Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den korkutan uyarı: İzmir depremi büyük deprem fayını tetikledi

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den korkutan uyarı: İzmir depremi büyük deprem fayını tetikledi

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den korkutan uyarı:... İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir açıklarında meydana gelen depreme ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir açıklarında meydana gelen ve 117 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan olan 6.9 büyüklüğündeki depremin bölgedeki diğer fayları tetiklediğini ifade etti.

Seferihisar açıklarında 30 Ekim'de gerçekleşen 6.9 büyüklüğündeki deprem, İzmir'de yıkıma yol açtı. 117 kişinin hayatını kaybettiği depremde, onlarca bina zarar gördü. Yıkılan binaların dışında 'ağır', 'orta' ve 'hafif' seviyede olmak üzere birçok yapıda hasar oluştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin başka fayları tetikleyip, yeni depremlere yol açtığını söyledi. 30 Ekim'den sonra bölgede yaşanan depremleri hatırlatan Sözbilir, şunları kaydetti:

Bazı faylarda tetiklenme gelişti

"Bugüne kadar artçı deprem sayısı 5 bini geçti. Samos'un kuzeyi 6.9 büyüklüğündeki fayın kırıldığı kesim. Çoğunlukla burada yoğunlaştı artçılar. Bunun dışında doğu ve batı kesimlerle Gümüldür tarafında da belli yoğunlaşmalar mevcut. Bu aslında, bölgedeki bazı fayların tetiklendiği anlamına geliyor. 6.9 büyüklüğündeki deprem sonrası artçılar Samos'un kuzeyinde devam ederken, adanın batısı ve doğusundaki bazı faylarda belli tetiklenmeler gelişti. Sismoloji istasyonlarından, özellikle batı kesimindeki kuzeydoğu zonunda belli hatlar boyunca odak mekanizma çözümleri elde edildi. Doğu ve batıdaki depremlerin mekanizmasının, farklı olduğu ortaya çıktı"

Samos'un batısındaki fayın yarattığı depremlerin Gülbahçe, Tuzla, Seferihisar fayıyla aynı doğrultuda olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Samos'un batısındaki faylar, aslında Gülbahçe, Tuzla, Seferihisar fayının denizdeki karşılığı diyebiliriz. Samos'un batısındaki faylar, 6.8 büyüklüğünde depremler üretme potansiyeline sahip. Bu faylar, 1900 öncesi dönemlerde bu tür depremleri üretmiş. Gelecekte de bu tür depremleri, üretme potansiyelleri var" dedi.

Dönüşüm çalışmaları hızlanmalı

Bundan sonrası için de uyarılarda bulunan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu, İzmir ölçeğinde özellikle Bayraklı, Alsancak, Bostanlı, Karşıyaka, İnciraltı, Güzelbahçe ve Ürkmez gibi bölgelerde kentsel dönüşüme ağırlık verilmesi anlamına geliyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2017'deki Bodrum depremi ve 30 Ekim 2020'deki yıkıcı depremin, Türkiye'yi çevreleyen denizler altındaki diri fayların da dikkate alınması gerektiğini gösterdiğini hatırlattı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye diri fay haritasının 10 yılda bir yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den korkutan uyarı: İzmir depremi büyük deprem fayını tetikledi" haberi, 06 Ocak 2021 tarihinde yazılmıştır. 06 Ocak 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den korkutan uyarı: İzmir depremi büyük deprem fayını tetikledi haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den korkutan uyarı: İzmir depremi büyük deprem fayını tetikledi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:20 Suriyelilerin kendi bayraklarıyla kutlama yaptığı Taksim ise 1 Mayıs’ta işçilere kapatılıyor
  2. 10:54 Murat Yetkin yazdı: 1 Mayıs ve Erdoğan'ın Taksim öfkesi
  3. 10:49 Doğal gaz faturaları artık 150 lira daha fazla gelecek
  4. 10:43 Burcu Köksal, belediyede 'kayıt cihazı ve gizli kamera' olduğunu iddia etmişti: Vali yanıtladı
  5. 10:38 Özel ve İmamoğlu Saraçhane'de: Taksim tam olarak özgür olana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz
  6. 10:32 Aston Martin, Alonso'nun Çin'de aldığı ceza için inceleme talep etti
  7. 10:27 Nazi komutanının evinde cesetler bulundu: Bir aile yer altına gömülmüş
  8. 10:22 Nihal Candan'dan eleştirilere yanıt: İnsanlar bizden nefret ettiği için ömür boyu mu yatacağız
  9. 10:18 CHP'li Cumhur Uzun'dan yasa teklifi: Ücretsiz doğalgaz bir yıl daha uzatılsın
  10. 09:51 Türkiye'nin tamamında geçerli olacak: Emeklilerin hepsi ücretsiz faydalanacak
  11. 09:47 12 şehirde IŞİD'e operasyon: 41 gözaltı
  12. 09:40 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Kutuplaştırıcı siyasetin raf ömrü doldu, şimdi müzakere zamanı
  13. 09:34 Kibariye ihanet iddialarıyla ilgili konuştu: Yapmayan yok
  14. 09:31 Doğukan Güngör'den Müjdat Gezen'e cevap: Gayet mutluyuz
  15. 09:23 Buğra Gökce: İmar affı katliama davet belgesidir
  16. 09:17 WhatsApp: Milyonlarca kişi uygulamaya gizlice erişim sağlıyor
  17. 09:12 Ankara’da sağanak yağış: Evleri su bastı, araçlar yolda mahsur kaldı
  18. 09:06 Ekrem İmamoğlu'ndan 1 Mayıs mesajı
  19. 09:01 İflas haberleri artarken o şirket 90 bin lira maaşla personel alıyor: İşte detaylar
  20. 08:54 Cem Garipoğlu’nun otopsi görüntüleri ortaya çıktı
Gündem Haberleri