Papua Yeni Gine: Kültürel Zenginlik ve Tarihi Yolculuk

Papua Yeni Gine: Kültürel Zenginlik ve Tarihi Yolculuk

Papua Yeni Gine: Kültürel Zenginlik ve Tarih... Papua Yeni Gine, coğrafi ve kültürel çeşitliliğiyle dikkat çeken bir Okyanusya ülkesidir. 1975'te bağımsızlığını ilan eden ülke, uzun tarihi boyunca Avustralya ve diğer Avrupa güçlerinin etkisi altında kalmıştır. Zengin doğal kaynakları ve izole topluluklarıyla bilinir.

Papua Yeni Gine, etnik ve kültürel çeşitliliğiyle dikkat çeken Okyanusya'daki bir ülkedir. 1975'te bağımsızlığını kazanmış olmasına rağmen, uzun tarihinde Avustralya ve diğer Avrupa güçlerinin etkisi önemlidir. Doğal güzellikleri ve izole topluluklarıyla tanınır.

Papua Yeni Gine, resmi adıyla Papua Yeni Gine Bağımsız Devleti, Okyanusya'da Yeni Gine adasının doğu yarısı ile Melanezya'daki çevre adaları kapsayan bir ülkedir. Yeni Gine adasının batı kısmı ise Endonezya'ya aittir ve yalnızca Endonezya ile kara sınırı bulunur. Güneyinde Avustralya bulunur. Başkenti adanın güneydoğu kıyısındaki Port Moresby'dir. 1884'ten beri dış güçler tarafından yönetilen Papua Yeni Gine, I. Dünya Savaşı'ndan itibaren 60 yıl süresince Avustralya'nın kontrolünde kalmıştır. Bağımsızlığını 1975'te kazanan ülke, İngiliz Milletler Topluluğu'nun bir parçası olarak III. Charles'ın kral kabul edildiği bir bölge olmuştur.

Papua Yeni Gine, kültürel açıdan dünyanın en çeşitli ülkelerinden biridir ve dünyada en çok dil konuşulan ülkedir. Hem coğrafi hem de kültürel açıdan en az keşfedilmiş ülkelerden biri olarak kabul edilir. Ülkede hala dış dünyayla temas kurmamış (izole) toplulukların varlığı bilinmektedir. Ayrıca, araştırmacılar adanın iç kesimlerinde keşfedilmemiş birçok bitki ve hayvan türünün bulunduğunu düşünmektedir.

TARİHÇE

Arkeolojik kanıtlar, ilk insanların Papua Yeni Gine'ye yaklaşık 47.000 yıl önce ulaştığını göstermektedir.

Papua Yeni Gine'ye göç eden ilk modern insanların kökenleri Afrika dışındandır ve Asya ve Avrupa'dan genetik olarak bağımsızdır. Tarım, yaklaşık 10.000 yıl önce, ülkenin iç kesimlerindeki dağlık bölgelerde başlamıştır ve Doğu Asya ve Amerika ile benzer ve bağımsız gelişmelere sahiptir.

Bölgeye Avrupalıların ilk gelişleri 16. yüzyıla dayanır. 1526'da Portekizli Jorge de Meneses, Yeni Gine Adası'na gelen ilk Avrupalıdır. Meneses, adaya Malay dilinde "kıvırcık saçlı" anlamına gelen "Ilhas dos Popuas" adını verdi. 1545'te bölgenin insanlarının Afrika Ginesi kıyısındaki insanlara çok benzediğini fark ederek, adanın adını Yeni Gine olarak değiştirdi. Bundan sonra bölgeye sırasıyla İspanyollar, İskoçlar, İngilizler ve Fransızlar geldi.

1884'te İngilizler adanın güney yarısını, Almanlar ise kuzey kıyılarını işgal etti. Daha sonra bu bölgeler Birinci Dünya Savaşı'nın etkisiyle Avustralya'ya bırakıldı. 1920'de Milletler Cemiyeti adayı mandat altına aldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında kuzey kıyıları Japonya'nın işgali altına girdi. Yeni Gine Seferi (1942-1945), İkinci Dünya Savaşı'nın en önemli askeri kampanyalarından biriydi. Yaklaşık 216.000 Japon, Avustralya ve ABD askeri, denizcileri ve havacıları, Yeni Gine seferi sırasında hayatını kaybetti. Japonların yenilmesinden sonra bölge, 1949'da Milletler Cemiyeti tarafından Avustralya yönetimine verildi. Daha sonra 1973'te kendi kendini yönetme hakkını kazandı. Papua Yeni Gine nihayet 1975'te bağımsızlığını ilan etti. Michael T. Somare, ülkenin ilk başkanı olarak 1988'e kadar görev yaptı. 1988 seçimlerini kazanan Rabbie Namalin, 1992'ye kadar başbakanlık görevini sürdürdü. 1992 seçimlerini kazanan Paias Wingti ise yeni hükümeti kurdu.

"Papua Yeni Gine: Kültürel Zenginlik ve Tarihi Yolculuk" haberi, 27 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Papua Yeni Gine: Kültürel Zenginlik ve Tarihi Yolculuk haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Papua Yeni Gine: Kültürel Zenginlik ve Tarihi Yolculuk 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:41 Lakers’ın Serisi Bitti, Magic Nefes Kesti!
  2. 11:30 İsmail Saymaz’dan Soruşturma Tepkisi: Söylemediğim Bir Sözle Suçlanıyorum!
  3. 11:30 Tüm Grup Üyelerine Tek Hareketle Bilgi Verin: WhatsApp'tan Yeni Güncelleme
  4. 11:00 Rojin Kabaiş’in Ölümünde Yeni Gelişme: Gizlilik Kararı Sürüyor
  5. 10:58 Fareler mi, İnsan Eli mi? Morg Skandalında Yeni Gelişmeler
  6. 10:54 Borsa İstanbul Güne Yükselişle Başladı
  7. 10:51 Düşük Ayarlı Altınla Kuyumcuları Kandırdılar: 350 Bin Liralık Vurgun!
  8. 10:50 Murat Yetkin: “Duruşma Başlamadan Karar Verilmiş Gibi
  9. 10:46 Biden UCM’nin Netanyahu Kararına Tepki Gösterdi: "Rezalet!
  10. 10:46 Zaha Galatasaray’a dönüyor: Lyon'da kriz büyüyor
  11. 10:43 Alkol ve uyuşturucu alarak araç kullananlara "ertelenmeyecek" hapis cezası yolda
  12. 10:38 Temassız ve İnternet Ödemeleri Yükseliyor: Kartlı İşlemlerde Büyük Artış
  13. 10:38 Ronaldo'dan oğluyla oynama ihtimali hakkında açıklama: 'Bacaklarımın durumuna bakacağız'
  14. 10:34 Erzurum’un Saklı Cenneti: Kırk Pencereli Mağaralar Araştırılıyor!
  15. 10:29 Büyüme Ağrısı mı, Ciddi Bir Sorun mu? İşte Bilmeniz Gerekenler!
  16. 10:22 18 Yıl Sonra Çözülen Vahşet! Ayhan Ağgedik, Karısından Ayrılmak İstediği İçin İnfaz Edildi
  17. 10:06 Netflix, Tyson-Paul Maçı Yayınındaki Kesintiler Nedeniyle Dava Edildi
  18. 10:02 Galatasaray’a Osimhen Transferi İçin İnan Kıraç ve Doğu Perinçek’ten Destek
  19. 09:55 Döviz Kurları Artış Gösterdi: Merkez Bankası'nın Faiz Kararı ve Piyasa Tepkisi
  20. 09:47 Avrupa, Trump’ın Politikalarına Karşı Kendini Koruma Yolu Arıyor
Dünya Haberleri