Piyasadaki durgunluk dolandırıcıların iştahını açmış: İkinci el araç satışında 'IBAN' detayı!

Piyasadaki durgunluk dolandırıcıların iştahını açmış: İkinci el araç satışında 'IBAN' detayı!

Piyasadaki durgunluk dolandırıcıların iştahı... İkinci el araç pazarındaki durgunluk, yeni dolandırıcılık yöntemlerinin ortaya çıkmasına neden oldu. "IBAN dolandırıcılığı" olarak adlandırılan bu hilede, alıcı ve satıcı, istemeden üçüncü bir kişinin hesabına para gönderiyor.

İkinci el araç pazarında son dönemdeki durgunluk, dolandırıcıların yeni taktiklerle vatandaşları hedef almasına neden oldu. "Sazan sarmalı" ve "change" gibi bilinen dolandırıcılık yöntemlerine ek olarak, artık "IBAN dolandırıcılığı" da ortaya çıktı. Dolandırıcılar, alıcı ile satıcı arasında sahte bir aracı gibi hareket ederek, para transferini başka bir hesaba yönlendiriyor.

Avukat Kürşat Hardal, dolandırıcılık yöntemini şu şekilde açıkladı: "Araç satışı yapan ilan sitelerinde, ilan sahibi habersizken bir başkası ilanı görerek satıcıyla iletişime geçiyor. Satıcı, komisyon karşılığında anlaşmaya varıyor. Ancak bu üçüncü kişi, alıcıyı ya da satıcıyı tanımıyor; aile üyesiymiş gibi bir yakınlık kuruyor." 

Hardal, "Paranın başka birinin IBAN'ına gönderildiğini fark etmiyorlar. Noter devri için anlaşmaya vardıklarında, başka bir kişinin IBAN'ını talep ediyor ve para oraya gönderiliyor. Alıcı ‘ben parayı gönderdim’ derken, satıcı ‘hayır göndermedin’ diyor. İşte bu şekilde dolandırıcılıklar gerçekleşiyor; bu, nitelikli dolandırıcılık sayılıyor" dedi.

Dolandırıcılara karşı korunmak için, Hardal şu uyarılarda bulundu: "Alıcı, aracın satıcısına ödeme yapmalıdır. Noterin güvenli ödeme sistemi kullanılmalı. Ruhsat sahibinin dışında üçüncü bir kişiye kesinlikle ödeme yapılmamalı. Bu durumlarda şikayetler üzerine soruşturma başlatılsa da, dolandırıcılar parayı sanal paraya çevirerek geri dönüşünü zorlaştırıyor."

Galerici Erdil Bulmuş, "Kredilerin yüksek faiz oranları satışları durdurdu. İnsanlar ucuz mal almak için güvenli olmayan yöntemlere yöneliyor. Alıcı, alacağı aracın piyasa değerini bilmeli ve ruhsat sahibiyle doğrudan iletişim kurmalı. Güvenilir ödeme sistemleri kullanılmalı; bu, dolandırıcıların önünü kesiyor. Artık mağduriyetleri istismar eden dolandırıcılar çoğaldı. Alıcı ve satıcı yüz yüze alışveriş yapmalı" şeklinde konuştu.

Galerici Mustafa Kuruçay da internet sitelerinde dolandırıcılığın yaygın olduğunu belirtti. "Dolandırıcı, sahip olmadığı aracı kendisiymiş gibi satıyor. Örneğin, Sivas'ta bir araç bulup fotoğraflarını isteyip kapora göndererek ilanı kaldırıyor ve daha sonra aynı aracı daha yüksek bir fiyatla yeniden satıyor. Vatandaşlar, ruhsatı istemeli ve kapora göndermeden önce ruhsattaki isimle IBAN’daki ismin uyuşup uyuşmadığını kontrol etmeli" ifadelerini kullandı.

"Piyasadaki durgunluk dolandırıcıların iştahını açmış: İkinci el araç satışında 'IBAN' detayı!" haberi, 21 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 21 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Piyasadaki durgunluk dolandırıcıların iştahını açmış: İkinci el araç satışında 'IBAN' detayı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Piyasadaki durgunluk dolandırıcıların iştahını açmış: İkinci el araç satışında 'IBAN' detayı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 22 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:49 Fransa'da yeni hükümetin kabinesi duyuruldu
  2. 01:43 Kerem Demirbay yorumu Fenerbahçelileri çıldırttı!
  3. 01:39 Icardi'den galibiyet paylaşımı geldi: Unutmayın, en büyük korkunuz biziz
  4. 00:51 Maç sonrası basın toplantısına katılmayan Mourinho ile Beyaz Tv muhabiri diyaloğu gündem oldu!
  5. 00:44 Acun Ilıcalı: “Yarıştan kopma, ümitsizlik, gelecekle ilgili karamsarlık yok"
  6. 00:44 5 saniye içinde farklı deveyi bulan zekası ile övünecek! Basit sananlar şimdiden elendi bile
  7. 00:41 Okan Buruk "Geçen seneye baktığımızda bu seneki maç çok daha zevkli oldu"
  8. 00:37 Mourinho gelen soru üzerine şaşırdı kaldı! Demediğini bırakmadı: Sen gazeteci olduğuna emin misin?
  9. 00:31 Derbi Heyecanı Alevlendi! Protokol Tribününde Kavga: Şişeler Havada Uçuştu!
  10. 00:28 Şirketler Krizle Boğuşuyor: İlk 7 Ayda 17 Bin Kapanış!
  11. 00:26 Acun Ilıcalı'dan derbi sonrası açıklama geldi: "Ben oynanan oyuna bakarım"
  12. 00:26 Arda Güler sahada yer aldı; Real Madrid galip geldi!
  13. 00:21 Mahfi Eğilmez faiz açıklamasında bulundu: Doğru zaman diyerek tarihi söyledi!
  14. 00:21 Hatipoğlu: "Kutlama yapmamamız için kepenk yapmışlar; biz Kadıköy'de kepenk indirttik!"
  15. 00:21 Mourinho'dan derbi mağlubiyeti ardından öz eleştiri: "Bu onların suçu değil bizim suçumuz!"
  16. 00:20 Altın Yatırımcılarına Müjde! İslam Memiş, Gram Altının 4.500 TL'ye Tırmanacağı Tarihi Açıkladı!
  17. 00:19 Derbi bitti Okan Buruk mektubu ortaya çıktı!
  18. 00:16 Kuyumcular altın sahiplerini uyardı: Sakın yapmayın, yeni zirveler yolda!
  19. 00:11 Okan Buruk'tan flaş derbi yorumu geldi: "Çok rahat"
  20. 00:09 Ankara’da Vahşet: Öldürülen ve Bacakları Kesilen Kediler Depoda Bulundu!
Ekonomi Haberleri