Pegasus casus yazılımı: Yüzlerce gazeteci ve siyasi izlenmiş iddiası

Pegasus casus yazılımı: Yüzlerce gazeteci ve siyasi izlenmiş iddiası

Pegasus casus yazılımı: Yüzlerce gazeteci ve... Bir İsrail şirketinin geliştirdiği casus yazılımın, satıldıkları hükümetler tarafından, aralarında aktivistler, gazeteciler, iş insanları ve siyasetçilerin bulunduğu çok sayıda kişiyi izlemek için kullanıldığı iddia ediliyor.

BBC’de yer alan haber şöyle:

Bir İsrail şirketinin geliştirdiği casus yazılımın, satıldıkları hükümetler tarafından, aralarında aktivistler, gazeteciler, iş insanları ve siyasetçilerin bulunduğu çok sayıda kişiyi izlemek için kullanıldığı bildiriliyor.

İddia, The Washington Post, the Guardian ve Le Monde’in de aralarında olduğu bir grup medya kuruluşu tarafından ortak araştırma ile haberleştirildi.

Veri sızması sonucu başlayan araştırmanın 50 binden fazla cep telefonu numarasını kapsadığı belirtiliyor.

Araştırmaya katılan medya kuruluşlarından The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, küresel olarak hedef alınan gazeteciler arasında, CNN, The New York Times, Al Jazeera, Le Monde, Bloomberg gibi kuruluşlarda çalışan isimler de yer alıyor.

Washington Post gazetesi, 50 ülkeden 1000 numaranın sahiplerinin belirlenebildiğini aktarıyor. Bu listede Arap kraliyet ailelerinin üyeleri ile 65 iş insanı, 85 aktivist, 189 gazeteci ile aralarında devlet başkanlarının da olduğu 600’den fazla siyasi yer alıyor.

Numaraların ait olduğu üzerinde yapılan araştırma, listenin toplam 10 ülke üzerinde yoğunlaştığını gösteriyor. Bu ülkeler; Azerbaycan, Bahreyn, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Fas, Ruanda, Meksika Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri…

Suudi Arabistan’ın söz konusu yazılımı, İstanbul’daki konsolosluğunda öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetinde de kullandığı iddia ediliyordu.

Kaşıkçı’nın bir grup arkadaşı, NSO şirketine İsrail ve Kıbrıs’ta dava açmıştı.

Şirket, muhalif isimleri hedef alması noktasında Suudi Arabistan’a yardım etmekle suçlanıyordu.

NSO Group tarafından geliştirilen yazılım, hedef alınan kişinin telefona cevap vermesi halinde dahi yüklenebiliyor.

Washington Post gazetesi, listenin haber organizasyonları ile Forbidden Stories isimli Paris merkezli, kar amacı gütmeyen bir gazetecilik oluşumu ve Uluslararası Af Örgütü tarafından paylaşıldığını duyurdu.

Gazete, gerçekte ne kadar kişiye ait telefon üzerinde casusluk yapıldığının bilinmediğini ancak listedeki 15 bin numaranın Meksika’yı kapsadığını bildiriyor.

Listede numarası yer aldığı bildirilen isimler arasında, bir araç yıkama noktasında öldürülen Meksikalı bir serbest gazeteci de yer alıyor. Bu gazetecinin telefonu bulunamamıştı.

Hindistan’da yer alan bir araştırmacı gazetecilik sitesi olan The Wire, numaralardan 300’ünün ülkedeki çeşitli gazetecilere, muhalif siyasetçilere, bilim insanlarına ve aktivistlere ait olduğunu duyurdu.

Hindistan hükümeti 2019 yılında, WhatsApp’ın NSO Group’a dava açması sonrası, ülke vatandaşlarının casus yazılım ile hedef alındığı iddialarını yalanlamıştı.

Pegasus yazılımı, sızdığı telefonun tüm özelliklerinin uzaktan kumanda ile kontrol edilmesine olanak sağlıyor.

NSO firması Pazar günü yayımlanan haberler sonrası bir açıklama yaparak, haberlerin “desteksiz teoriler ve yanlış çıkarımlar” içerdiğini savundu ve dava açma tehdidinde bulundu.

NSO firması, Cemal Kaşıkçı cinayetinde bu teknolojinin kullanıldığı iddiasını da yalanladı ve yazılımın yalnızca “incelenmiş ülkelerin güvenlik güçleri ve istihbarat örgütlerine satıldığını” açıklandı.

Şirket, Pegasus adlı yazılımının Avrupa’daki bir stadyuma düzenlenmesi planlanan bir saldırının engellenmesine ve Meksikalı uyuşturucu baronu El Chapo’nun yakalanmasına katkıda bulunduğunu söylüyor.

"Pegasus casus yazılımı: Yüzlerce gazeteci ve siyasi izlenmiş iddiası" haberi, 19 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 19 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Pegasus casus yazılımı: Yüzlerce gazeteci ve siyasi izlenmiş iddiası haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Pegasus casus yazılımı: Yüzlerce gazeteci ve siyasi izlenmiş iddiası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:51 Gazeteci Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz hakkında soruşturma başlatıldı!
  2. 12:48 Yusuf Dikeç: 'Los Angeles 2028 Olimpiyatları’nda altın madalya alacağız'
  3. 12:46 İnsan saçından 200 kat daha ince spagetti üretildi!
  4. 12:44 Lady Gaga ile Bruno Mars'ın düeti rekor kırdı!
  5. 12:40 Sergen Yalçın: 'Mike Tyson’ı üç rauntta indiririm'
  6. 12:33 ÖSYM'den açıklama geldi!: YDS sonuçları belli oldu!
  7. 12:27 ASKİ uyardı!: Su sayaçları donabilir!
  8. 12:27 Trump, Gaetz'in çekilmesiyle Adalet Bakanlığına Pam Bondi'yi aday gösterdi
  9. 12:23 2024'te 10 bin 444 sürücüye çakar cezası kesildi; Yeni kanunla 96 bin TL'ye çıktı
  10. 12:19 Icardi'yle aşk yaşadığı iddia edilen Selin Ciğerci sessizliğini bozdu!
  11. 12:16 iPhone 17 Slim'in tasarımı sızdırıldı!
  12. 12:15 Uluslararası Ceza Mahkemesi nedir?
  13. 12:14 Kral Charles'ın taç giyme töreninin maliyeti açıklandı
  14. 12:11 CHP'li Adıgüzel, üniversitedeki 'görünmez' Fakülteyi gündeme taşıdı
  15. 12:07 AKP'li belediyeden 1 ayda yüz milyonlarca TL'lik 33 konser
  16. 12:03 Eski Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro hakkında darbe girişimi iddiasıyla suç duyurusu!
  17. 12:01 Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a aslan ve bozayı dahil 70'i aşkın hayvan hediye etti!
  18. 11:57 Uludağ'daki 1000 liralık çorba için inceleme başlatıldı!
  19. 11:54 Bakanlığın satın aldığı beyin cerrahisi cihazının fişi çekilip üzeri örtülmüş
  20. 11:49 Başkent Millet Bahçesi'nin maliyeti 500 milyon TL'yi aştı!
Teknoloji Haberleri