Reuters’tan ‘arkasında Albayrak var’ iddiası

Reuters’tan ‘arkasında Albayrak var’ iddiası

Reuters’tan ‘arkasında Albayrak var’ iddiası Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın kararıyla Naci Ağbal’ın görevden alınmasının arka planını yazan Reuters’in ‘arkasında Albayrak var’ iddiası .

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın kararıyla Naci Ağbal’ın görevden alınmasının arka planını yazan Reuters’in  ‘arkasında Albayrak var’ iddiası .

Merkez Bankası (TCM) Başkanlığı görevine atandıktan sadece dört ay sonra Naci Ağbal'ın görevden alınmasının arka planı Reuters tarafından yazıldı. Altı kaynağa dayandırılan habere göre, “AKP ve Cumhurbaşkanlığı sarayı içindeki hizipler rol oynarken, Ağbal'ın görevden alınmadan iki gün önce yaptığı son faiz artırımı ‘bardağı taşıran son damla’ “oldu.  “Dünya genelindeki alışılageldik para politikasına karşı olduğunu daha önce defalarca söyleyen Erdoğan tarafından Ağbal'ın beklenmedik şekilde görevden alınması Türkiye'yi yeni bir kur krizinin eşiğine getirdi” denilen haberde şu ifadeler yer aldı: “Görevden alınmadan saatler önce 19 Mart'ta TCMB'deki makamında çalışan Ağbal, bir kaynağın verdiği bilgiye göre görevden alınmayı beklemiyordu. Üst düzey hükümet ve merkez bankası yetkilileri Ağbal'ın TCMB başkanlığına hızla yükselişi ve görevden hızla alınmasında ekonomi politikalarına karşı takındığı farklı tutumun, Erdoğan'ın damadı ve önceki Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a karşı tehdit olarak görülmesinin etkili olduğunu belirttiler.” Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa etmesinden hemen önce Erdoğan Maliye eski Bakanı Ağbal'ı TCMB Başkanlığı'na, ardından ise Lütfi Elvan Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atamıştı. Adının açıklanmasını istemeyen üç kaynak Reuters’a verdiği demeçte, “Ağbal'ın 2019'da Albayrak'ın Hazine ve Maliye bakanlığı döneminde başlayan ve ülkenin döviz rezervlerinde yaklaşık 130 milyar dolar kayba neden olan döviz satışı ile TL'nin değerinin korunması politikasını inceleme kararının şubat ayında Erdoğan'ın dikkatini çektiğini ve Cumhurbaşkanlığı'nda rahatsızlık yarattığını” ifade ettiler. Kaynaklardan biri, "Bunun rahatsızlığı oluştu mu? Evet bence oluştu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bu etkili konulardan biriydi" ifadelerini kullandı. Konuya ilişkin doğrudan bilgisi olan diğer bir kaynak, "Bildiğim kadarıyla araştırma konuları belli aşamaya gelmişti ve oradan bir soruşturma çıkabilirdi" dedi. Reuters haberinde, “Erdoğan'ın Albayrak'ın arkasında durduğunu art arda beyan ettiği ve damadının hükümete geri döneceğine yönelik söylentilerin arttığı bir dönemde bu hassas incelemeye dair duyumlar Cumhurbaşkanının kulağına geldi” yorumuna da yer verdi. Haberde, “Ağbal ve Albayrak'ın, analistlerin gittikçe daha otoriter ve fevri olarak tanımladığı Erdoğan'ın başkanlığında 20 yıldır iktidarda olan AKP içindeki iki farklı kanadı yansıttığı düşünüldüğü” belirtildi.

GÖLGE DÜŞTÜ’

Reuters’a konuşan kaynaklardan biri, “Ağbal'ın üzerine ilk gölgenin 24 Şubat'ta bankaların TCMB'de tutmaları gereken zorunlu karşılıklara 200 baz puan artış yaptığı düzenleme sonrasında düştüğü bilgisini verdi. Bu adım Erdoğan tarafından örtülü faiz artırımı olarak” yorumladı. TCMB'ye yakın bir kaynak ise, "Ağbal, kendinden önceki döviz rezervi harcama politikası nedeniyle yaptıkları işlere gölge düşmesinden memnun değildi" bilgisini verdi. Ağbal'ın kısa görev süresi boyunca yüzde 24 değer kazanan TL, Erdoğan'ın Albayrak'ın politikalarını savunmasıyla tekrar değer kaybetmeye başladı. TL, Ağbal'ın faiz oranlarını 18 Mart'ta 200 baz puan artırmasının ardından yüzde 4 değer kazandı ancak iki gün sonra Ağbal'ın kovulmasıyla yüzde 13 değer kaybettiğini ifade etti

"Reuters’tan ‘arkasında Albayrak var’ iddiası" haberi, 31 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 01 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Reuters’tan ‘arkasında Albayrak var’ iddiası haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Reuters’tan ‘arkasında Albayrak var’ iddiası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  2. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  3. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
  4. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  5. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  6. 17:34 TRT'nin sevilen dizisinden izleyicilere müjde geldi! Beşinci sezonuyla ekranlarda yer alacak
  7. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  8. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  9. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  10. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  11. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  12. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  13. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  14. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  15. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  16. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  17. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  18. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  19. 16:08 Çin ABD'ye zeytin dalı uzattı: "Rakip değil ortağız"
  20. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
Ekonomi Haberleri