Pentagon Türkiye'yi tehdit etti! 'Operasyona engel olacağız!'

Pentagon Türkiye'yi tehdit etti! 'Operasyona engel olacağız!'

Pentagon Türkiye'yi tehdit etti! 'Operasyona... ABD Savunma Bakanı Mark Esper, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine operasyon düzenlemesi kabul edilemez" dedi. mark esper abd savunma bakanı

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine operasyon düzenlemesi kabul edilemez" dedi.

ABD’den Ankara’ya gelen heyet Suriye konusunda görüşmelere devam ederken Japonya’dan kritik bir açıklama geldi…

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Japonya seyahatinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Esper, geçen hafta gündeme gelen Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine askeri müdahale ihtimali hakkında konuştu. Esper, “Suriye’nin kuzeyine yapılacak tek taraflı herhangi bir operasyon kabul edilemez. Ankara ile anlaşmaya varmayı umuyoruz” ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı bir heyet Türk makamlarla görüşmeye devam ederken Esper’in açıklamalarını uluslararası ajanslar “son dakika” haberi olarak duyurdu.

Açıklamasında Omurgasını PKK/YPG/PYD’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni de savunan Esper, “Burada yapacağımız bu durumu engellemek. ABD, Türkiye ve Suriye Demokratik Güçleri’nin Suriye’nin kuzeyiyle ilgili karşılıklı çıkarlarına zarar vermeyi engelleyeceğiz” dedi.

Reuters’ın haberinde Esper’in Türkiye’nin böyle bir operasyon gerçekleştirmesinin “Suriye Demokratik Güçleri’nin IŞİD’e karşı olan mücadelesini” olumsuz etkileyeceğini dile getirdiği de aktarıldı.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de Fırat Nehri’nin doğusuna bir operasyon gerçekleştireceğinin sinyalini vermişti.

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazı Karataş, ABD Savunma Bakanı Mark Esper'in "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine operasyon düzenlemesi kabul edilemez" açıklamasına sert yanıt verdi.

Güvenli bölge görüşmeleri

Türkiye, Suriye'de Fırat Nehri'nin doğusunda "güvenli bölge" oluşturmak istiyor.

Fakat bölgede Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) oynayacağı rol konusunda ABD ile Türkiye arasındaki görüş ayrılıkları sürüyor.

ABD ve Türkiye arasında bu konuda dün yeniden başlayan görüşmeler sürüyor.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan son açıklamada "Suriye'nin kuzeyinde koordineli bir şekilde tesis edilmesi planlanan Güvenli Bölge'ye yönelik ABD askeri yetkilileriyle yapılan görüşmelerin bugünkü kısmı 10.30'da Bakanlık'ta başladı" denildi.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey geçen hafta yaptığı açıklamada, "Biz Türklerle, Kuzeydoğu Suriye'de Türkiye sınırına kadar olan bölgede, Amerikan ve Türk güçlerinin birlikte Türkiye'nin güvenlik endişeleri üzerinde çalışacağı bir güvenli bölge olasılığı üzerine konuşuyoruz. Henüz bir anlaşmaya varmadık ancak görüşmeler sürüyor" demişti.

James Jeffrey, Türkiye'nin "PKK'nın kolu" ve "terör örgütü" olarak gördüğü Halk Savunma Birlikleri (YPG) öncülüğünde oluşturulan Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) desteğin süreceğini de açıklamıştı:

"Suriye'nin kuzeydoğusunda IŞİD'ı yenmeye kararlıyız. Arap ve Kürtlerden oluşan askeri güç bizim oradaki ortağımız. Bizimle birlikte orada savaşanlara kimsenin saldırmaması veya kimse tarafından zarar verilmemesi için çalışmaya kararlıyız. Başkan da bunu açıkça söyledi. Bu, Türklerle ilgili endişelerimizi de kapsıyor."

Amerikalı diplomat, beraberinde bir heyetle 22 Temmuz'da 3 günlük bir ziyaret için Ankara'ya gitmiş, Türkiye'den yetkililerle Suriye'nin kuzeyinde "güvenli bölge" önerileri görüşülmüştü.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye için gündemde olan "güvenli bölge"yle ilgili önerisinin Ankara'nın beklentilerini karşılamadığını söylemiş; "ABD ile ortak bir noktada buluşulamaması halinde güvenli bölgeyi tek başımıza oluşturmak zorunda kalacağız" demişti.

Görüşmelerle ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, "ABD'nin getirdiği öneriler bizi tatmin eder düzeyde değil. Esas bu güvenli bölgenin derinliği, buraları kimin kontrol edeceği konusu ve buradaki PKK/YPG'lilerin tamamen çıkarılması konusu bizim için hassas" diye konuşmuştu.

Karataş, Esper'in ifadelerini hatırlatarak, şunları belirtti:

"Hazret direktif vermiş.

ABD ekibi ile halen ne görüşmesi yapıyorsunuz ki?

Bayramdan sonra 'görüşmek' üzere, ABD ekibini gönderin gitsin."

"Pentagon Türkiye'yi tehdit etti! 'Operasyona engel olacağız!'" haberi, 06 Ağustos 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Pentagon Türkiye'yi tehdit etti! 'Operasyona engel olacağız!' haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Pentagon Türkiye'yi tehdit etti! 'Operasyona engel olacağız!' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
    2. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
    3. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
    4. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
    5. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
    6. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
    7. 17:33 SimSimi nedir? SimSimi hakkında uyarılar
    8. 17:30 ATO Başkanı: Fiyat Artışlarıyla Mücadelede Birlik ve Sabır Önemli
    9. 17:27 TEKNOFEST 2024 ne zaman ve nerede?
    10. 17:23 Ak parti Başkanı Erdoğan'dan Şaşırtan Açıklama: 'Artık Fenerbahçeli Değilim!'
    11. 17:20 Fenerbahçe'de İsmail Kartal, Eleştiri Yağmuruna Tutuldu!
    12. 17:17 Ankara'da Boşanma Sürecindeki Kadın Cinayete Kurban Gitti
    13. 17:12 Serdar Ortaç'ın Mücadelesi: Playback Konserde Denge Zorluğu
    14. 17:07 Balık Av Yasaklarıyla Fiyatlar Tırmanıyor: Tezgahlar Boş Kalmıyor
    15. 17:03 Fitch Ratings, Türkiye'nin Kredi Notu Yükselmesinin Ardından Panel Düzenleyecek
    16. 16:59 Şubat Ayında Türkiye'de Ücretli Çalışan Sayısında %4,1 Artış Kaydedildi
    17. 16:55 Altın Piyasasında Günlük Yükseliş: Standart Altının Kilogram Fiyatı Arttı
    18. 16:54 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İran ile ilgili soruları bıraktı
    19. 16:54 İzmirliler, bu gece ve yarına dikkat! Mecburi olmadıkça evden çıkmamaları önemle tavsiye ediliyor
    20. 16:54 Kadın cinayetleri bitmiyor! Karısını öldürebilmek için oğlunu kullandı
    Politika Haberleri