RTÜK, 'uluslararası haber sitelerine lisans kararı'na yönelik açıklama yaptı

RTÜK, 'uluslararası haber sitelerine lisans kararı'na yönelik açıklama yaptı

RTÜK, 'uluslararası haber sitelerine lisans ... Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkçe yayın yapan uluslararası haber sitelerinden Amerika'nın Sesi, DW Türkçe ve Euronews'un lisans başvurusu yapmaları gerektiği yönündeki kararına eleştiriler üzerine açıklama yaptı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkçe yayın yapan uluslararası haber sitelerinin denetlenmesine yönelik kararına eleştiriler üzerine açıklama yaptı.

Açıklamada, "Sektöre rehber olan RTÜK, iddiaların aksine haberlerin belli teminat altında legal olarak yayılmasından yanadır" denildi ve "İfade ve basın hürriyetine ilişkin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endişeye kapılmasına ve yasal dayanaklarla işini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altında bırakacak açıklamalar yapmasına lüzum yoktur" ifadesi kullanıldı.

RTÜK geçen hafta, Amerika'nın Sesi, DW Türkçe ve Euronews haber sitelerinin lisans başvurusu yapmaları kararı almış, Üst Kurul'un gerekçeli kararı internet sitesinde yayımlanmasının ardından başvuru için 72 saatlik süre tanınacağı belirtilmişti.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Üst Kurul'un ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisini kullanacağını, lisans başvurusunda bulunmayanların erişimlerinin engelleneceğini belirtmiş ve "Asıl hedef basın özgürlüğü ve çok seslilik. İstenen basın sussun, eleştirmesin" diye yazmıştı.

Amerika'nın Sesi (VOA) sözcüsü Bridget Serchak da, Türkiye'de hükümetin haber kuruluşlarını susturma çabalarının, tüm demokratik toplumsal temel değeri olan basın özgürlüğünü ihlal ettiğini vurgulamıştı.

Deutsche Welle'den bir sözcü ise kendilerine konuyla ilgili henüz resmi bir bildirim yapılmadığını belirterek "Resmi bir bildirim geldiğinde bağlayıcı bir analiz yapabilir ve nasıl hareket edeceğimizi öngörebiliriz" demişti.

RTÜK açıklaması

RTÜK'ten yapılan açıklamada, "habercilik yapılmasın, haberlere kota konulsun ya da haberler engellensin gibi bir tavrı asla sergilemediği" belirtilerek, "'aktif olarak görsel ve işitsel yayıncılık yapılan' yerli ve yabancı yüzlerce muadili gibi üç uluslararası internet haber sitesinin, yasa gereği, lisans almaları zorunluluğu" bulunduğu ve bu kuruluşlara uyarı yapılmasına karar verildiği belirtildi.

Açıklamada, radyo, televizyon ve internet ortamından yayın yapan medya hizmet sağlayıcıların RTÜK'ten yayın lisansı almak zorunda olduğuna ilişkin yasaya atıfta bulunularak, içerik veya yer sağlayıcısı yurt dışında bulunsa bile, Türkçe ya da başka bir dilde Türkiye'ye yönelik yayın yapan, reklamlara yer veren yayın kuruluşlarının da bu kapsamda olduğu belirtildi.

RTÜK açıklamasında, ilgili yayın kuruluşlarının URL adreslerinde yapılan incelemede ana ekranlarında "Canlı" sekmesi ve "Video" sekmelerinin tespit edildiği, "Canlı" sekmesinden düzenli bir yayına geçilebildiği, "Video" sekmesinde ise çeşitli içeriklerin katalog şeklinde sıralandığı ifade edildi.

RTÜK'ün pek çok internet sitesine gerekli duyuruları yaparak "lisans müracaatı yapmalarının tavsiye edildiği" ve başvurular sonrası "herhangi bir sorun yaşanmadan gerekli izinlerin verildiği" belirtilerek, "İfade ve basın hürriyetine ilişkin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endişeye kapılmasına ve yasal dayanaklarla işini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altında bırakacak açıklamalar yapmasına lüzum yoktur" denildi.

'Lütfen illegal habercilik yapmayın'

Açıklamanın ardından Twitter hesabından paylaşımda bulunan RTÜK üyesi İlhan Taşçı, "RTÜK Başkanlığına kalırsa 'RTÜK çoğulculuktan, özgür basından, medya kuruluşlarının serbestçe habercilik yapabilmesinden' yana! RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin pazar pazar yine bizi güldürüyor! Sanırsın 2021 yılında iktidarı eleştiren kanallara 71, övene 0 cezayı Norveç RTÜK'ü verdi!" diye yazdı.

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doçent Dr. Ceren Sözeri Özdal, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, RTÜK açıklaması için, "'Sektöre rehber olan RTÜK, iddiaların aksine haberlerin belli teminat altında legal olarak yayılmasından yanadır.' Lütfen illegal habercilik yapmayın" ifadesini kullandı.

"RTÜK, 'uluslararası haber sitelerine lisans kararı'na yönelik açıklama yaptı" haberi, 13 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 13 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan RTÜK, 'uluslararası haber sitelerine lisans kararı'na yönelik açıklama yaptı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. RTÜK, 'uluslararası haber sitelerine lisans kararı'na yönelik açıklama yaptı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 30 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:31 İflas Dalgası Devam Ediyor: Ayakkabı Fabrikası da İflas Etti, 147 İşçi Bayram Öncesi İşsiz Kaldı!
  2. 00:21 Seçim Yayın Yasağı Resmen Başladı!
  3. 00:03 Erdoğan'dan 31 Mart için mesaj: "Seçim sahada kazanılır"
  4. 00:03 Özel’den Akşener’e cevap: "Canı sağ olsun, ablamdır"
  5. 23:43 Washington Post'un Ortaya Çıkardığı Sır: ABD'den İsrail'e Yeni Silah Sevkiyatı Onaylandı!
  6. 23:38 Ev Yapımı Doğal Deodorantlar: Kötü Kokulara Karşı Etkili Çözümler
  7. 23:33 Kahramanmaraş’ta 3.8 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
  8. 22:54 İstanbul Boğazı'nda Dümen Arızası: Gemi Trafiği Geçici Olarak Askıya Alındı
  9. 22:50 Sivrisineklere Karşı Doğal Korunma Yöntemleri: Evde Bulunan Malzemelerle Korunun
  10. 22:46 Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Kulübün Geleceği İçin Toplantı Düzenledi
  11. 22:43 Tuzun Koruyucu Gücü: Geleneksel Tuzlama Ritüeli ve Modern Anlamı
  12. 22:41 AK Partili Adayın Utandıran Sözleri: "Oyu AK Parti'ye İstemiyorum..."
  13. 22:37 Rusya İsrail’in Halep saldırısını Sert Bir dille kınadı!
  14. 22:33 Edirne'de Kayıp Adamın Cesedi Gölet Yakınında Bulundu: Şüpheli Gözaltında
  15. 22:31 ABD'li Gazetecinin Tutukluluğu Üzerine Biden'dan Rusya'ya Gözdağı!
  16. 22:30 Zeka ve Analitik Düşünme: Astrolojiye Göre Burçların Rolü
  17. 22:24 Milyarlarca Liranın Sahibi Belirsiz: Sabancı Ailesi Miras Davası!
  18. 22:24 Türkiye'nin Savunma Sanayindeki Yükselişi: Yunan Basınında Geniş Yankı Buldu
  19. 22:21 Elon Musk'ın xAI Girişimi, Grok'un Yenilenmiş Versiyonunu Tanıttı
  20. 21:47 Seçimlerin Ardından İl Olması Beklenen 12 İlçe Listesi Gün Yüzüne Çıktı!
Gündem Haberleri