Satranç oyuncusu Öztürk Örenli hakkında Federasyon'dan açıklama: Hiçbir iddiası gerçeği yansıtmıyor

Satranç oyuncusu Öztürk Örenli hakkında Federasyon'dan açıklama: Hiçbir iddiası gerçeği yansıtmıyor

Satranç oyuncusu Öztürk Örenli hakkında Fede... Satranç oyuncusu Kübra Öztürk Örenli, hamile olduğu için milli takımdan çıkarıldığını iddia etmişti. Türkiye Satranç Federasyonu, "Hiçbir iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Kendisi hala milli takım sıralamasında bulunmaktadır" açıklamasında bulundu.

WGM satranç unvanına sahip milli sporcu Örenli, geçen hafta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada hamile kaldıktan sonra milli takımdan eyleme geçirmek çıkarıldığını duyurmuştu. Federasyon, "Milli sporcumuzun ‘milli takımdan çıkarılması ya da turnuvalara gönderilmemesi’ söz konusu bile değildir. Milli takıma herhangi bir sebepten dolayı katılamayan hiç kimse de milli takımdan çıkarılmış sayılmamaktadır" açıklamasında bulunmuştu. 

 Federasyon tarafınca yapılan ikinci açıklama şu şekilde:

"Turnuvalara kendi tercihi doğrultusunda katılım göstermedi"

"WGM Kübra Öztürk Örenli'nin hiçbir iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.

Sporcuların özendirme ödülüne hak kazanabilmeleri için Türkiye adına uluslararası turnuvalarda yarışması gerekmektedir. Her senenin başlangıcında o yıl içindeki Türkiye’yi uluslararası turnuvalarda temsil etme durumuna göre özendirme ödülleri listesi belli olmaktadır. WGM Kübra Öztürk Örenli, son 3 yılda Türkiye adına yarışması gereken turnuvalara kendi tercihi doğrultusunda katılım göstermemiştir. Talimat gereği 2300 ELO’nun altına düştüğünde de sporcu, özendirme ödülü alamamaktadır. Sporcumuzun güncel ELO puanı ise 2265'tir. (https://ratings.fide.com/profile/6302599/calculations)

"Hala milli takım listesinde"

TSF’nin bu konudaki yasal mevzuatına göre; kriterleri yerine getirmediği için özendirme ödülünü alma hakkını yitirmiştir. Kübra Öztürk Örenli'nin ‘milli takımdan çıkarıldığı yönündeki iddiası’ doğru değildir. Kendisi hala milli takım sıralamasında bulunmaktadır. Sporcumuz milli takım sıralamasında yer aldığı için, uluslararası turnuvalarda yarışması ve ELO puanını yükseltmesi durumunda mevzuata göre özendirme ödülünü almaya devam edebilir. 2011 yılından itibaren aldığı özendirme ödülünü gerekli kriterlerin oluşmaması sebebiyle şu anda alamıyor olmasının “Hamileyken milli takımdan çıkarıldı” başlığıyla sunulması, bir kadın federasyon başkanının adı geçen sporcumuza senelerdir süren desteğini de yok saymaktır.

Sporcuya bugüne dek uluslararası turnuvalarda ülkemizi temsil etmesi için takımlar ve bireysel turnuvalara katılım davetleri gönderilmiştir. TSF yasal mevzuat gereği uluslararası turnuvalarda yalnız sporcuların masraflarını karşılayabilmektedir. Sporcu harici kişilerin (ve aile üyelerinin) masraflarının karşılanması mevzuata uygun değildir. Bu mevzuat, kadın-erkek ayrımı gözetilmeden tüm sporcularımız için geçerlidir.

"Hamileyken eşi ve çocuğunun harcamaları, ilgili organizasyon tarafınca ödendi"

Toplumsal cinsiyet eşitliği gözeterek kadın sporculara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiği ilkesini sonuna kadar destekliyoruz. Nitekim Kübra Öztürk Örenli’nin 2022 senesinde Azerbaycan’da düzenlenen Shusha Kapalı Satranç Turnuvası’na federasyonumuzun önermesi ile “hamile” iken eşi ve çocuğunun masraflarının ilgili organizasyon tarafınca ödenmesi ve katılımı sağlanmıştır.

TSF, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan bütçe alan ve düzenli olarak denetimden geçen bir kamu kurumudur ve yasal mevzuata göre hareket etmektedir. Kübra Öztürk Örenli, uluslararası turnuvalar için eşinin, bakıcısının ve çocuklarının seyahat ve konaklama masraflarının karşılanması talebinde bulunmuş, ama bu talebinin mevzuata aykırı şekilde karşılanmasının mümkün olmadığı kendisine iletilmiştir. Kendisi ise bu durumda Türkiye adına turnuvalara katılmayacağını belirtmiştir.

Saygıyla kamuoyuna duyurulur."

"Satranç oyuncusu Öztürk Örenli hakkında Federasyon'dan açıklama: Hiçbir iddiası gerçeği yansıtmıyor" haberi, 23 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 23 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Spor kategorisi altında bulunan Satranç oyuncusu Öztürk Örenli hakkında Federasyon'dan açıklama: Hiçbir iddiası gerçeği yansıtmıyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Satranç oyuncusu Öztürk Örenli hakkında Federasyon'dan açıklama: Hiçbir iddiası gerçeği yansıtmıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Spor konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı
SON HABERLER
  1. 06:56 Çocuk Sağlığı Uzmanı Uyarıyor: Turist İshali Ciddi Sorunlara Yol Açabilir!
  2. 06:33 Elektrikli Araç Satışları %94,7 Arttı! İşte Türkiye’de En Çok Tercih Edilen Modeller!
  3. 06:28 Erzurum'da Bedensel ve Görme Engellilere Özel Ulaşım Uygulaması Hayata Geçti!
  4. 06:23 79 İlde Kuvvetli Sağanak Yağış Uyarısı! Hangi İller Risk Altında?
  5. 03:17 Toyota Hilux için eylül kampanyasında uygun fiyat ve kredi fırsatları!
  6. 03:11 Müstehcenlik suçlamasıyla tutuklanan 'Jahrein', cezaevinden ilk açıklamasını yaptı
  7. 01:23 Oyuncu Merve Kayaalp intihar etti
  8. 01:19 "Fazla Seks Kadınlarda Ömrü Uzatıyor, Erkeklerde Kısaltıyor: Bilim Şaşırtan Sonuçları Açıkladı!"
  9. 01:18 BM Genel Kurulu'ndan İsrail’e Çekilme Talebi: Tarihi Karar Filistin’den!
  10. 01:10 Pelin Akil’den Ferit-Diyar Eleştirilerine Cevap!
  11. 01:07 Kızıl Goncalar'ın yayın tarihi belli oldu!
  12. 01:00 Kemal Kılıçdaroğlu'ndan çarpıcı iddia: "Sinan Oğan hem normalleşti hem de zenginleşti!"
  13. 00:55 MasterChef'te Dokunulmazlık Mücadelesi! Hangi Takım Kazandı, Kimler Eleme Adayı Oldu?
  14. 00:45 Hız ve görsel zeka testi: 3 tek yengeci 15 saniyede bulabilir misin?
  15. 00:44 Yeni Evli Acun Ilıcalı ve Çağla Altunkaya, Oğulcan Engin'in 5. Yıl Kutlamasında! Balayı Bekliyor
  16. 00:43 Zekanı Kanıtla! Gizli İpuçlarını Bulmak İçin Sadece 5 Saniyen Var! 100 Kişiden Biri Geçebildi!
  17. 00:40 Ümit Özdağ: “Erdoğan’dan gelen parlamenter sistem önerisini muhalefet kabul edebilir”
  18. 00:38 Kansere Yol Açan 4 Enfeksiyon Ortaya Çıktı! Mide ve Rahim Ağzı Kanserleri Risk Altında
  19. 00:37 Gözleri dolduran Seat Leon'un fiyatları güncellendi: Eylül ayında bu fiyatlarla satışta!
  20. 00:36 İsrail'in çağrı cihazı operasyonu sonrası Bakan Uraloğlu'ndan Türkiye'deki risk hakkında açıklama!
Spor Haberleri