Sağlık sistemi çöküyor

Sağlık sistemi çöküyor

Sağlık sistemi çöküyor 15 farklı kalemde para AK Parti hükümetinin her fırsatta dile getirdiği “hastane kuyruklarını bitirdik” söylemlerinin yerini telefon başında randevu alma kuyruğu alırken; parası olanın özele gittiği sistem de her geçen gün daha belirgin hale geldi.

Kamu hastanesi ve SGK anlaşmalı özel hastanelere giden hastalardan “ilaç, reçete, muayene katılım payı, eşdeğer ilaç farkı” adı altında çok sayıda ödeme alınıyor.

“SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKMÜŞTÜR”

Kamudan ve SGK anlaşması olan özel hastanelerden sağlık hizmeti alan yurttaşlar, özellikle de emekliler çoğu kez bu kesintilerin de farkına varmıyor. İstanbul Tabip Odası önceki dönem yönetim kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç ve İzmir’den Dr. Ergün Demir, “SGK’nin vatandaşlardan sağlık hizmetlerine erişirken aldığı muayene, tetkik, tıbbi malzeme, reçete adı altında tedavi katılım payına son vermelidir, sağlık sistemi çökmüştür” dediler.

BORÇ İLE SAĞLIK HİZMETİ

Hükümetin 20 yıldan bu yana sağlık alanında yaptığı her düzenleme yurttaşları, hekimler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarını daha da çıkmaza soktu. Sağlıkta Dönüşüm Politikası’nın ilk adımı olarak SSK ve devlet hastanelerini Sağlık Bakanlığı çatısı altında birleştiren hükümet, o yıldan sonra hızla özel hastanelerin sayısını arttırdı. SGK anlaşmalı özel hastaneler ise A, B, C, D, E diye sınıflandırıldı ve alacakları fark ücretleri ise bu sınıfa göre belirlendi. Gelinen son durumda kamudan sağlık hizmetine ulaşımı da bir hayli zorlaştı.

Kamu hastanelerinden muayene ve ameliyat randevusu alamayıp özel hastanelere gitmek zorunda kalan yurttaşlar, ilave ücret için elindeki avucundakini satmak zorunda kalıyor veya bankadan kredi çekiyor. Sağlıktaki son tabloyu Dr. Kılıç ve Dr. Demir, BirGün’den Sibel Bahçetepe’ye değerlendirdi.

“DİJİTAL KUYRUKLAR UZADI YURTTAŞ CANINDAN BEZDİ”

Dr. Kılıç, sağlığa erişimin giderek zorlaştığını belirterek “Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MRHS) randevu bulamayan yurttaş, bilgisayar ya da cep telefonu başında randevu almaya çalışıyor. Dijital kuyruklar giderek uzuyor. Bulunamayan randevular, aylar sonrasına verilen muayene randevusu ve ameliyat tarihleri yurttaşları canından bezdirdi, bunlar artık çok yoğun yaşanıyor” dedi. Koronavirüs pandemisi döneminde sorunların daha da katmerleştiğini anlatan Kılıç, hastanelerdeki sıkışıklığın daha da arttığını söyledi.

“PARASI OLAN ÖZELE GİDERKEN OLMAYAN MALINI MÜLKÜNÜ SATIŞ ÇIKARDI”

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile beraber sağlığın piyasalaştırıldığını vurgulayan Kılıç “Gelinen nokta kamu sağlık hizmetlerine erişimde çok ciddi problem var. Böyle olunca kanser, kardiyovasküler, kronik gibi hastalıkları olan hastalar kamudan randevu alamadı. Parası olanlar özele giderken; olmayanlarda evini, arabasını satarak ya da ciddi borçlanarak özel sağlık kurumlarından hizmet almaya çalışıyor. Medikal yoksulluk olarak tanımlanan tablo şu anda yoğun biçimde yaşanıyor” diye konuştu.

Kılıç, özel hastanelerin acil servisler (yeşil alan hariç), yanık ünitesi, yenidoğan yoğun bakım ve yoğun bakım, kanser, doğumsal anomaliler, organ nakli gibi bölümlerinde yasalar gereği ücret alamayacağını da vurguladı. Ülkede 10-12 milyon kişinin prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamadığını kaydeden Kılıç, özetle şunları söyledi:

“BEŞ DAKİKADA HASTA BAKMAK HEKİMLERİ FİZİK OLARAK TÜKETTİ”

”Sağlığın ticarileşmesi, daha çok hasta bakımına yönlendirme, performans sistemi, beş dakikada bir hasta bakmak zorunluluğu hekimleri fiziki olarak tüketti. Hekimleri maalesef yurtdışına gidiyor, kamuda çalışan ve emeklilik vakti gelenlerin bir kısmı ayrılıyor, bir kısmı da özele geçiyor.”

“VATANDAŞ SGK’YE CEPTEN KATILIM PAYI ÖDÜYOR”

Dr. Demir ise tüm parti milletvekillerinin hastaların muayene ve randevu alamadıkları konusunda hem fikir olduğunu belirterek, “Meclis Komisyon görüşmelerinde tüm milletvekilleri randevu sisteminin memurları haline getirdiğini de ifade etmişlerdir” dedi. Demir, sağlık hizmetlerine ulaşabilmek için Genel Sağlık Sigortası (GSS) priminin yeterli gelmediğini belirterek “Vatandaş herhangi bir sağlık kuruluşuna adım attığı andan itibaren muayene, ilaç, reçete, tıbbi malzeme adı altında ek olarak cepten SGK’ye katılım payı ödüyor. Özel sağlık kuruluşlarına ve hastanelerine gittiğinde ilave ücret, ayrıca reçete alırken şirketlere de ilaç fark ücreti ödemektedir” dedi.

Demir, şu örnekleri verdi:

“Aile hekimleri hariç olmak üzere ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi ikinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 6 TL, Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 TL, üniversite hastanelerine bağlı üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularında 8TL, özel sağlık hizmeti sunucularında 15 TL katılım payı alınır. Ayrıca her bir reçete için; 3 kutuya kadar temin edilen ilaçlar için 3 TL,3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL, olmak üzere katılım payı alınır. Ayrıca muayene katılım payını ödeyemeyenler eczanelerden ilaçlarını alamıyor. Son yıllarda ilaçta katılım payından çok ilaç fark ücretleri artmaya özellikle emeklileri ve asgari ücretle çalışanları çok fazla etkilemeye başladı. Yaptığımız çalışmada emeklilerin rahatsızlandıklarında veya ihtiyaç duyduklarında en çok kullandıkları bazı ilaçlardan; kalp ve tansiyon ilaçlarından her bir kutu için 13TL- 61 TL arası, ağrı kesici ilaçlardan her bir kutu için 8TL-19TL arası, psikiyatri ilaçlarından her bir kutu için 23 TL-73 TL arası fark ücretini vatandaşlar ceplerinden ödemektedir. Bazı ilaçlarda ise bunun çok çok ötesinde 500-600 TL fark çıkan spesifik ilaçlar da olabiliyor.”

“YASAL ORANIN ÜZERİNDE MUAYANE ÜCRETİ ALINIYOR”

İstanbul’daki SSK anlaşması olan bazı özel hastaneleri arayarak muayene ücretlerini sorduğumuzda yüksek ücretleri dikkat çekti. Örneğin, çocuk hastalıkları uzman ve profesör muayenesi 600-900 TL arasında değişirken, onkoloji 550-900 TL, dahiliye 250-300 TL, kalp ise 600 ila 900 TL arasında değiştiği görüldü. Dr. Demir, alınan bu ücretlerin pek çoğunun yasal oranın çok üzerinde olduğunu belirterek “Özel hastaneler SUT bedellerinin yüzde 200’ün ötesinde ücret talep edemez ancak maalesef yapılıyor” diye konuştu.

 

"Sağlık sistemi çöküyor" haberi, 10 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 10 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Sağlık sistemi çöküyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sağlık sistemi çöküyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  2. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  3. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  4. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  5. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  6. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  7. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  8. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  9. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  10. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  11. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  12. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  13. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  14. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  15. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  16. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  17. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  18. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  19. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  20. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
Sağlık Haberleri