Pandemi bebekleri nasıl etkiledi? Son araştırma tehlikenin boyutlarını ortaya çıkardı

Pandemi bebekleri nasıl etkiledi? Son araştırma tehlikenin boyutlarını ortaya çıkardı

Pandemi bebekleri nasıl etkiledi? Son araştı... Dr. Sevda Sarıkaya, salgın döneminde doğan bebeklerin beyin gelişimiyle ilgili bir çalışmayı gündeme getirdi. Sarıkaya, 'Pandemide doğan bebeklerin beyin gelişimi farklı mı?' sorusunu araştıran bir çalışmayı anlattı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından en çok etkilenen gruplar arasında hamileler ve yeni doğan bebekler yer aldı. Yapılan bir çalışma, bu dönemde doğan bebeklerin beyin gelişiminin diğer bebeklerden daha farklı olup olmadığını inceledi.

Nörolog Dr. Sevda Sarıkaya da Akşam Gazetesi'nde kaleme aldığı yazısında bu çalışmayı anlattı. Buna göre, 2020 yılı sonlarında başlayarak bebeklerin nörogelişimsel skorlarının düştüğü, 2021'de de bunun devam ettiği gözlendi.

ÇOCUKLARI VE ERGENLERİ ETKİLEDİ

Salgın döneminin özellikle çocukları ve ergenleri etkilediğinin kaydedildiği paylaşımda Sarıkaya sordu: 'Peki bu dönemde doğan bebekler?'

Bu konuda şimdiye kadar bir veri olmadığını söyleyen Sarıkaya, bebeklerde uyaran eksikliğinin beyin gelişimini negatif etkilediğini gösteren birçok çalışma geçmişte yapıldığını da belirtti.

Yetimhanede büyüyen çocukların ve aile ilgisinden mahrum bebeklerin zekâ düzeylerinin diğerlerine oranla ortalamadan düşük olduğunu gösteren birçok çalışma olduğunu aktaran Sarıkaya, "Pandemide bebeklerin etkilenebileceği pek düşünülmedi" dedi.

ANNELERİYLE DAHA FAZLA VAKİT GEÇİRECEKLERİ DÜŞÜNÜLDÜ

Konunun üzerine düşülmemesinde salgın döneminde bebeklerin anneleriyle daha fazla vakit geçireceklerinin düşünüldüğüne dikkat çeken Sarıkaya, "Halbuki pandemi stresinin anne karnındaki bebeğe nasıl yansıyacağı hesaba katılmamıştı" diye yazdı.

"Scientific American dergisinin çok yeni yayımlanan sayısında bu konuda özel bir dosya hazırlanmış" diyen Sarıkaya, Melinda Wenner Moyer'in editörlüğünde kaleme alınan yazıyı takipçilerine aktardı.

"ŞAŞIRTICI BİR FARKLILIK"

Buna göre, NewYork Presbyterian Morgan Stanley Çocuk Hastanesinden Dr. Dani Dumitriu yürütücülüğünde 2017 yılında başlatılan yeni doğan bebeklerin beyin gelişiminin takip edildiği çalışmada pandemi döneminde tamamen tesadüfen şaşırtıcı bir farklılık görülmüş.

Dumitriu'nun çalışma arkadaşı Morgan Firestein bir gece panikle Dr. Dimutriu'yu aramış. 'Sanırım bir krizin ortasındayız, çalışmadaki farklılıkları görmelisin!

"COVİD GEÇİRMEYLE İLGİLİ DEĞİL"

Data incelendiğinde, pandemide doğan bebeklerin ince ve kaba motor becerileriyle iletişim becerilerini ölçen test puanlarının, pandemi öncesi doğan bebeklere göre düşük olduğu saptanmış. Bu durumun aile üyelerinin covid geçirip geçirmediği ile ilişkili olmadığı belirlenmiş.

Pandemide ebeveynlerim evde olup, çocuklar daha fazla ilgilenme şansına sahip olduğundan, bu sonuç ilk başlarda yadırganmış. Pandemi döneminde hamileliğini geçirenlerin, stres yükünün fazla olmasının, bebeğin beyin gelişimini negatif etkileme olasılığı üzerinde durulmuş.

MASKE DETAYI

Ayrıca bu dönemde maddi manevi birçok sıkıntı yaşayan aile üyelerinin, bebekleri ile normal zamandaki gibi rahat ve huzurlu iletişim kuramamasının payı olabileceği de düşünülmüş. Maske kullanımının bebeklerle iletişim eksikliğine yol açabilme olasılığı araştırılmış.

Fakat bu konuda yapılan çalışmalarda ebeveynlerin içten ve sıcak iletişimi söz konusu olduğunda, maske dahi kullansalar, göz temasının yeterli olduğu sonucuna varılmış.

HAMİLELİKTEKİ STRES, BEYİN GELİŞMİNİ ETKİLEYEBİLİR Mİ?

Hamilelikte yaşanan stresin, beyindeki bazı bağlantıların anne karnındaki gelişimini etkileyebileceği teorisini benimseyenler çoğunlukta.

Dr. Sean Deoni'nin yürüttüğü, bebekleri nörogelişimsel süreçlerini takip eden bir görüntüleme çalışmasında katılımcıların pandemi öncesi ve sonrası nörogelişimsel skorları karşılaştırılmış.

Yapılan kıyaslamada bebeklerin 2020 sonlarında başlayarak nörogelişimsel skorlarının düştüğü, 2021'de bunun devam ettiği gözlenmiş. Aynı çalışmada pandemide doğan bebeklerin IQ skorlarının pandemi öncesi doğan bebeklere göre istatistiksel olarak anlamlı düştüğü saptanmış.

"KENDİNİ YENİLEMESİ MÜMKÜNDÜR"

"Bebek beyninin kendini yenilemesi ve eski haline gelmesi mümkündür" diyen Sarıkaya, "Nöroplastisite yani beynin kendini yenilemesi bebeklerde çok hızlıdır. Birçok uzman da benimle aynı fikri paylaşıyor" ifadelerini kullandı.

Sarıkaya, süreci hızlandırmak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

1- Bebeklerinizle/çocuklarınızla mümkün mertebe stresten uzak kaliteli zaman geçirin.

2- Yeni bir şeyler öğrenebileceği alanlara yönlendirin. Sosyal medya kullanımını azaltın. Sosyal medya kullanımını anne baba olarak SİZ DE azaltın. Böylece çocuklarınızla daha kaliteli zaman geçirir ve bu dönemde onların gördüğü hasarı vakit geçmeden tersine çevirebilirsiniz.

3- Çocuklarınızı mümkün olduğunca farklı çevrelerle sosyalleştirin. Ne kadar farklı ortamlara girip değişik arkadaşlar edinirlerse, beyin gelişimi o kadar hızlı olur.

"Pandemi bebekleri nasıl etkiledi? Son araştırma tehlikenin boyutlarını ortaya çıkardı" haberi, 24 Nisan 2022 tarihinde yazılmıştır. 24 Nisan 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Pandemi bebekleri nasıl etkiledi? Son araştırma tehlikenin boyutlarını ortaya çıkardı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Pandemi bebekleri nasıl etkiledi? Son araştırma tehlikenin boyutlarını ortaya çıkardı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 24 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:44 Bosch mesai saati ve ücretleri düşürme kararı aldı
  2. 16:44 SSK ve Bağ-Kur Emeklilerinin En Düşük Maaşı Ne Kadar Olacak?
  3. 15:23 Kadına yönelik şiddete İtalya'da protesto!
  4. 15:18 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev COP29'un iklim diplomasisinde dönüm noktası olduğunu belirtti
  5. 15:15 Yeni yapılacak kamu binalarına 'yeşil sertifika' zorunluluğu getiriliyor
  6. 15:10 İrfan Can Kahveci, Fenerbahçe ile 3 yıl daha sözleşme imzaladı
  7. 15:09 Bakan Yerlikaya'dan 24 Kasım mesajı
  8. 15:08 İzmir’in Bozdağ’ına mevsimin ilk karı düştü
  9. 15:06 Kastamonu’da kar yağışı 526 köy yolunu kapattı
  10. 15:02 İsrail saldırıları 415. gününde: Gazze'de can kaybı 44 bin 221'e yükseldi
  11. 15:02 Depremzede işletmelere 30,5 milyar liralık kredi imkanı kullanıma açıldı
  12. 14:56 Volkswagen'in CEO'su : 'Sorunları çözmek için işten çıkarma yapmak ve fabrika kapatmak şart'
  13. 14:54 İsrail ordusu, Suriye-Lübnan arasındaki sınır kapısını hedef aldığını duyurdu!
  14. 14:48 Gazze'de can kaybı 44 bin 211'e yükseldi!
  15. 14:47 Brad Pitt ile George Clooney'den kötü haber!
  16. 14:44 Erdoğan, İsmailağa-Cübbeli gerginliğini bitirmek için Diyanet'i görevlendirdi
  17. 14:43 Spot piyasada elektrik tutarları belirlendi
  18. 14:39 Hakan Fidan BM Medeniyetler İttifakı 10'uncu Küresel Forumu'na katılacak
  19. 14:36 AKP'den erken seçim çağrılarına yanıt: 'Söz konusu değildir'
  20. 14:33 Özgür Özel: 'İktidarı değiştirdikten sonra gerçek bir anayasayı tüm yönleriyle konuşacağız'
Sağlık Haberleri