Rusya fikir değiştirmezse Tahıl Anlaşması'nın süresi bugün dolacak

Rusya fikir değiştirmezse Tahıl Anlaşması'nın süresi bugün dolacak

Rusya fikir değiştirmezse Tahıl Anlaşması'nı... Anlaşma kapsamında sonra gemi, pazar günü Ukrayna limanından ayrıldı.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğunda imzalanan, Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması, Moskova'nın karar değiştirmemesi durumunda bugün sona erecek. 

Anlaşma kapsamında sonra gemi, pazar günü Ukrayna limanından ayrıldı. MarineTraffic Türk bandralı geminin dün sabah 08:00’den biraz sonra limandan ayrıldığını ve İstanbul’a doğru yol aldığını bildirdi.

Anlaşma kapsamında yaklaşık 33 metrik ton mısır, buğday ve diğer tahıllar Ukrayna'dan dünyanın çeşitli yerlerine gönderildi. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bugün Britanya Savunma Bakanı James Cleverly'nin başkanlığında 'Ukrayna' başlığıyla toplanacak. Başka Avrupalı bakanların da katılımının beklendiği toplantıda tahıl anlaşmasının da gündeme gelmesi bekleniyor. 

Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama tehdidinde bulunuyor. Moskova ayrıca anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu ifade etti. 

Dünya Gıda Programı'na göre anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46'sı Asya'ya, yüzde 40'ı Batı Avrupa'ya, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 1'i Doğu Avrupa'ya gitti. 

Reuters'a konuşan BM sözcüsü, Genel Sekreter Antonio Guterres'in Rusya Devlet Başkanı  Vladimir Putin'den dönüş beklediğini ifade etti. 

Rusya geçen yıl içinde Tahıl Anlaşması'nı üç kez uzatırken, Kırım'da filosuna yapılan saldırının ardından ekim ayında kısa süreliğine katılımını askıya almıştı. 

Moskova ne diyor?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, cuma namazını Üsküdar’daki Hz. Ali Camii’nde kıldıktan sonra, "Sayın Putin'i ağustos ayı içerisinde Türkiye'de misafir etme hazırlığımız var. Karadeniz Tahıl Koridoru'nun uzatılması konusunda hemfikiriz" demesi anlaşmanın uzayacağına dair umutları yeşertti. 

Erdoğan, çarşamba günü Vilnius'taki NATO Zirvesi'nde de, “Sayın Zelenski girişimin (Tahıl koridoru) devamından yana, Sayın Putin'in de bazı önerileri oldu. Bu önerileri de dikkate alarak çözüm odaklı çalışıyoruz" demişti.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, perşembe günü yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın tahıl koridoru anlaşmasının devamı için Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in bazı önerileri olduğu açıklamasıyla ilgili, "Herhangi bir yeni öneriden haberdar olmadığını" söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da cuma günü yaptığı açıklamalarda, "Rusya, Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın uzatılmasıyla ilgili bir açıklama yapmadığını" belirtti. 

Cumartesi günü Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tahıl Anlaşması'nın ana hedefine ulaşamadığını belirtti. 

Kremlin'den konuşmayla ilgili yayımlanan açıklamaya göre Putin, "Anlaşmanın ana amacı; tahılın aralarında Afrika kıtasındakiler de olan ihtiyaç sahibi ülkelere ulaşması sağlanmadı" diye ifade etti.

"Rusya fikir değiştirmezse Tahıl Anlaşması'nın süresi bugün dolacak" haberi, 17 Temmuz 2023 tarihinde yazılmıştır. 17 Temmuz 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Rusya fikir değiştirmezse Tahıl Anlaşması'nın süresi bugün dolacak haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Rusya fikir değiştirmezse Tahıl Anlaşması'nın süresi bugün dolacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 15 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 22:42 Dudağınız eğer bu şekilde ise özgüvensizliğe yol açabilir!: Basit bir işlemle düzeltilebiliyor!
  2. 22:42 Brent Petrolü Varil Fiyatı 83 Doların Altına Düştü
  3. 22:41 MHRS randevu alırken dikkat edilmesi gerekenler: 15 Gün kuralı ve detaylar
  4. 22:37 Evdeki karıncaları yok etmenin kesin çözümü!: İşte o yöntemler!
  5. 22:37 Yemek servisinde sıklıkla yapılan hatalar nelerdir?
  6. 22:37 Eminönü'nde Tarihi Mısır Çarşısı'nda Yangın: Hızlı Müdahale Hasarı Önledi
  7. 22:34 Hobi bahçesi olan o kişilere 500 bin TL ceza!: Hem alan hem de satan tehlikede!
  8. 22:31 TSK Irak'ta 12 PKK'lı Teröristi Etkisiz Hale Getirdi
  9. 22:29 Birlikte yıkanmaması gereken çamaşırlar neler?
  10. 22:26 Etkili bir CV nasıl yazılır?: CV yazarken nelere dikkat etmelisiniz?
  11. 22:26 NBA Play-off Yarı Finaallerinde Denver Nuggets ve New York Knicks Öne Geçti
  12. 22:23 Türkiye'nin Mobil Liderliği: Yüksek Kullanım Süresi, Düşük Gelir!
  13. 22:22 Altın sahiplerine o müjdeli haber sonunda geldi!: Ekonomistler açıkladı!
  14. 22:17 Gelinim Mutfakta altın heyecanı devam ediyor!: Çeyrek altını alan gelin ise belli oldu!
  15. 22:16 Ziraat Bankası, Dubai'de Temsilcilik Ofisi Açıyor
  16. 22:13 Beşiktaş Yeni Sezonda Güçlü Bir Kadro İçin Hamle Yapıyor: Transferler ve Ayrılıklar!
  17. 22:12 Bu ülkelerden posta ve kargo gelenlere kötü haber geldi!: Vergiye yeni bir zam daha yapıldı!
  18. 22:09 Ne buğday ne kepek: İşte en sağlıklı ekmek!
  19. 22:07 2024 TOKİ başvuruları ne zaman başlayacak?: TOKİ konut başvuruları merakla bekleniyor!
  20. 22:06 Palandöken'de Yaşanan Çöp Skandalı: Alzheimer Hastası'nın Evinden 20 Ton Çöp Çıktı!
Dünya Haberleri