun haberine göre 2035’ten itibaren yeni fosil yakıtlı araçların yasaklanmasından sonra bu kez de araçlara hız sınırlayıcısı getiriliyor. AB’nin aldığı karara göre, otomobillere kara kutu teknolojisi ve hız sınırlama sistemi zorunlu olacak. Bu yıl itibarıyla piyasaya sürülen otomobiller için gerekli görülen bu özellikler, Temmuz 2024’te zorunlu hale gelecek.

Tansu’nun yazısının devamı şöyle:

“Gelelim yeni düzenlemenin içeriğine… Uçaklardan bildiğimiz kara kutu esasında E-Call sisteminin daha geliştirilmiş versiyonu. Kara kutu aracın hızı, motor devri, fren ve gaz pedalı girişleri, çarpmanın şiddeti, yolcuların trafik kazası geçirip geçirmediği gibi verileri kaydedecek. Bu bilgiler olası kaza halinde kolluk kuvvetlerine aktarılacak. Arızalardan trafik kazalarına kadar yaşanacak gelişmeler kara kutu sayesinde aydınlanacak. Akıllı Hız Yardımı (ISA) sistemi ise navigasyon veya trafik işareti tanıma sistemi tarafından gönderilen verileri analiz ederek hız sınırını belirliyor. Trafik kurallarında belirtilen hız sınırı aşılırsa, sürücüye uyarı gönderiyor. Sürücülerin hızını anlık olarak takip eden teknoloji 4 farklı şekilde uyarıyor: Görsel veya sesli uyarı, direksiyon simidinden titreşim, gaz pedalı aracılığıyla geri bildirim ve aracı otomatik olarak yavaşlatma. Otomotiv üreticileri bu 4 seçenekten birini seçerek, sürücülerin dikkatini çekecek. Ancak karar şimdiden tartışma konusu oldu. GPS bilgilerinin doğruluğu, hastalık gibi acil durumlarda neler olacağı kafaları karıştırıyor. Birçok otomobilde hız sınırlayıcı, otomatik hız sabitleme (ACC), Aktif Hız Sınırı Yardımı gibi sistemlerin yer aldığını hatırlatalım. Ancak sürücü bu yardımcı teknolojileri isterse ayarlayıp, iptal edebiliyor. 

İlk radikal karar Volvo’dan 

Volvo Cars 2020’de trafikte olabilecek ciddi yaralanma ve hayat kayıplarını engellemeye yardımcı olmak amacıyla yeni ürettiği araçların hepsine saatte 180 km hız limiti getirdi. Renault ile Dacia da bu yıldan itibaren araçların 180 km sürat yapabileceğini duyurdu. Renault’da hız sınırı modellere göre değişebilecek örneğin Megane’da 160 km olacak lakin 180 km’lik limit aşılamayacak. Özellikle elektrikli araçlarda hızın sınırlandırılması, bu trendin tüm markaları kapsayacağını gösteriyor.”

"Otomobillere kara kutu ve hız sınırlayıcı zorunluluğu getiriliyor" haberi, 05 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 05 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Otomotiv kategorisi altında bulunan Otomobillere kara kutu ve hız sınırlayıcı zorunluluğu getiriliyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Otomobillere kara kutu ve hız sınırlayıcı zorunluluğu getiriliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Otomotiv konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  2. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  3. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  4. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  5. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  6. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  7. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  8. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  9. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  10. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  11. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  12. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  13. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  14. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  15. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  16. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  17. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  18. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  19. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  20. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
Otomotiv Haberleri