Santa Maria Kilisesi'ne yapılan saldırı ile ilgili 25 şüpheli tutuklandı

Santa Maria Kilisesi'ne yapılan saldırı ile ilgili 25 şüpheli tutuklandı

Santa Maria Kilisesi'ne yapılan saldırı ile ... İstanbul Sarıyer'de Santa Maria Kilisesi'nde meydana gelen silahlı saldırı olayıyla ilgili, aralarında 2 saldırganın da bulunduğu 25 şüpheli, çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırıya ilişkin soruşturmanın devam ettiğini ifade etti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi ekiplerinin, 28 Ocak'ta Büyükdere Mahallesi'ndeki Santa Maria Kilisesi'ne gerçekleşen silahlı saldırının ardından düzenlediği operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinden çıkartılan ve içlerinde saldırganlar A.K. ile D.T'nin de bulunduğu 34 şüpheli, Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi.

Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler daha sonra adliyeye sevk edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ifadeleri alınan 34 şüpheliden 13'ü "silahlı terör örgütüne üye olmak", 21'i ise "tasarlayarak kasten adam öldürme" ile "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Santa Maria Kilisesi'nde gerçekleşen silahlı saldırı olayına karıştığı iddia edilen aralarında 2 saldırganın da bulunduğu 25 şüpheli, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı.

'SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında, kilisede bulunan Tuncer Cihan adlı vatandaşımızın öldürülmesi olayıyla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında: Aralarında kilisede ateş açarak vatandaşımızın ölümüne neden olan DEAŞ Silahlı Terör Örgütü şüphelisi Amirjon Khliqov ve yanında bulunan David Tanduev’in de olduğu 2️5 şüpheli hakkında ‘örgüt üyeliği ve nitelikli kasten öldürme’ suçlarından tutuklama kararı, 9️ şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verilmiştir. Olayla ilgili adli soruşturma, kapsamlı şekilde devam etmektedir."

Sevk yazısında belirtilenlere göre, 28 Ocak'ta Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'nde rahip ile birlikte 31 kişinin pazar ayini yaptığı sırada, DAEŞ terör örgütü üyesi şüpheliler Hamza kod adlı Amirjon Kholikov ve David Tanduev, saat 08.20 sıralarında keşif yapmak amacıyla kiliseye geldiler.

Gizlenmek için siyah kıyafetler giyen ve yüzlerini maskelerle örten şüphelilerin, aracı yakın bir bölgeye bıraktıktan sonra 7,65 milimetre çaplı tabancalarla kilise kapısına geldikleri belirtilen yazıda, bu esnada Tuncer Cihan'ın kiliseye girdiği, şüpheli Tanduev'in ayine katılanların en arka sırasında oturan Cihan'ın kafasına tabancanın kabzasıyla vurup ardından hedef gözetmeksizin kilisedeki kişilere ateş etmeye başladığı ifade edildi.

Yazıda, Tanduev'in Cihan'ı olay yerinde öldürdüğü anlatılırken, Tanduev'in kilisedekilere ateş etmeye devam etmeye çalıştığı ancak tabancanın ara sıra tutukluk yapması ve kilise duvarlarına isabet eden mermiler olduğu belirtildi.

Ayrıca, Tanduev'in kilisede yüksek sesle bir şeyler söylediği, ancak kameranın ses kaydı yapmaması ve kilisedekilerin "anlaşılamayan yabancı bir dil" diye tanımlaması nedeniyle ne söylediğinin tespit edilemediği ifade edildi.

Diğer şüpheli Kholikov'un da ayinde bulunanlara yönelik hedef gözetmeksizin ateş ettiği, tabancasının ara ara tutukluk yaptığı ifade edilen yazıda, kilisede maktul Cihan haricinde ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı, şüphelilerin kiliseden çıktıktan sonra geldikleri otomobille olay yerinden kaçtıkları vurgulandı.

Sevk yazısında, şüpheliler David Tanduev ve Amirjon Kholikov'un kaçış güzergahına yönelik yapılan arama çalışmaları kapsamında Sarıyer Bahçeköy-Kemerburgaz yolu üstündeki ormanlık alanda şüphelilerin vakada kullandığı değerlendirilen tabancaya ait kabza, sürgü, şarjör, şarjör kapağı gibi materyaller ile kamufle amaçlı giyindikleri kıyafetlerin ele geçirildiği kaydedildi.

SANTA MARİA KİLİSESİ VE ÇEVRESİNDE İKİ KEZ KEŞİF YAPMIŞLAR

Yazıda, şüphelilerin aynı araçla 20 ve 21 Ocak'ta gün içerisinde ve akşam saatlerinde kilise ve çevresinde bulgu yaptıklarının değerlendirildiği anlatılarak, saldırganlarla hareket ettiği değerlendirilen şüpheliler Abdulaziz A, Rasul A, İslam M, Omadbek K. D. ve Temurbek M.U.E'nin 5 Ocak'ta İstanbul'dan Kayseri'ye giderek içeriği tespit edilemeyen ve örgütsel olduğu değerlendirilen toplantı veya etkinlik yapmış olabilecekleri ifade edildi.

Sevk yazısında, kullanılan aracın Abdullo Buriev tarafından 27 Kasım 2022'de Edirne'den Türkiye'ye giriş yaptığı ve 29 Kasım 2022'de Rusya'ya gittiği değerlendirilmiştir. Ayrıca, aracın 23-24 Ocak tarihlerinde İstanbul Havalimanı ile Fatih bölgesinde Shamsullo Radzhabov tarafından kullanıldığı ve Radzhabov'un emniyet güçleri tarafından yakalandığı belirtilmiştir.

Zanlıların telefon trafiği, saldırıyı gerçekleştiren şüpheliler ile diğer 32 şüphelinin bağlantılarına dair detaylara da yer verilen yazıda, "Mezkur saldırıya ilişkin açık kaynaklarda yer alan haberlerden DAEŞ terör örgütüne müzahir yayınlar yapan AMAK Medya adlı sitede 28 Ocak'ta 'Türkiye'nin İstanbul şehrinde İslam Devleti'nden 2 savaşçı tarafınca Hristiyanlara ait bir kiliseye silahlı saldırı düzenlendi, bu saldırı İslam Devleti liderlerinin her yerdeki Yahudi ve Hristiyanları hedef alma çağrısına icabeten düzenlendi,' şeklinde paylaşım yapılarak, söz konusu eylemin DAEŞ terör örgütü tarafından üstlenildiği" ifadesi yer aldı.

Yazıda ayrıca Amirjon Kholikov ile bağlantılı olduğu değerlendirilen şüpheli Anderi Guzun'in, hakkında "Türkiye'de bulunan terör örgütü DAEŞ'in sözde sorumlularından olan ve Türkiye'de eylem yapmak için kendisine bağlı unsurlara izin verdiği" şeklinde bilgiler bulunan ''Adam Abu-Darrar Al-Shishani'' kod adlı kişi olduğunun değerlendirildiği bilgisi verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ifadeleri alınan 34 şüpheliden 13'ü, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan, 21'i ise "kasten adam öldürme" ile "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

KİLİSEYE SALDIRI

Santa Maria Kilisesi'nde 28 Ocak'ta meydana gelen silahlı saldırıda Tuncer Cihan yaşamını kaybetmişti.

Olayın ardından başlatılan operasyon kapsamında 30 adrese eş zamanlı baskın düzenleyen ekipler, 51 şüpheliyi gözaltına almıştı. Bu şüphelilerden olayla bağlantısı olmadığı belirlenen 23'ü işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edilmişti.

Dün gerçekleştirilen operasyonda yakalanan 9 zanlıdan 3'ü de işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine gönderilmişti.

"Santa Maria Kilisesi'ne yapılan saldırı ile ilgili 25 şüpheli tutuklandı" haberi, 02 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Santa Maria Kilisesi'ne yapılan saldırı ile ilgili 25 şüpheli tutuklandı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Santa Maria Kilisesi'ne yapılan saldırı ile ilgili 25 şüpheli tutuklandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 20 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:37 Dilber bu kez kombiniyle dillere düştü
  2. 08:33 Bir dizi daha erken final yapıyor
  3. 08:27 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yaşamını yitirdi
  4. 08:23 Ali Erbaş 42 ülkeyi gezdi Anıtkabir'e uğramadı
  5. 08:19 TÜGVA’ya kapılar kapanmıyor: İstanbul Valiliği'nden TÜGVA'nın tüm okullara girişine onay
  6. 08:15 ÇEDES uyarıları yok sayıldı, böyle oldu: Müftülük personeli ilkokul öğrencisine saldırdı
  7. 08:13 Ekrem İmamoğlu: Gençleri kendi zihinlerindeki dar kalıplara sığdırmaya çalıştılar, ama başaramazlar
  8. 08:08 İsmail Saymaz: Gizli Tanık Sertçelik kaçarken GBT’ye takılmış
  9. 08:02 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den iki bölgeye sağanak uyarısı
  10. 04:07 Çiftçilik hayranları için heyecan verici haber! Epic Games'in yeni ücretsiz oyunu sızdırıldı!
  11. 04:02 Moda devi iflas etti 1500 kişi işinden olacak!
  12. 03:59 Ekonomist açıkladı: TCMB faiz artırırsa dolar 25 TL’ye gerileyebilir!
  13. 03:57 Türk İHA'sı, Reisi'nin helikopterinin yerini tespit etmiş olabilir
  14. 03:57 B sınıfı ehliyeti olanlara İŞKUR’dan 25 Bin TL maaş müjdesi
  15. 03:56 ABD işsizlik maaşı verilerini açıkladı
  16. 03:52 İşte ikinci elde kapış kapış giden markalar!
  17. 03:45 Duygusal açlık obeziteye yol açıyor!
  18. 03:43 Uzmanlardan uyarı: "Aşı karşıtlığı bebekleri ve çocukları tehlikeye atıyor"
  19. 03:41 Dünya Sağlık Örgütü açıkladı: Her yıl 11 milyon kişi bu yüzden ölüyormuş!
  20. 03:39 Bu rejimde istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz!
Türkiye Haberleri