Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bir bölgeye daha dikkat çekti: Fay bir canavarla birleşiyor

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bir bölgeye daha dikkat çekti: Fay bir canavarla birleşiyor

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bir bölgeye dah... Bingöl depremiyle birlikte Türkiye'nin gerçeği, deprem bilimciler tarafından yeniden yükses sesle haykırılmaya başlandı.  Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Doğu Anadolu fay kırığı bir canavarla birleşmiş durumda. Türkiye'nin deprem haritasına baktığımız zaman ciddi hareketlilikler var'' dedi. Öte yandan Prof. Dr. Cenk Yaltırak depremin 7,4 şiddetine kadar ulaşabileceğini belirtti.

Bingöl depremiyle birlikte Türkiye'nin gerçeği, deprem bilimciler tarafından yeniden yükses sesle haykırılmaya başlandı.  Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Doğu Anadolu fay kırığı bir canavarla birleşmiş durumda. Türkiye'nin deprem haritasına baktığımız zaman ciddi hareketlilikler var'' dedi. Öte yandan Prof. Dr. Cenk Yaltırak depremin 7,4 şiddetine kadar ulaşabileceğini belirtti.

Deprem bilimciler Türkiye’nin deprem haritasıyla ilgili kritik açıklamalarda bulundu Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan "Doğu Anadolu fay kırığı en sonunda Kuzey Anadolu fay kırığı ile birleşti. Doğu Anadolu kırığı üzerinde deprem yoğunluğu yüzde 13 iken Kuzey Anadolu kırığında yüzde 53 oldu." dediler.  Sözcü'nün haberine göre;  Ercan, Türkiye’nin deprem haritasıyla ilgili olarak şöyle konuştu:

* Deprem beklenen yerlere baktığımızda Muş, Varto, Bingöl, Erzincan, Erzurum bölgeleri öncelik aldı.

* Çünkü Doğu Anadolu fay kırığı en sonunda Kuzey Anadolu fay kırığı ile birleşti. Doğu Anadolu kırığı üzerinde deprem yoğunluğu yüzde 13 iken Kuzey Anadolu kırığında yüzde 53 oldu.

* Dolayısıyla Doğu Anadolu kırığı bir canavarla birleşmiş durumda. Gerginlik buraya aktı ve bu bölge tetik durumunda. Buralara önem verilmesi gerekir.

NİKSAR, REŞADİYE, AMASYA VE MERZİFON’A DİKKAT

Prof. Ercan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

* Burada önemli olan yerlerden Niksar, Reşadiye, Amasya ve Merzifon’a dikkat.

* Gelecek 10 yıl içinde Sakarya çukuru, Kaynaşlı, Düzce, Adapazarı, Akyazı ve İznik bölgelerinde deprem duyarlılığı yüksek alanlar.

* Marmara’nın güneyinde Bandırma, Gönen doğrultusu, Balıkesir ve Sındırgı arası gergin.

* Özellikle Aydın-Büyük Menderes çukurunun bulunduğu Denizli'den başlayıp Nazilli, Aydın, Kuşadası, Söke, Simav ve Sisam Adası’nın bulunduğu kesim gergin.

* Güney Ege yayı olarak aldığımız Dalma Batma kuşağının Girit, Rodos, Fethiye, Finike, Kaş ve Marmaris kesiminde gerginlik birikimi var. Ege sularında son bir yıldır bu gerginlik Ege’nin doğusuna doğru kayma eğiliminde.

* Çameli’nin bulunduğu kesimden Burdur, Isparta büklümü Beyşehir, Afyonarahisar’ı çekince altına sokacak nitelikte. Diğer bir bölüm ise Hatay, İskenderun, Antakya, Ölüdeniz kırığı çok uzun süredir geriliyor.

* Çukurova’nın bulunduğu kesimde Osmaniye, Adana ve Ceyhan uzun süredir bir deprem üretmiyor.

* Bu gelecek olan yeni deprem yukarıda saydığım yerlerden hepsinde olacak ama hangi sırayla olacağını kestirmek güç. Buralara dikkat etmek şart.

EN GÜVENLİ YERLER

Ülke genelinde en güvenli bölgeler olarak Gürcistan ve Artvin’den başlayıp Bulgaristan sınırına kadar Karadeniz kıyılarının çok güvenli olduğunu da hatırlatan Övgün Ahmet Ercan diğer güvenli yerler olarak da ”Kilis, Şırnak, Diyarbakır'ın güney kesimleri. Yozgat ve Sivas'ın orta kesimleri. Ankara, Konya, Karaman ve Niğde dolayları ile Trakya'nın kuzey kesimi çok güvenli yerler” dedi.

CENK YALTIRAK 7,4 DEDİ

Prof. Dr. Cenk Yaltırak kendisine ait sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yaltırak "Yedisu Fayı riski konuşuluyor. Bir önceki depremden 236 yıl geçmiş. Yılda birikim 24 mm. çarptığınız zaman toplam birikim 5.6 m. Fayın boyu 75 km. Sismojenik derinlik 10 km kadar. fayın alanı 75x100 km. Kanamori (1977) göre hesaplanırsa en büyük Mw 7.4 büyüklüğe ulaşır." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Doğu Anadolu fay kırığı bir canavarla birleşmiş durumda. Türkiye'nin deprem haritasına baktığımız zaman ciddi hareketlilikler var'' dedi. Öte yandan Prof. Dr. Cenk Yaltırak depremin 7,4 şiddetine kadar ulaşabileceğini belirtti.

"Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bir bölgeye daha dikkat çekti: Fay bir canavarla birleşiyor" haberi, 15 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bir bölgeye daha dikkat çekti: Fay bir canavarla birleşiyor haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bir bölgeye daha dikkat çekti: Fay bir canavarla birleşiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:13 GKN Kargo iflas bayrağını çekti: Futbol kulüplerine sponsor oluyordu!
  2. 03:10 Lexus, Türkiye'de yeni modeli LBX'i tanıtımını yayınladı
  3. 02:58 En uzun menzile sahip elektrikli otomobiller listesi açıklandı!
  4. 02:56 Uygun fiyatlı lüks elektrikli otomobil mi almak istiyorsunuz? Starlight EV modeli tam size göre!
  5. 02:53 2024 Cupra Leon özellikleri ve fiyatı açıklandı!
  6. 02:51 Farklı markaların ikiz kardeşi modeller gündemde
  7. 02:49 Citroën elektrikli araç modelleri ve özellikleri açıklandı
  8. 02:29 Dört burç bu hafta talihli
  9. 02:27 Beş senedir beklenen özellik sonunda geliyor!
  10. 02:25 ChatGPT'ye rakip olacak sohbet botu iOS'a geldi: AppStore üstünden indirilebilir!
  11. 02:23 Avrupa Birliği’nde şirketlerin yüzde sekizi yapay zekadan yararlanıyor!
  12. 02:21 Dışı çıtır çıtır, içi sulu sulu: Kalem böreğini unutturan lezzet!
  13. 02:20 BMW Modellerindeki 'i' takısını kaldıracağını açıkladı
  14. 02:19 Uzmanlar ortaya çıkardı: İmzanız tüm karakterinizi ele veriyor!
  15. 02:18 Lucid Motors'un Yeni Modeli Çığır Açıyor!
  16. 02:18 Canan Karatay’dan acil uyarı: Gerçeği sağlık sahtesi zehir! Rengi ve kokusuna dikkat
  17. 02:16 Bedelli askerlik ücretlerine zam geliyor! Tüm tahminler dudak uçuklatıyor
  18. 02:13 Hamas: Düşman Refah operasyonunu gerçekleştirirse müzakereler durdurulur!
  19. 02:10 CHP lideri Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 10 bin liralık hediye
  20. 01:45 İran'dan İngiliz bakanın da dahil olduğu yaptırım listesi gündemde
Yaşam Haberleri