Sadece ileri yaşlarda görülüyor zannediliyordu: O hastalık 20'li yaşlara da sıçradı! Beslenme alışkanlığına di
Sadece ileri yaşlarda görülüyor zannediliyor... Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, genetik gen ile geçen bir hastalığın daha erken ortaya çıktığını açıkladı. Uzman isim, hastalığa karşı, "Lifli gıdalar tüketilmeli, kemikleri sert tutmak için yoğurt yenilmeli. Haftada iki kere bakla yenilmesi de olumlu etki oluşturuyor"...
Çoğu hastada tek taraflı elde titreme olarak başlayan Parkinson hastalığının çoğu zaman 60 yaştan sonra belirtilerinin görüldüğünü kaydeden uzmanlar, tek taraflı başlayan hastalığın ortalama 1,5 yıl sonra karşı tarafa geçtiğini söylüyor.
Parkinson hastalığı kişinin genetiğinde var ise 25-40 yaşlarında da görülebildiğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, genetik gen ile geçen Parkinson hastalığı daha erken ortaya çıktığını kaydetti. Prof. Dr. Sultan Tarlacı, "Lifli gıdalar tüketilmeli, kemikleri sert tutmak için yoğurt yenilmeli. Haftada iki kere bakla yenilmesi de olumlu etki oluşturuyor" dedi.
PARKİNSON HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Parkinson hastalığına erkeklerde kadınlara göre daha çok rastlandığını da belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, şunları söyledi:
"Başlangıçta tek elde titreme ile başlar. Tıbbi olarak tremor adlandırıyoruz. Bu titreme dışardan görülerek anlaşılıyor, elde titreme başladıktan bir iki yıl sonra hastanın hareketlerinde yavaşlama, oturup kalkarken yavaşlık, kolları sallamama daha ilerleyen zamanlarda günlük faaliyetlerin de dışarıya bağlılık halini alabiliyor.
Yaşlanmayla ilgili bir hastalık. Beynin hareket sisteminde bazı insanlarda belli sebeplerle ortaya çıkan çabuk yaşlanma. Parkinson hastalığına sebep olan bazı etmenler var, bunlar içerisinde erkek cinsiyeti, kuyu suyu, sigara kullanımı, tarım ilacına fazla maruz kalma hastalığı tetikleyebiliyor. Kahve tüketimi Parkinson riskini azaltıyor. Yaşlılarda ortaya çıkan düşmeler Parkinsonun belirtileridir, denge problemi yaşarlar."
Prof. Dr. Sultan Tarlacı
HASTALIK 1,5 YIL SONRA KARŞI TARAFA GEÇİYOR
Parkinson hastalığının hareketlerde yavaşlamayla giden nörolojik bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, şu şekilde konuştu:
"Göz kırpmada yavaşlama, yutma sıklığında azalma, bağırsak hareketinde yavaşlama, düşünce akışında yavaşlama olarak emareleri görülebiliyor. Parkinson hastalığı çoğu hastada tek taraflı elde titreme olarak başlıyor. Titreme olan tarafta yürürken olan kol salınımı duruyor. Yürüme esnasında öne doğru kamburluk görülüyor.
Parkinson hastalığı yaşla ilgili bir hastalık ve çoğu zaman 60 yaştan sonra emareleri görülüyor. Tek taraflı başlayan hastalık ortalama bir buçuk yıl sonra karşı tarafa geçiyor. Tükürük bezinden örnek alındıktan sonra tanı yüzde 70 oranında konulabiliyor. Parkinson vücudun sistemini etkileyen bir hastalık."
PARKİNSON HASTALIĞI GENÇLERDE GÖRÜLÜYOR MU?
Parkinson hastalığı kişinin genetiğinde var ise 25-40 yaşlarında da görülebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Parkinson hastalığı için her yıl 2-3 tane gen bulunduğunu, şu an sayısı 27'e varan parkin genin olduğunu anlattı. Prof. Dr. Sultan Tarlacı, "Bu genler kişide var ise genetik olarak taşınabilmektedir. Genetik wazqsile geçiş oranı yüzde 10 ile yüzde 15 arasındadır. Genetik ile geçen Parkinson hastalığı daha erken ortaya çıkmaktadır" şeklinde konuştu.
KÖK HÜCRE TEDAVİSİ PARKİNSON HASTALIĞINA ÇARE OLUR MU?
Gazete Pencere'de yer alan habere göre, kök hücre tedavisinin 1960 yılından beri Parkinsonlu hastalarda denendiğini dile getiren Prof. Dr. Sultan Tarlacı, "Kök hücrenin geçici bir etkiye sahip olduğu izlenilmiştir. Günümüz açısından değerlendirince şu anda onaylanmış bir kök hücre tedavisi yoktur" dedi.
DOPAMİN VE PARKİNSON HASTALIĞI İLİŞKİSİ
Beynin dopamin ile ilgili olan 3 tane merkezi bulunduğunu ve dopamin 15-30 yaş arasında yüksek olduğunu anlatan Prof. Dr. Sultan Tarlacı, şu bilgileri paylaştı:
"Dopamin, Parkinson ve benzeri hastalıklar için altın standardında bir ilaçtır. Fakat dışarıdan alınan dopamin doğrudan beyine geçmiyor. Dopaminin Parkinson hastaları üzerinde hareket kısıtını azaltan etkileri var. Hastanın tedaviye yanıtına, yan etkiye hassasiyetine göre ayarlamak gerekiyor."
Dopamin hücrelerinin kaybolduktan sonra yenilenmesinin mümkün olmadığını da ifade eden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, rezervin de hastalığın yılı arttıkça azaldığını söyledi.
PARKİNSON HASTALARI NASIL BESLENMELİ?
Parkinson hareketleri yavaşlatan bir hastalık olsa da sistemik bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, şunları söyledi:
"Parkinson hastalarının özellikle beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Kabızlık Parkinson hastalarında sıkça görülür çünkü bağırsakları yavaşlatıyor o yüzden lifli gıdalar tüketilmeli, kemikleri de sert tutmak için yoğurt yenilmelidir. Haftada iki kere bakla yenilmesi olumlu etki oluşturur ama ilaç yerine geçmez. Aynı zamanda bisiklet sürmek Parkinson hastalığında önemli yer tutar."
BEYİN PİLİ PARKİNSON HASTALIĞINA KARŞI İŞE YARIYOR MU?
Parkinson hastalığında erken tanının yaşam kalitesini arttırma açısından önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Sultan Tarlacı, şöyle konuştu:
"Maalesef hastalığın sürecini yavaşlatmak için günümüzde bir çözüm bulunmuyor. Ancak Parkinson tedavi edilebilir bir hastalıktır. 1960'larda hiçbir tedavisi olmayan Parkinson hastalığı günümüzde ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Değişik tedavi yöntemlerimiz var, hekimler hastanın klinik tablosuna göre tedavi yöntemini belirliyor. Bazı hastaların beynine pil takılması tedavi açısından olumlu etki oluşturabiliyor."
"Sadece ileri yaşlarda görülüyor zannediliyordu: O hastalık 20'li yaşlara da sıçradı! Beslenme alış." haberi, 02 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Sadece ileri yaşlarda görülüyor zannediliyordu: O hastalık 20'li yaşlara da sıçradı! Beslenme alış.. haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sadece ileri yaşlarda görülüyor zannediliyordu: O hastalık 20'li yaşlara da sıçradı! Beslenme alış.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.