Saray rejimine yeni yetkiler!

Saray rejimine yeni yetkiler!

Saray rejimine yeni yetkiler! TBMM’nin birçok yetkisini kendisinde toplayan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışma konuları Bakanlar Kurulu’nun görev alanlarıyla aynı olan Saray kurulları

TBMM’nin birçok yetkisini kendisinde toplayan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışma konuları Bakanlar Kurulu’nun görev alanlarıyla aynı olan Saray kurullarının sayısını her geçen gün artırıyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle TBMM’yi baypas ederek birçok yetkiyi tek başına kullanan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Saray yapılanması her geçen gün genişliyor. Danışman sayısı tam olarak tespit edilemeyen Erdoğan’ın politika kurullarının sayısı da 10’a yükseldi.

Erdoğan, bir yılda yayımlanan 37 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile hemen her alanda kendine bağlı birçok kurul oluşturdu. Bu kurullar, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Sağlık ve Gıda Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Yerel Yönetim Politikaları Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu olarak isimlendirildi.

BAŞKANLIK İÇİNDE BAŞKANLIK

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakanlıkların yetkisinde olan birçok başkanlığı da kendisine bağladı, bazı alanlarda yeni “başkanlıklar” kurdu. Saray’a bağlanan başkanlıklar, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı oldu.

‘VARLIK’ DA ERDOĞAN’DA

Başkanlıkların kurulmasına ilişkin kararnamelerle iki önemli kamu kurumu da Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. Bunlar, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve ülkenin birçok önemli kuruluşunu bünyesinde toplayan Türkiye Varlık Fonu oldu.

BÜROKRASİYE TAKILMIYORLAR

Erdoğan, kurullar ve başkanlıklarla yetinmeyerek bir de “ofisler” oluşturdu. “Arka bahçe” olarak adlandırdığı ofislerin Erdoğan’a en yakın çalışan kadro olduğu ifade ediliyor. Bu ofislerin “bürokrasiye takılmadan” Cumhurbaşkanı’nın belirlediği öncelikler doğrultusunda projeleri yönettiği bildirildi. Bu birimler ise Finans Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi ve Yatırım Ofisi olarak adlandırıldı.

KOMUTAN ATAMA YETKİSİ

Erdoğan, kuvvet komutanlıklarını da Saray’a bağladı ve terfiler konusunda kendisini yetkilendirdi. Bu kapsamda, albaylıktan tuğgeneralliğe ve tuğamiralliğe terfiler ile general ve amirallikte bir üst rütbeye terfiler Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak. Jandarma Genel Komutanı ile Sahil Güvenlik Komutanı da generaller ve amiraller arasından Cumhurbaşkanınca atanacak.

DANIŞMAN ORDUSU

Göreve geldiği günden bu yana çok sayıda danışman atayan Erdoğan’ın toplam danışman sayısı ise bilinmiyor. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Erdoğan’ın danışman sayısının 36 olduğunu açıkladı. O tarihten sonra birbiri ardına danışman ataması yapıldı. Sümeyra Merve Kılınç, Elif Esen, Ahmet Minder, Muhammet Mücahit Küçükyılmaz, Mariam Kavakçı, Serkan Taranoğlu ve İsmail Cesur, bir yıl içerisinde atanan danışmanlardan bazıları oldu.

EĞİTİMDE DE BAYPAS

Erdoğan, eğitim alanında da çeşitli kurulları baypas ederek yetkileri kendisinde topladı. YÖK’ün yetkilerini kullanan Erdoğan, sınav güvenliği için gizli tutulan soru havuzuna adli ve idari soruşturma ve kovuşturmalarda erişim için izin verme yetkisini kendisine verdi. Akademisyenlerin yurt dışına gönderilmesi, üniversitelerin katkı payı ve öğrenim ücretlerinin belirlenmesi de Erdoğan’a bırakıldı. Rektör atamasında YÖK’ün görüş yetkisi kaldırıldı, rektör belirlemede Cumhurbaşkanı “tek yetkili” kılındı.

"Saray rejimine yeni yetkiler!" haberi, 17 Mayıs 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Saray rejimine yeni yetkiler! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Saray rejimine yeni yetkiler! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Politika Haberleri