Putin en büyük kozunu oynadı: DOĞAL GAZ RUBLE İLE SATILACAK

Putin en büyük kozunu oynadı: DOĞAL GAZ RUBLE İLE SATILACAK

Putin en büyük kozunu oynadı: DOĞAL GAZ RUBL... Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna savaşı yüzünden Avrupa Birliği ülkelerin yaptırımları karşısında yeni bir karar aldı. Putin, Rusya'ya dost olmayan ülkelere doğal gaz satışının ruble üzerinden yapılmasını düşündüklerini açıkladı.

Putin'in açıklamasını değerlendiren uzmanlar, 'Artık cin şişeden çıktı. Ya Putin gidecek ya da sistem yeniden inşa edilecek" şeklinde yorumladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz" açıklaması yaptı.

Putin, başkent Moskova’da hükümet yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, yaptırımların etkilediği Rus ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu.

Batılı ülkelerin, Rus varlıklarını dondurarak gayrimeşru adımlar attığını vurgulayan Putin, “Batı aslında kendi para birimlerine yönelik güveni zedeledi. Şimdi herkes dolar ve avro cinsinden yükümlülüklerin yerine getirilemeyebileceğini biliyor.” diye konuştu.

Putin, Rusya’nın ihracatta ödemeleri dolar ve avro ile almasının anlamsız olduğuna işaret ederek, “ABD ve AB’ye mallarımızı tedarik ederken ödemeleri dolar, avro ve bazı para birimleri üzerinden almanın artık bizim için hiçbir anlam ifade etmediği açıktır. Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz.” dedi.

söz konusu değişikliğin yalnızca ödemelerdeki para biriminde değişiklik yaratacağını belirten Putin, “Rusya, daha önce imzalanan sözleşmelerde belirlenen fiyat ve hacim esaslarına göre doğal gaz arzını sürdürecektir. Bazı meslektaşlarımızın aksine, güvenilir bir ortak ve tedarikçi olarak ticari itibarımıza değer veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Putin, doğal gaz satışında ödemelerin rubleye çevrilmesine yönelik sürecin başlatılması için Rus hükümetine ve Gazprom’a talimat verdiğini sözlerine ekledi.

RUBLE AÇIKLAMANIN ARDINDAN DEĞER KAZANDI

Rus hükümeti, Rusya'ya yönelik "dost olmayan" ülkeler listesini 7 Mart’ta onaylamıştı.

Onaylanan listede ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşik Krallık, Güney Kore, Japonya, Ukrayna, İsviçre ve Singapur gibi ülkelerin yanı sıra Rusya'ya yaptırım uygulayan 15 ülke daha yer alıyor.

Putin’in açıklamalarının ardından dolar/ruble paritesi yüzde 3’e yakın gerileyerek 3 Mart’tan bu yana ilk defa 100’ün altına indi.

UZMANLAR: PUTİN SON KOZUNU OYNADI

Rusya Devlet Başkanı Putin'in açıklamasını değerlendiren eski BOTAŞ Doğalgaz Alım Dairesi Başkanı Ali Arif Aktürk, dünyadaki petro-dolar tahtının sallanabileceğini söyledi. Putin'in elindeki en büyük kozu oynadığını söyleyen Aktürk, açıklamadan artık geri dönüşün mümkün olmadığını ifade etti. Aktürk, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Putin, dost olmayan ülkelere doğal gaz satışlarının Rus Rublesi ile yapılacağını söyledi. Petrodolar'ın tahtı sallanır mı ne dersiniz? Cin şişeden çıktı artık. Ya Putin gidecek ya da Brettonwoods sonrası sistem yeniden kurulacak." dedi.

"Putin en büyük kozunu oynadı: DOĞAL GAZ RUBLE İLE SATILACAK" haberi, 23 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 23 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Putin en büyük kozunu oynadı: DOĞAL GAZ RUBLE İLE SATILACAK haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Putin en büyük kozunu oynadı: DOĞAL GAZ RUBLE İLE SATILACAK 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
  2. 04:06 Tadic'in Beşiktaş maçı sonrası açıklamaları: 'Hain'
  3. 04:00 Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
  4. 03:59 İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
  5. 03:14 En tehlikeli 4 burç!
  6. 03:12 Trafik poliçe fiyatlarına asgari ücret ayarı!
  7. 03:00 Hırsızlar boş daireleri pes dedirten o yöntemle belirledi!
  8. 02:58 Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
  9. 02:56 Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
  10. 02:54 Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
  11. 02:52 50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
  12. 02:50 Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!
  13. 02:48 Ekmekler asla küf tutmayacak: Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?
  14. 02:47 Bu hata çamaşır makinesinin ömrünü kısaltıyor: Çamaşır makinesi kullanırken bunu sakın yapmayın
  15. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  16. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  17. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  18. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  19. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  20. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
Dünya Haberleri