Otomotivde çip krizi sürüyor: ÖTV değişimi sonrası artan talep karşılanabilecek mi?

Otomotivde çip krizi sürüyor: ÖTV değişimi sonrası artan talep karşılanabilecek mi?

Otomotivde çip krizi sürüyor: ÖTV değişimi s... ÖTV matrah düzenlemesi ile otomobil fiyatlarında düşüş yaşandı. Düşen fiyatlar talep artışını beraberinde getirdi. Ancak dünya çapında süren çip krizi nedeniyle artan talep karşılanamıyor.

Gazeteci  Aysel Yücel'in haberine göre sektör temsilcileri, talep artışına rağmen satışların ağustos ayında geçen yılın altında bile kalabileceğini öngörüyor. Ağustos 2020’de yaklaşık 62 bin adet otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleşmişti.

Otomotivcilere göre, yeterli sayıda araç olsaydı bu ay en az 90 bin adet araç satılabilirdi. Diğer yandan sektör yetkilileri, piyasanın canlanması için matrah güncellemesinden çok taşıt kredilerinde ve taksit sayılarında düzenleme yapılasına ihtiyaç olduğunu vurgularken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise sektörün bu talebine birkaç ay olumlu yanıt veremeyeceğinin sinyallerini verdi.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Turgay Mersin, ÖTV matrahı güncellemesinin showroom trafiğini artırdığını, ancak çip krizinden dolayı araç bulunurluğu sıkıntısı yaşandığını söyledi. Mersin, “Dolaysıyla talep satışlara aynı oranda yansımıyor. Şu bir gerçek ki, eğer tedarik sorunu olmasaydı ağustos ayında satışlar 90 bin adetlere kadar çıkabilirdi. Eylül ayında da üretici firmalarda sıkıntının devam edeceğini görüyoruz. Ekim ayında bu sıkıntıların azalacağını umut ediyoruz” dedi.

BDDK piyasayı izleyecek

Sektörün piyasanın canlanması için öncelikli beklentilerinden birinin taşıt kredi oranlarının düşmesi olduğunu dile getiren Turgay Mersin, bu taleplerini iletmek için geçen BDDK'yı ziyaret ettiklerini söyledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, banka kredisi ve finansal kiralamayla alınan taşıt araçlarının taksit sürelerinde geçen temmuz ayında düzenleme yapmıştı.

Karar ile kredi vadeleri sınırlandırılırken, taşıt değerine göre kredi tutarı oranları da aşağı çekilmişti. Fiyatı 120 bin TL ve altında olan taşıt alımında kredi vadesi 60 aydan 48 aya, 120 bin ile 300 bin TL arasındaki araçlarda kredi vadesi 48 aydan 36 aya indi. Nihai fatura değeri 300 bin TL üzerinde olup 750 bin TL'nin üzerinde olmayan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde vade sınırı 36 aydan 24 aya indirildi.

Turgay Mersin, BDDK yetkilileri ile yaptıkları görüşmede araç alımlarında taksit sayısının eski haline gelmesi ve kullanılan kredinin yükseltilmesi için talepte bulunduklarını aktararak, görüşmenin sonuçlarını şöyle aktardı:

Burada da bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bunu kendilerine anlattık. Örnek vermek gerekirse 300 bin liraya kadar olan araçlar yüzde 50 kredi kullanabiliyor. Ancak 300 bin TL’nin üzerinde olan araçlarda yüzde 30 kredi kullanabiliyor. Bugün 301 bin TL’ye araç alan bir tüketici 91 bin TL araç kullanabilecek. 200 bin TL’sini nakit olarak bulması çok zor. BDDK yetkilileri bizi dinledi. Anlayışla karşıladılar lakin bu bir iki ayı görmek istediklerini söylediler. Bu şekilde ayrıldık. Piyasayı izliyorlar. Duruma göre karar verecekler.

"Otomotivde çip krizi sürüyor: ÖTV değişimi sonrası artan talep karşılanabilecek mi?" haberi, 23 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 23 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Otomotivde çip krizi sürüyor: ÖTV değişimi sonrası artan talep karşılanabilecek mi? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Otomotivde çip krizi sürüyor: ÖTV değişimi sonrası artan talep karşılanabilecek mi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:57 Ukrayna'nın Füze Saldırıları Sonrası Putin'den Açıklama!
  2. 23:49 Yusuf Tekin'in Laiklik Sözlerine HÜDA PAR'dan Destek!
  3. 23:45 Mijatovic, Shane Larkin'in son durumunu anlattı
  4. 23:40 Netanyahu: 'UCM'nin yakalama kararını tanımıyoruz'
  5. 23:36 Okan Buruk açıkladı: "Icardi ile ilgili önümüzdeki hafta net bir karar verilecek"
  6. 23:36 Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’na 2 buçuk ton kargo gönderdi!
  7. 23:31 Manchester City, Pep Guardiola ile sözleşmesini 2027 yılına kadar uzattı
  8. 23:31 Meteoroloji aktardı: Hafta sonu kar yağacak mı?
  9. 23:31 Pep Guardiola imzayı attı: Manchester City resmen duyurdu
  10. 23:26 İstanbul Havalimanı’ndaki Rötar, Şevval Sam’ın Mini Konserine Dönüştü
  11. 23:25 Tunceli Valiliği'nden ‘evrak’ açıklaması geldi: "İddialar gerçeği yansıtmamaktadır"
  12. 23:25 İstanbul'a kar yolda: Valilik saat vererek uyardı!
  13. 23:23 Anadolu Efes, Paris Basketbol’a 93-84 Mağlup Oldu
  14. 23:21 İletişim Başkanlığı, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’ye görüntüler izletti' iddialarını yalanladı!
  15. 23:19 Tüketiciler Ödedikleri Haksız Ücretleri Faiziyle Geri Alabilecek
  16. 23:15 İç Güvenlik Yasası Meclis'ten Geçti: Yetkisiz Çakar Kullananlara 96 Bin Lira Ceza
  17. 22:54 Neandertallerin 65 Bin Yıl Önce Kullandığı ‘Fabrika’ Keşfedildi
  18. 22:49 Laiklik Tartışmaları Sürüyor: HÜDAPAR'dan Bakan Tekin'e Destek
  19. 22:41 Türkiye Tekvando’da Tarih Yazmaya Devam Ediyor: 3 Altın Madalya!
  20. 22:37 1000 TL’lik Çorba Skandalı: Ticaret Bakanlığı Harekete Geçti
Ekonomi Haberleri