Putin, Seul'ün Rusya-Kuzey Kore savunma anlaşmasını protesto etmesi

Putin, Seul'ün Rusya-Kuzey Kore savunma anlaşmasını protesto etmesi

Putin, Seul'ün Rusya-Kuzey Kore savunma anla... Putin, Seul'ün Rusya-Kuzey Kore savunma anlaşmasını protesto etmesi nedeniyle Güney Kore'nin Ukrayna'ya silah göndermesinin 'büyük hata' olacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Perşembe günü yaptığı açıklamada, dost otokrat ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile karşılıklı savunma anlaşması imzaladıktan bir gün sonra, Güney Kore'nin Ukrayna'ya silah sağlamaya karar vermesi halinde "çok büyük bir hata" yapacağını söyledi .

Ayrıca, Rusya ve Kuzey Kore'nin çarşamba günü imzaladığı ve diğerine saldırıya uğraması durumunda acil askeri yardım sağlamak için mevcut tüm araçları kullanma taahhüdünde bulunan yeni stratejik ortaklık konusunda Seul'ün "endişelenecek bir şeyi olmadığını" iddia etti.

Putin, "İmzaladığımız anlaşma uyarınca Kuzey Kore'ye (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) askeri yardımımız, yalnızca bu belgeyi imzalayan taraflardan birine karşı saldırı yapılması durumunda ortaya çıkar" dedi. "Bildiğim kadarıyla Kore Cumhuriyeti Kuzey Kore'ye karşı bir saldırı planlamıyor, bu da bu alandaki işbirliğimizden korkmaya gerek olmadığı anlamına geliyor."

Putin'in Ukrayna'ya karşı sert savaşının arka planında ortaya çıkan anlaşma, Rusya ve Kuzey Kore'nin onlarca yıldır imzaladığı en önemli anlaşma ve 1961 Soğuk Savaş dönemindeki karşılıklı savunma vaadinin yeniden canlandırılması olarak görülüyor. Bu, Kim rejiminin BM Güvenlik Konseyi'nde veto hakkına sahip bir dünya gücüyle olan güçlü bağını pekiştiriyor ve Rusya'nın artık Güney Kore'nin en büyük düşmanıyla bir savunma anlaşmasına sahip olduğu anlamına geliyor.

Savaşın erken dönemlerine ait raporlar, Güney Kore'nin Ukrayna'ya gönderilen 155 mm'lik mermilerin yerine ABD'ye 155 mm'lik top mermileri sağlamış olabileceğini söylüyor.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin (CSIS) yakın tarihli bir raporunda, Güney Kore'nin 105 mm'lik obüs mermisi stokunun, Kiev'e bırakılması halinde Ukrayna'ya savaş alanında önemli bir destek sağlayabileceği belirtildi.

 CSIS raporunda, "Kamuya açık raporlar,  Güney Kore'nin yaklaşık 3,4 milyon 105 mm top mermisine sahip olduğunu gösteriyor " dedi.

Rapora göre Ukrayna'da yaklaşık 100 adet 105 mm'lik top bulunuyor.

 

"Vietnam Savaşı sırasında, kara ve havadaki yüksek hareket kabiliyetleri göz önüne alındığında, bu hafif obüslerin ateş üslerinde vazgeçilmez olduğu kanıtlandı. Hafiflikleri ve hareket kabiliyetleri, Ukrayna topçu birimlerinin ateş ettikten sonra hızlı bir şekilde yer değiştirmesine olanak tanıyacak ve bu, modern savaş alanında hayatta kalabilmek için çok önemli bir taktik. CSIS raporunda, bu obüslerin aynı zamanda Ukraynalı savaş alanı komutanlarının engebeli arazide yüksek değerli hedeflere saldırı düzenlemesine de olanak sağlayacağı belirtildi.

Güney Kore'de yaklaşık 30.000 askeri bulunan ABD ordusundan bir yetkili, CNN'e Rusya-Kuzey Kore ilişkilerinin giderek daha da sorunlu hale geldiğini söyledi.

Askeri yetkili, "Bu gelişmeler, Kore Yarımadası'nda barış ve istikrarı korumaya önem veren, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyan ve Rusya'nın acımasız işgaline karşı özgürlüklerini ve bağımsızlığını savunan Ukrayna halkını destekleyen her ülkeyi ilgilendirmelidir" dedi.

Perşembe günü erken saatlerde, Japonya'nın Kabine Baş Sekreteri Yoshimasa Hayashi de Rusya ve Kuzey Kore tarafından imzalanan anlaşmayla ilgili güçlü endişelerini dile getirdi.

Putin'in "Kuzey Kore ile ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarının doğrudan ihlali anlamına gelebilecek askeri-teknik işbirliğini göz ardı etmemesi, ülkemizi çevreleyen güvenlik ortamı üzerindeki olası etkisi açısından ciddi bir endişe kaynağıdır." ülke," dedi Hayashi bir basın toplantısında.
 

"Putin, Seul'ün Rusya-Kuzey Kore savunma anlaşmasını protesto etmesi" haberi, 21 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 21 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Putin, Seul'ün Rusya-Kuzey Kore savunma anlaşmasını protesto etmesi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Putin, Seul'ün Rusya-Kuzey Kore savunma anlaşmasını protesto etmesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Yazar Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:08 Gıda Güvenilirliğini Artıracak Yeni Düzenleme
  2. 14:04 Afyon Lokumu 'Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi
  3. 14:01 Serhat Akın'ı ziyaret eden Mustafa Sarıgül: "Seni herkes seviyor"
  4. 13:55 Samsun’da Kültür Şöleni: 9. Karadeniz Kitap Fuarı 28 Eylül'de Kapılarını Açtı
  5. 13:55 İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'ndan İsrail'e tepki!
  6. 13:51 Cevdet Yılmaz: "Doğrudan yatırımların artmasını bekliyoruz"
  7. 13:45 Mesud Pezeşkiyan: "İsrail'in Beyrut'taki saldırıları savaş suçudur"
  8. 13:43 AKP Grup Başkanı Güler'den Emeklilik Maaşlarıyla İlgili Kritik Açıklama!
  9. 13:39 İstanbul Esenler'de polis memuru babasının tartıştığı komşusunu silahla vurdu
  10. 13:38 Eski Arsenal Oyuncusu Fabian Caballero'nun Ani Vefatı Spor Dünyasını Yasa Boğdu
  11. 13:36 Sunucu Pınar Işık Ardor'un oğluna bıçaklı saldırı!
  12. 13:35 İran Uçağına Vurma Tehdidi: İsrail, Lübnan Havalimanı Frekanslarını Hackledi!
  13. 13:33 Meyil Obruk Gölü Tamamen Kurudu
  14. 13:31 CHP'li Gürer'den çiftçiden 'sabır' isteyen Bakan Şimşek’e: “Tarladaki ürünler sabretmiyor”
  15. 13:27 Ahu Tuğba son yolculuğuna uğurlanıyor
  16. 13:22 CHP'nin kedisi Şero hayatını kaybetti!
  17. 13:21 İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney güvenli bölgeye nakledildi
  18. 13:17 Ordu’da Astsubayı şehit eden motosikletlinin ifadesi ortaya çıktı
  19. 13:14 Ankara'da Osmanlı Dönemine Ait Hamam Kalıntıları Keşfedildi
  20. 13:10 Türkiye, 2024’te 93 Bin Düzensiz Göçmeni Sınır Dışı Etti
Dünya Haberleri