Prof. Dr. Tavşanoğlu: Ağaç dikme seferberliği yanlış, bu ormanlar kendini yenileyebilir
Prof. Dr. Tavşanoğlu: Ağaç dikme seferberliğ... Yanan ormanlık alanları için uygulanan ağaç dikme seferberliğinin felakete yol açtığını anlatan Tavşanoğlu, "İlla destek vermek istiyorsanız, kızılçam tohumu ekebilirsiniz" dedi. Tavşanoğlu, Akdeniz ormanlarının kendini yenileyebildiğini söyledi.
Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi, yangın ekoloğu ve biyolog Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu, orman yangınlarıyla mücadele ve önlemler konusunda uyarılarda bulundu.
Medyascope.tv'den Fırat Fıstık'a konuşan Tavşanoğlu, Akdeniz ormanlarının kendini yenileme özelliği olduğunu, bu alanların sürülmesinin ekosisteme zarar vereceğini belirtti.
“İklim krizi sıcak hava dalgasını daha fazla getirmeye başladı. Yangınları söndürme politikamız da kötü, insan nüfusu da çok arttı. Bunların hepsi bir araya geldiğinde büyük yangınlar artıyor, gelecekte de daha fazla artacak" diyen Tavşanolğu, yangın sonrasıyla ilgili ise şu uyarılarda bulundu:
"Ağaçlandırma sivil toplum kuruluşlarının, halkın kastettiği anlamıyla yapılınca felaket oluyor. Çünkü bunun için alanın sürülmesi gerekiyor. O alanın sadece ağaçlardan oluşmadığı, çok daha fazla türden oluşan bir ekosistem olduğunu düşünmemiz lazım. Ama sürüp ağaç dikersek biyoçeşitliliği kaybediyoruz. Sert, aşırı müdahaleler oldukça yanlış uygulamalar."
"Ormanın kendini toparlama kapasitesini biliyor olmamız lazım” diyen Tavşanoğlu, şöyle devam etti:
“İnsanlar daha Afrika’ya, Akdeniz’e gelmeden bu ormanlar zaten yanıyordu. Fakat kendilerini yenileyebiliyorlar. Böyle özellikleri var. Kaldı ki orası orman da olmayabilir, bir çalılık olabilir. Akdeniz’de birçok bölge böyle zaten. Fakat bir ezber var, her yer orman olmalı diye. Bozkıra bile ağaç dikme hevesi bundan kaynaklanıyor. Afrika’da samanlığı ağaçlandırmaya çalışmak bundan kaynaklanıyor. Bir yanlış anlaşılma var.
Kızılçam, tohumlarını yangından korumak için kozalaklarını yıllarca kapalı tutan ağaçlar. Yangından sonra birkaç hafta içinde bu kozalaklar açılıyor, tohumlar besin ve mineralce zenginleşmiş olan yanmış toprağa ulaşıyor. Bu tohumlar da yedi-sekiz ay sonra genç fideler olarak karşımıza çıkıyor. Yani Akdeniz ormanları, kendilerini yenileyebilme özelliğine sahipler.
Yanan ağaçları keserek dalları yere serebilir ve bu sayede erozyonu da önleyebilirsiniz. Çünkü bunu yaparsanız toprağın kaymasını da engelliyorsunuz. Sonrasında illa destek vermek istiyorsanız, kızılçam tohumu ekebilirsiniz. Böylelikle bu alanı sürmediğiniz için diğer türlerle ağaçların birlikte büyümesini, ekosistemin yenilenmesini sağlayabilirsiniz. Bir miktar tohum desteğiyle bu alanlar yeniden orman haline büründürülebilir. Burası maden alanı değil, böyle sürerek restore edemezsiniz."
Rusya'nın Antalya Başkonsolosluğu: Tahliyeye hazır olun, yerel yönetimlerin talimatlarını takip edinİstanbul'da ormanlara girmek yasaklandıErdoğan: THK'nin elinde buralarda kullanılabilecek bir uçak falan yokDidim’de çıkan yangın kontrol altına alındıManavgat'taki orman yangını için bağış hesabı açılıyorAdana'da yangında yaralanan hayvanlar tedavi edildiTHK eski pilotları: Bugün gelip "yangını söndürün" deseler giderizGaziantep ve Çanakkale’de ormana giriş yasağı getirildi
"Prof. Dr. Tavşanoğlu: Ağaç dikme seferberliği yanlış, bu ormanlar kendini yenileyebilir" haberi, 30 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 30 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Tavşanoğlu: Ağaç dikme seferberliği yanlış, bu ormanlar kendini yenileyebilir haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Tavşanoğlu: Ağaç dikme seferberliği yanlış, bu ormanlar kendini yenileyebilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 27 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.