Paraları aldılar...Velilere ‘okulu kapattık’ diye mesaj attılar!

Paraları aldılar...Velilere ‘okulu kapattık’ diye mesaj attılar!

Paraları aldılar...Velilere ‘okulu kapattık’... ‘Toprak dede’ Hayrettin Karaca, ‘yaprak dede’ Nihat Gökyiğit tarafından 1992’de kurulan TEMA Vakfı, ismini korumak için TEMA Okulları’na dava açtı.

‘Toprak dede’ Hayrettin Karaca, ‘yaprak dede’ Nihat Gökyiğit tarafından 1992’de kurulan TEMA Vakfı, ismini korumak için TEMA Okulları’na dava açtı. Bilirkişi raporu Tema’dan yana çıkarsa iki girişimcinin kurduğu okul adını değiştirmek zorunda kalacak.

Hürriyet'ten Jale Özgentürk, TEMA Vakfı ve Tema Okulları arasındaki isim kavgasını şöyle kaleme aldı: İki toprak sevdalısı, Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit tarafından 1992 yılında kuruldu TEMA Vakfı. Amaçları Anadolu’da yaşanmakta olan erozyon ve çölleşme tehlikesine karşı kamuoyunun dikkatini çekmek, bu mücadelenin devlet politikası olmasını sağlamaktı. Vakıf yıllardır “Türkiye Çöl Olmasın” sloganıyla çok önemli adımlar atarken Karaca ve Gökyiğit de hala bugün ilerlemiş yaşlarına rağmen bu amaç doğrultusunda yaşıyorlar.

İş dünyasının da çok önemli isimleri olan bu iki değerli ismin kurduğu Tema’nun bugünlerde en önemli işi yanan ormanlar için başlattığı kampanya. Ancak bir de isim hakkına ilişkin verdiği bir mücadele var.

Sorun büyük İstanbul depremi sırasında tanışan iki arkadaş Murat Polat ve Ercüment Amasyalı tarafından kurulan Tema Okulları’ndan kaynaklanıyor. Tema markasını kullanan girişimcilerin haksız kazanç sağladığını düşünen Tema Vakfı, markanın kullanılmaması için bu gruba dava açmış.

TEMA kavgası

Tema Okulları’nın internet sitesinde yer alan tanıtıcı bilgilerde yeşil ve doğa konusuna özel önem verilmesinin algı karmaşası yarattığı belirtiliyor. Okulun tanıtım yazılarında yer alan o bilgiler şöyle:

“Yeşili seviyoruz, yeşil içinde öğrenmeye inanıyoruz. O nedenle Tema Okulu’nun yeşil bir kampüs içinde olmasını tercih ettik. Bizi özel kılan diğer etmenler olarak sıralanabilir. Atölye destekli programlarımız ( sanat, fen-doğa, yapı inşa, evcilik ve müzik atölyeleri), yaz-kış kullandığımız bahçemiz, okul içinde beslediğimiz kuşlarımız, balıklarımız ve biz, bir bütünüz.”

Tema Vakfı’ndan aldığım bilgilere göre davada bilirkişi raporu aşamasına gelinmiş. Tema’nın hukukçularından Ömer Aykul “Markanın ticari bir olay olduğunu kamuoyunda önemli kuruluşların marka ve logalarının, tanıtıcı işaretlerinin önemli oranda sert koruma altına alındığı” belirtiyor. Davayı açma nedenlerini ise “Tema’nın okul açtığı” algısı olduğunu söyleyen Aykul, önce ihtar çekerek durumun düzeltilmesini istediklerini olmayınca da dava açtıklarını söylüyor. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda “haksız çıkar elde ediliyor” kararı çıkarsa okulun adının değişmesi gerektiğini belirterek şunları söylüyor:

“Tema markası zaman zaman girişimciler tarafından kullanılıyor. Bizden önce kullanılmışsa itiraz hakkımız yok. Ama bizden sonra ise hemen ihtar çekiyoruz. İtiraz edilmezse ürünler toplanıp imha ediliyor ve dava sürecine ihtiyaç kalmıyor. Tema ticari olmaktan çok özel bir amacı olan bir vakıf. O nedenle markamız konusunda titiz davranıyoruz” diyor.

FİDAN BAĞIŞINA YOĞUN İLGİ

BU arada son günlerde Kaz dağlarındaki ağaç kesiminden sonra üst üste gelen orman yangınları nedeniyle TEMA’da da bağış kampanyası var. Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’a kampanyadaki durumu sordum. Şunları söyledi: “Bu olaylar nedeniyle toplumun çevre duyarlılığı en üst noktaya çıktı. Perşembe gecesi Norm Ender ismi ile tanınan ve gençler tarafından çok sevilen rap sanatçımızın liderliğini yaptığı bir fidan bağışı yapma yarışı başlatıldı. Sanatçılar önce bağış yaptılar sonrasında ise bir arkadaşlarına meydan okuyarak bağış yapmasını istediler. Bunun yanı sıra sanatçıların hayranları da bağış yapma yarışına girdiler. Gecenin geç saatleri olmasına rağmen TEMA Vakfı’nın web sitesi yoğun bağış trafiğinden etkilenerek kilitlendi.”

BİR ÖZEL OKUL MAĞDURİYETİ DAHA HALKALI VE KURTKÖY’DEN

Yeni eğitim dönemi yaklaşırken özel okullardan birbiri ardına olumsuz haberler geliyor. Önceki gün Ekonomi Müdürümüz Sefer Levent, Bahçeköy’deki ünlü bir okulun franchise’la açılan bir şubesinde yaşananları yazmıştı.

Okul bir yıllık eğitimin ardından kapısına kilit vurmuş, peşin ödeme yapan veliler ve yeni döneme başlamaya hazırlanan öğrenciler ortada kalmıştı.

Bir kötü haber de Halkalı Atakent’ten ve Kurtköy’den geldi. 2017-2018 eğitim yılında “kişiye özel eğitim anlayışı” ile ortaya çıkan bu okul, eski bir eğitimci tarafından oluşturulan bir girişim grubu tarafından kurulmuştu.

Halkalı ve Kurtköy dışında Kağıthane’de de bir kampusü bulunan okulla ilgili bir süredir veli şikayetleri artmıştı. Kötü haber ise yeni eğitim yılının kayıtların yapılmasından sonra dönemin başlamasına sayılı günler kala geldi. Kampusların kapatıldığı bir sms’le bildirildi.

DOĞRU ÇIKMADI

Gönderilen mesajda şöyle denildi: “Franchise olarak işletilen Atakent okulu yeni dönem kira sözleşmesi ile ilgili mülk sahibi ile anlaşmazlık oluşmuş ve kendince böyle bir yöntem ile okulu huzursuz etmiştir. Okul yönetimi öğrencileri mağdur etmemek adına Atakent N... okulu ile iyi niyet protokolü yapmıştır. Öğrencilerimizin randevu sistemi ile okul müdiremiz yönetiminde nakil ve kayıt işlemleri yapılacaktır.”

Sorunun kendi mali krizlerinden değil de mülk sahibinden kaynaklandığı bahanesinin arkasına sığınan okul yönetiminin yönlendirdiği okula giden veliler, böyle bir iyi niyet anlaşmasının olmadığı gerçeğiyle bir kez daha yıkıldı.

Adını Jules Verne’in bir romanından alan okul kapanırken, 2019-2020 dönemi için 14 bin liralık ücreti peşin ödeyen veliler, şimdi ne dertlerini anlatacak yetkili bulabiliyor ne de ödedikleri paraları alabiliyor. Bir iki gün öncesine kadar okulun internet sitesinde her iki şube ile yer alan bilgiler de kaldırıldı.

Okulun eski ortaklarından birine ulaştım. Verdiği bilgiye göre ekonomik darboğaz yaşayan yöneticiler böyle bir yol arayışına girdi ama başarılı olunamadı. Okulun kurucularının zorda olduğunu kabul eden eski ortak Kağıthane kampusünün de tehlikede olduğunu belirtti.

Levent’in yazısında yer alan bilgiye göre 100’e yakın okul bu durumda. Bu da binlerce öğrenci demek. Çocuklarına iyi bir eğitim vermek için büyük fedakarlıklar yapan veliler büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor.

"Paraları aldılar...Velilere ‘okulu kapattık’ diye mesaj attılar!" haberi, 25 Ağustos 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Paraları aldılar...Velilere ‘okulu kapattık’ diye mesaj attılar! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Paraları aldılar...Velilere ‘okulu kapattık’ diye mesaj attılar! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  2. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  3. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  4. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  5. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  6. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  7. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  8. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  9. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  10. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  11. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  12. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  13. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  14. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  15. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  16. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  17. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  18. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  19. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  20. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
Haberleri