Özgür Özel: Erdoğan hızını alamadı, YÖK’e fazladan bir üye atadı

Özgür Özel: Erdoğan hızını alamadı, YÖK’e fazladan bir üye atadı

Özgür Özel: Erdoğan hızını alamadı, YÖK’e fa... “Cumhurbaşkanı'nın bir üye için yasaya aykırı davranmayı göze almasını anlamamız mümkün değildir”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Üniversitelerarası Kurul’un yetkisine müdahale ederek YÖK’e fazladan bir üye atadığını iddia etti. Özel, “Cumhurbaşkanı'nın bir üye için yasaya aykırı davranmayı göze almasını anlamamız mümkün değildir” dedi. 

Özel, Yükseköğretim Kurulu üyelerinin mevzuata aykırı biçimde atandığını iddia etti. T24’e konuşan Özel, “Türkiye, rejime kasteden anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle, bir anayasasızlaşma, bir mevzuatsızlaşma sürecinin içine sokuldu. Bizzat Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mevzuata ve anayasaya aykırı adımlarına her geçen gün yenisi ekleniyor” dedi. “Bu da oldu. Tayyip Erdoğan, dengesiz ve frensiz bir sistemde hızını alamadı ve bir fazla YÖK üyesi atadı” ifadesini kullanan Özel, atama süreci ile ilgili şu bilgileri verdi:

Resmî Gazete’de Cumhurbaşkanının atadığı belirtildi

“24 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan atamalara göre, Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Burhaneddin Sandıkçı ve Prof. Dr. Erol Arıcaklıoğlu, Cumhurbaşkanı tarafından seçilerek Yükseköğretim Kurulu üyesi olarak atanmış, Prof. Dr. Arif Bilgin ise Üniversitelerarası Kurulca seçilerek Yükseköğretim Kurulu üyesi olarak atanmıştır. Ancak aynı gün yayımlanan Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında, Prof. Bilgin’in Üniversitelerarası Kurulca seçilmediği, Cumhurbaşkanınca seçildiği, atamanın bu usulle yapıldığı belirtilmiştir. Bu durumda Cumhurbaşkanınca seçilebilecek Yükseköğretim Kurulu üyesi sayısı 14 olmasına karşın, Erdoğan tarafından seçilerek atanan Yükseköğretim Kurulu üyesi mevzuata aykırı biçimde fiilen 15’e çıkmıştır.

"Cumhurbaşkanınca seçilen üye sayısı 15’e çıktı"

Mevzuata göre YÖK üyelerinin 7’si Üniversitelerarası Kurulca seçilmesi gerekirken, 14’ünün Cumhurbaşkanınca seçilmesi gerekirken son atamalarla mevzuata aykırı biçimde 15 Yükseköğretim Kurulu üyesi doğrudan Cumhurbaşkanınca seçilmiş hale gelmiştir. Mevzuattaki 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 6’ncı maddesi, Yükseköğretim Kurulu’nun 21 üyesinin nasıl atanacağına ilişkin açık hükümlere sahip. Buna göre Kurulun 7 üyesi profesör öğretim üyeleri arasından Üniversitelerarası Kurulca, diğer 14 üyesi ise Cumhurbaşkanınca seçilmektedir. Tayyip Erdoğan, son olarak 24 Aralık 2022 günü Yükseköğretim Kurulu’na 5 üye atamıştır. Kurulun mevcut kompozisyonu gereği bu 5 üyeden 4’ünün Cumhurbaşkanınca, 1’inin Üniversitelerarası Kurulca atanması gerekirken, Erdoğan 5 üyeyi de kendi atamıştır. Bu atamaların ardından Yükseköğretim Kurulu’nda, Üniversitelerarası Kurulca seçilen üye sayısı 6’ya, Cumhurbaşkanınca seçilen üye sayısı 15’e çıkmıştır. Bu mevzuata açık aykırıdır. Yükseköğretim Kanunu’nun 6’ncı maddesinin ihlalidir. Bu ihlale göz yumulmaması gerektiği açıktır. Dolayısıyla 24 Aralık günü Yükseköğretim Kurulu üyesi olarak atanan Sadettin Hülagü, Erol Arıcaklıoğlu, Naci Gündoğan, Burhaneddin Sandıkçı ve Arif Bilgin’den birinin görevden alınarak, yerine Üniversitelerarası Kurulca seçilen birinin getirilmesi gerektiği açıktır. 

"Yasaya aykırı davranmayı göze almasını anlamamız mümkün değil"

Tayyip Erdoğan, yasal bir kurul olan Üniversitelerarası Kurulun yetki alanına girmiş, yetki aşımı yaparak, Yükseköğretim Kurulu’nun kompozisyonuna müdahale etmiştir. Bu, anayasal bir kurul olan Yükseköğretim Kurulu’nun yetkisine doğrudan müdahale anlamındadır. Memleketin anayasasızlaştırıldığı bir süreçte, bu atamanın geri alınması ve mevzuata uygun yeni bir atama yapılması gerektiği açıktır. Boğaziçi Üniversitesi gibi en köklü üniversitelerimizden birinin geleneklerini altüst eden, akademisyenlerin, öğrencilerin ve mezunların görüşlerini hiçe sayarak bu üniversiteyi bir rektör atayarak ele geçirmeye çalışan bir yönetim anlayışından bunu görmek şaşırtmadı. Zaten bütün Kurulu kontrolü altında tutan bir Cumhurbaşkanının bir üye için yasaya aykırı davranmayı göze almasını anlamamız mümkün değildir. Bu işlemin geri çekilmesini ve mevzuata uygun bir atama yapılmasını talep ediyoruz. Akademi dünyasını, eğitim camiasını bu hukuksuzluğa sessiz kalmamaya davet ediyoruz.”

"Özgür Özel: Erdoğan hızını alamadı, YÖK’e fazladan bir üye atadı" haberi, 03 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 03 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Özgür Özel: Erdoğan hızını alamadı, YÖK’e fazladan bir üye atadı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Özgür Özel: Erdoğan hızını alamadı, YÖK’e fazladan bir üye atadı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:45 Duygusal açlık obeziteye yol açıyor!
  2. 03:43 Uzmanlardan uyarı: "Aşı karşıtlığı bebekleri ve çocukları tehlikeye atıyor"
  3. 03:41 Dünya Sağlık Örgütü açıkladı: Her yıl 11 milyon kişi bu yüzden ölüyormuş!
  4. 03:39 Bu rejimde istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz!
  5. 03:38 Göbek yağlarınız varsa iki haftada bu yöntemle kurtulabilirsiniz
  6. 03:36 Kolajeni 10 tabak kelle paçaya bedel o çorba!
  7. 03:33 Dolandırıcıların son yöntemi: Kız çocuklarının fotoğraflarını kullandılar
  8. 03:31 Bu yöntem kararan perdeleri ilk günkü haline getiriyor!
  9. 02:08 Dursun Özbek’ten Ali Koç’a büyük çağrı! Delikanlıysan gel!
  10. 02:00 Serdar Ortaç: "Kızlarda ayrılık acısı bir ay sürer"!
  11. 01:59 Tekkeyi bekleyen çorbayı içer atasözünün anlamı
  12. 01:56 Amerikalılar neden evinde çamaşır makinesi kullanmıyor hiç düşündünüz mü?
  13. 01:52 Yapay zekanın babası Hinton, devletlerin kesinlikle yapması gerekenleri açıkladı
  14. 01:50 Yapay Zeka Politikaları Derneği Başkanı Küçükşabanoğlu: Türkiye’de yapay zekâ marka oluşturacağız
  15. 01:49 Emekliler için yeni bir sıkıntı daha başladı: O yasak tüm illerde uygulanacak!
  16. 01:48 İki şirket "Air Pro' ibaresi için kapıştı
  17. 01:46 20 Mayıs 2024 günlük burç yorumları
  18. 01:38 Range Rover almak artık hayal değil! Elektrikli Range Rover kutuplarda test edildi!
  19. 01:38 MG'nin Mayıs ayına özel kampanyasıyla ilgili müjde geldi! O modelde 150.000 TL'ye kadar destek!
  20. 01:37 Fatih Terim gitti şampiyon belli! Fatih Terim'in Ardından Başarı!
Politika Haberleri