Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye ilk defa bizim hükûmetlerimiz döneminde kesintisiz kalkınma dönemi yaşadı

Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye ilk defa bizim hükûmetlerimiz döneminde kesintisiz kalkınma dönemi yaşadı

Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye ilk defa bizim... Recep Tayyip Erdoğan, ekonomist ve akademisyenlerle Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde bir araya geldi

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde ekonomist ve akademisyenlerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde dövizde yaşanan "dalgalanmaya" ilişkin açıklamalar yaptı. 

"Türkiye'yi başka türlü dize getiremeyeceğini görenler tüm güçlerini ve imkanlarını ekonomi alanına yöneltmiştir. Maalesef içimizde de bu kirli senaryoya figüranlık yapmaya gönüllü epeyce bir siyasetçi, akademisyen, medya mensubu çıkmıştır. Ama önümüzdeki fırsatlar öyle büyük ve tarihi ki bu  risklerin hepsini de göze almaya değdiğine inanıyoruz" diyen Erdoğan, bu risklerden birinin de yakın zaman önce yaşanan döviz kurundaki "dalgalanma" olduğunu söyledi. "Bu dalgalanmayı faizleri yükselterek durdurmamız yönünde baskılara maruz kaldığımızı hepiniz biliyorsunuz. Bu sır değil hatta kendi arkadaşlarımız arasında bile aynı yönde değerlendirmeler yapanlar olduğunu da itiraf etmek isterim" diyen Erdoğan, "Üzerimize çöktürülmeye çalışılan kara bulutların aksine ekonomimizin üretim ve istihdam tarafında işler mükemmel denecek seviyede iyi gitmektedir. Bütçe tarafında da hiçbir sıkıntımız mevcut değildir" dedi.

"En çok tedirginliğe yol açan finans kısmındaki dengeyi kısa sürede oturttuğumuzda önümüzdeki yaz aylarıyla birlikte ülkemizin bambaşka bir ekonomik iklime girdiğine hep birlikte şahitlik edeceğiz" diyen Erdoğan sözlerinin devamında dolar kurundaki artışla beraber pek çok kesimde yaşanan fiyat artışlarına değindi. Erdoğan, "Dolardaki artış sırasında fiyatları hangi hızla ve hangi oranda yükseltiyorlarsa aynı şekilde şimdi de geri indirmelerini özellikle ekliyoruz. Şayet hızlı fiyat indirimleri gerçekleşmezse Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığımız ellerindeki tüm imkanlarla stokçuların fahiş fiyatlarda ısrar edenlerin üzerine gideceklerdir" ifadelerini kullandı.

Günde birkaç kez etiket değiştirenlerin takipçisi olacaklarının altını çizen Erdoğan, "Ülkemizi yüksek faiz ve hormonlu kur artışı cenderesinden çıkardığımız gibi  yüksek fiyat artışı bataklığından da kararlıyız" sözlerini kaydetti.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Ülke olarak İzmir İktisat Kongresi'nden beri ekonomide bizi hedeflerimize ulaştıracak bir yön tayin etmenin gayreti içindeyiz. Dönemin  ruhuna uygun araçlar ve yöntemlerle başlattığımız tüm hamleler maalesef bir kısım küresel bir kısmı kendi iç dinamiklerimize bağlı sebepler dolayısıyla yarım kalmıştır. Hep söylediğim gibi 1923 iktisat kongre kararlarının ömrü 1929 büyük buhranına kadar sürmüştür. Rahmetli Menderes ve Özal'ın başlattıkları atılımların akıbeti de hepinizin malumu. Türkiye ilk defa bizim hükûmetlerimiz döneminde yaklaşık 20 yıllık kesintisiz bir kalkınma süreci yaşamıştır. Bu sayede asıl  büyük ekonomik hamlemizi yapabilmemiz için gerekli olan altyapıyı önemli ölçüde tamamlamayı başardık.

Merkez Bankası rezervi

Hatırlarsanız Mayıs 2013 faiz 4.5'a kadar indirdiğimiz dönemdir. Enflasyon yine o dönemde 6,51. Buraya kadar düştü. Arkadaş Taksim Gezi olayları patladı. Çünkü bizim bu manevramızı hazmedemeyen güçler bu adımı attılar. Bununla orada adeta bir duvara çarpma olayı oldu. Ve burada bir konu daha var biz göreve geldiğimizde IMF'e olan borç 23,5 milyar dolardı. Biz IMF'e olan borcumuzu ödeyerek IMF ile olan işimizi bitirdik. IMF ile herhangi bir kontağımız yok. Ama ana muhalefet yanında birileriyle beraber otellerin arka kapılarında bazı çalışmaları IMF ile yaptılar. Ki ana muhalefetin sözcüsü, eski hazineci midir nedir, o da kulislerin içerisinde bulundu. Bunlar bize de zaman zaman IMF'i tavsiye edenlerdir. Bize IMF'i tavsiye edenler biz IMF ile bağları kopardıktan sonra  kendileri IMF ile ana muhalefet yavru muhalefet beraber bankaların veya otellerin arka kapılarında veya kulislerinde kendilerine göre bazı çalışmaları yürüttüler. Biz bu adımları atarken ilginç olan şey başbakanlığım döneminde Nisan 2013 Merkez Bankamızın rezervi 135,243 milyar dolardı. Sonra bir iniş yaşandı ve en düşük nokta ise eylül 2020 83,517 milyar dolar. En düşüğü bu ondan sonra ne yaptı tekrar toparlanma dönemine geçtik. Bu toparlanmayla şuanda geldiğimiz nokta tekrar bugün itibariyle zannediyorum 115 milyar doların üzerindeyiz. Ki bu aradaki gidişle bu çok daha iyi bir konuma gelecek.

"Bu tercihin beraberinde getirdiği pek çok riski pek çok soru işareti var"

Bugün artık Türkiye eğitimden sağlığa ulaştırmadan sanayiye kadar her alanda ihtiyacı olan alt yapıya sahiptir. Tüm veriler artık bu altyapının hazır olduğuna işaret ediyor. Amacımız bu güçlü altyapı üzerinde ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmaktır. Küresel ekonominin iplerini ellerinde tutan ülkeler 2008 finans krizinden  beri ciddi bir bocalama içindedir. Türkiye'nin  de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin bir üst lige çıkmak için yaptıkları baskıyla bu bocalama daha da artmıştır. Koronavirüs salgını bu tablonun çok daha net görünebilmesini sağlamıştır. Finans krizini çözmek için başlatılan ve salgınla daha da artarak süren para arzı, pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Bu tablo Türkiye için gelişmiş ülkeler sınıfın çıkma hedefini hayata geçirmesi bakımından oldukça uygun bir zeminin varlığının aynı zamanda ispatıdır. Uzak Doğu ile Avrupa arasındaki en önemli lojistik, insan gücü olduğumuz gerçeğini sadece biz değil herkes biliyor. İşte bu amaçla ekonomi politikasında tarihi bir değişim başlattık. Bu değişim yeni de başlamamıştır. Uzunca bir süredir de devam etmektedir. Öncelikle klasik ekonomi anlayışının yüksek faizle enflasyonu kontrol altında tutma yaklaşımını bir kenara bıraktık. Bunun yerine yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla ülkeyi büyütme temelli bir ekonomi politikasına yöneldik. Her şeyden önce bu tercihin beraberinde getirdiği pek çok riski pek çok soru işareti var. Yine son 9 yıldır ülkemizin kesintisiz bir şekilde maruz kaldığı siyasi sosyal askeri tehditlerin içinde zaten bulunan ekonomik boyut 2018'den sonra artık ilk sıraya çıkmıştır. Türkiye'yi başka türlü dize getiremeyeceğini görenler tüm güçlerini ve imkanlarını ekonomi alanına yöneltmiştir.

"İçimizde bu kirli senaryoya figüranlık yapmaya gönüllü çıkmıştır"

Maalesef içimizde de bu kirli senaryoya figüranlık yapmaya gönüllü epeyce bir siyasetçi, akademisyen, medya mensubu çıkmıştır. Ama önümüzdeki fırsatlar öyle büyük ve tarihi ki bu  risklerin hepsini de göze almaya değdiğine inanıyoruz.

"Bundan sonra da aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz"

Nitekim döviz kurunda bir süredir yaşadığımız anormal dalgalanma bu risklerden biri olarak kapımıza dayanmıştır. Bu dalgalanmayı faizleri yükselterek durdurmamız yönünde baskılara maruz kaldığımızı hepiniz biliyorsunuz. Bu sır değil hatta kendi arkadaşlarımız arasında bile aynı yönde değerlendirmeler yapanlar olduğunu da itiraf etmek isterim. Biz tüm bu telkinlere hatta son zamanda baş gösteren tehditlere aldırış etmeden kendi programımızı uygulamakta ısrar ettik. Nitekim kendi hazırladığımız tedbir paketini açıklamamızla birlikte kurun üzerindeki köpüğün neredeyse bir günde ortadan kalktığını gördük. Tabii böyle bir neticenin ortaya çıkmasında paketin içeriği kadar bizim ekonomi politikamızın başarısına olan inancımızı ve uygulamayı sürdürme konusundaki kararlılığımızı göstermemiz de çok etkili olmuştur. Bundan sonra da aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz.

"Üretim ve istihdam tarafında işler mükemmel denecek seviyede; bütçe tarafında da hiçbir sıkıntımız mevcut değil"

Esasen estirilmeye çalışılan fırtınaların, üzerimize çöktürülmeye çalışılan kara bulutların aksine ekonomimizin üretim ve istihdam tarafında işler mükemmel denecek seviyede iyi gitmektedir. Bütçe tarafında da hiçbir sıkıntımız mevcut değildir. En çok tedirginliğe yol açan finans kısmındaki dengeyi kısa sürede oturttuğumuzda önümüzdeki yaz aylarıyla birlikte ülkemizin bambaşka bir ekonomik iklime girdiğine hep birlikte şahitlik edeceğiz.

"Bu milleti sömürmeye kimsenin hakkı yok"

Fırsatçılar her dönemde olduğu gibi bu dönemde kendilerini belli etmiştir. Kurdaki ve küresel emtia fiyatlarındaki yüksekliği bahane ederek maliyetlerindeki gerçek değişimle orantısız fahiş fiyat artışları yapanlar oldu. Tüm esnaflara, sanayicilere sesleniyorum; günde birkaç defa fiyat listesi düzenleyenlerin etiket değiştirenlerin kusura bakmasınlar millet adına takipçisi olacağımızı hatırlatmak istiyorum. Bu milleti sömürmeye kimsenin hakkı yok. Dolardaki artış sırasında fiyatları hangi hızla ve hangi oranda yükseltiyorlarsa aynı şekilde şimdi de geri indirmelerini özellikle ekliyoruz. Konut ve ikinci el otomobil gibi piyasalar da buna dahildir. Şayet hızlı fiyat indirimleri gerçekleşmezse Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığımız ellerindeki tüm imkanlarla stokçuların fahiş fiyatlarda ısrar edenlerin üzerine gideceklerdir. 

"Ülkemizi yüksek fiyat artışı bataklığından çıkarmaya kararlıyız"

Vatandaşımızı huzursuz eden hiçbir gelişmeye, hiç kimseye göz yumamayız. Milletimiz bizi bu makama boşu boşuna getirmedi. Benim haklarıma sahip çıkacaksın diye getirdi. Ülkemizi yüksek  faiz ve hormonlu kur artışı cenderesinden çıkardığımız gibi yüksek fiyat artışı bataklığından da çıkarmaya kararlıyız.

"Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye ilk defa bizim hükûmetlerimiz döneminde kesintisiz kalkınma dönemi y." haberi, 24 Aralık 2021 tarihinde yazılmıştır. 24 Aralık 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye ilk defa bizim hükûmetlerimiz döneminde kesintisiz kalkınma dönemi y.. haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye ilk defa bizim hükûmetlerimiz döneminde kesintisiz kalkınma dönemi y.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  2. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  3. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  4. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  5. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  6. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  7. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  8. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  9. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  10. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  11. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  12. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  13. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  14. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  15. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  16. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  17. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  18. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  19. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  20. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
Politika Haberleri