Parmak çıtlatmak yararlı mı, zararlı mı?

Parmak çıtlatmak yararlı mı, zararlı mı?

Parmak çıtlatmak yararlı mı, zararlı mı? Parmak çıtlatmak, bir işe başlamadan önce veya canımız sıkıldığında yaptığımız sembolikleşmiş olan bir harekettir. Çoğu kişiye göre rahatlatan bu hareket, parmakların ve vücudun diğer kemiklerinin sahip olduğu eklemleri...

Parmak çıtlatmak, bir işe başlamadan önce veya canımız sıkıldığında yaptığımız sembolikleşmiş olan bir harekettir. Çoğu kişiye göre rahatlatan bu hareket, parmakların ve vücudun diğer kemiklerinin sahip olduğu eklemleri germesiyle birlikte oluşuyor. Bu eklemlerin gerilmesi, eklemlerin arasında bulunan hava baloncuklarının patlamasına neden oluyor. Patlayan hava baloncukları aynı bir balonda olduğu gibi ses çıkartıyor ve biz de bu sesi duyuyoruz. 

Eklemler bir kez çıtlatıldığında yaklaşık 15 dakika boyunca yeniden çıtlatılamaz. Bu sırada eklem normal haline döner ve sıvı içinde daha fazla gazın çözülmesi, böylece yeni baloncukların oluşması mümkün olur. 

HERKEZ ZARARLI BİLİYOR...
Bilimsel olarak oldukça basit olan bu olay, çoğu kişi tarafından zararlı olarak biliniyor. Nedeni ise eklem etrafındaki kıkırdağa zarar vermesi, hareketin eklemlerde kemik erimesine neden olması veya kireçlenme başlaması. Yaygın olan bu kanı hakkında aslında fazla delil bulunmuyor. Yapılan deney sayısı da çok az. 

ZARARLI OLMADIĞI KANITLANDI
BBC Türkçe ve webtekno.com'da yer alan habere göre; En bilinen araştırmalardan biri, 2009’da parodi Nobel Ödülü’ne layık görülen bir araştırma. Californialı doktor Donald Unger 60 yılı aşkın bir süre boyunca sol elinin parmaklarını günde iki kez çıtlatırken sağ eline hiç dokunmamış. Vardığı sonuç ise şu olmuş:

"İki elimde de herhangi bir hastalık belirtisi görmüyorum." 

1975’te Los Angeles’taki bir yaşlılar yurdunda kalan 28 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada ise parmak çıtlatma alışkanlığı olanlarda eklem iltihabı (artrit) hastalığı riskinin daha az olduğu sonucuna varılmış. 1990’da Detroit’te yapılan daha geniş kapsamlı bir araştırmada da 45 yaş üstü 300 kişinin elleri incelendi. Parmak çıtlatanların yüzde 84’ünün ellerinde şişme belirtilerinin yanı sıra bir şey tutarken daha güçsüz oldukları görüldü. Araştırmacılar bu nedenle parmak çıtlatmada caydırıcı olmak gerektiği sonucuna vardı.

Fakat bir de parmak çıtlatanların ellerinde rahatsızlık hissettikleri için bu işi yapıp yapmadıkları sorununa bakmak gerekiyor. Yani belki de sonraki sorunlar parmak çıtlatma nedeniyle değil, zaten önceden belirtileri var olduğu için ortaya çıkıyor. Ama bu insanların eklemlerinde şişme ya da iltihaplanma gibi sorunların diğerlerine göre daha fazla görülmediğini belirtmek gerekiyor. 

Bu konuda yapılan ve 2 yıl önce yayımlanan en son araştırmada ise insanların sadece parmak çıtlatıp çıtlatmadığına değil, bu işi ne kadar sık yaptıklarına da bakıldı. İster 15 dakikada bir olsun, ister günde bir kez yapılsın çıtlatma sayısının da eklem hastalıklarının ortaya çıkması bakımından herhangi bir fark yaratmadığı görüldü.

O halde parmak çıtlatma ile eklem hastalıkları bağlantısı nasıl kuruluyor? Artrit hastalığı olanların eklemlerindeki kıkırdak hasarlı olduğu için arada bir parmakları kendiliğinden çıtlar. Ama bu hasarın nedeni değil, sonucudur. Artritin nedenleri arasında yaşlılık, genetik faktör, elin incinmesi, ömür boyu elle ağır iş yapılması gibi etkenler sıralanıyor. 

ÇITLATMAYA DEVAM MI?
Peki, parmak çıtlatmanın başka zararları var mı? Çıtlatma sırasında parmaklardaki bağ dokusunun zedelenmesi ya da burkulma gibi vakalara nadir olarak rastlanmıştır.

Kısacası, eğer parmaklarınızı çıtlatmayı seviyorsanız, bu alışkanlığı sürdürmenizde bir sorun yok denebilir. Ama yaşlılar yurdundaki araştırmayı yürütenlerin dediği gibi, "Parmak çıtlatmadaki en büyük sorun, yanınızdaki kişiye verdiğiniz rahatsızlıktır".

"Parmak çıtlatmak yararlı mı, zararlı mı?" haberi, 02 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. 02 Eylül 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Parmak çıtlatmak yararlı mı, zararlı mı? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Parmak çıtlatmak yararlı mı, zararlı mı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:29 Yüksel Yıldırım: 'Galatasaray maçına galibiyet için çıkacağız'
  2. 13:26 Alperen Şengün, New York Knicks karşısında şov yaptı!
  3. 13:20 Türk iş insanı Miami'de tutuklandı!
  4. 13:18 Netanyahu'nun ofisinde 'sızıntı' skandalı!
  5. 13:14 2025 Yılında Gelir Vergisi Dilimlerinin Artışı: Çalışanlar Ne Kadar Vergi Ödeyecek?
  6. 13:14 İmamoğlu'ndan, Bahçeli'nin randevu talebini reddetmesine yanıt!
  7. 13:13 Fenerbahçeliler Sinirlenecek Samsunspor Başkanı'ndan Galatasaray Maçı Öncesi Çarpıcı Sözler!
  8. 13:13 Dünyanın En Zeki Ülkeleri Listesi Açıklandı: Türkiye Hangi Sırada?
  9. 13:13 Türkeş’in Kızından Bahçeli’ye Çarpıcı Tepki: "MHP Genel Merkezi'nden Babamın Resmini İndirin!"
  10. 13:12 İddia| Bir vakfın “Yaşlı Bakım Projesi”ndeki görevlilere kaymakamın evini temizletmişler
  11. 13:08 Balışeyh Belediye Başkanı Hilmi Şen ile özel korumasını öldüren yeğen tutuklandı!
  12. 13:07 Ali Koç’un bu eylemiyle Fatih Altaylı adeta coştu!
  13. 13:07 Yükselen kredi maliyetlerinin Rus otomotiv sektörü üzerindeki etkileri nasıl olacak?
  14. 13:06 Çoğu Sürücünün Bilmediği Hayati Detay! İşte Bu Etiketin Anlamı
  15. 13:06 MasterChef'te Yüzü Yanan Beyza Yarışmaya Dönecek mi? Somer Şef Açıkladı
  16. 13:02 Serhat Akın dosyası krize yol açtı
  17. 12:52 Akaryakıt sektöründe yeni bir sistem devreye giriyor! Uygulama zorunlu hale gelecek!
  18. 12:51 Yasadışı bahis reklamlarına puan silme cezası verilecek!
  19. 12:48 Bakan Şimşek Çin'e gidiyor!
  20. 12:46 AK Parti heyeti, Rusya'ya gidiyor!
Sağlık Haberleri