Saygı Öztürk: Milletvekili adaylarının belirlenmesi de yeniden düzenleniyor

Saygı Öztürk: Milletvekili adaylarının belirlenmesi de yeniden düzenleniyor

Saygı Öztürk: Milletvekili adaylarının belir... Sözcü yazarı Saygı Öztürk, bugünkü yazısında, CHP'de mevcut tüzüğün 14 maddesinde değişiklik öngören yeni tüzük taslağındaki değişikliklerden bazılarını kaleme aldı.

“Yeni tüzükte ‘Güçlü genel sekreterlik’ ve partiye kayıtlı üyelerle önseçim öngörülüyor” diyen Öztürk, öngörülen değişikliklerden bazılarını şöyle sıraladı:

■ Parti Meclisi tarafından 14 kişi olarak seçilen Merkez Yönetim Kurulu, partinin en üst yönetim organıdır. Genel Başkan, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları, Genel Sayman ve diğer üyelerden oluşacak.

■ Genel Sekreter ve Merkez Yürütme Kurulu Üyeleri, Parti Meclisi Üyeleri arasından üye tam sayısının salt çoğunluğu ile seçilecek.  Genel Sekreter, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri arasından Genel Başkanın onayı ile 6 Genel Sekreter Yardımcısı ve bir Genel Sayman seçecek. Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile Genel Sekreter yardımcılarının görev alanları, Genel Başkan ve Genel Sekreterin istişare ve uyumu ile belirlenecek.

■ Genel Başkanın yokluğunda, Genel Sekreter; Genel Başkan vekili olarak Merkez Yönetim Kuruluna başkanlık edecek. Partinin idari ve mali işlerini Genel Sayman yürütecek.

■ Genel Sekreter, kurulca verilen kararları uygulayacak. Parti örgütü ile ilişkileri Genel Sekreterlik yürütecek. TBMM Grubu, Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi ile partili  Yerel Yönetimler arasındaki ilişkileri Genel Sekreter düzenleyecek.

"Milletvekili adaylarının belirlenmesi de yeniden düzenleniyor"

Milletvekili adaylarının belirlenmesi de yeniden düzenleniyor. Vekil adayı olmak isteyenleri yakından ilgilendiren değişiklik önerisi şöyle:

■ TBMM seçimlerinde, parti adayları, partiye kayıtlı üyelerin katılacağı ön seçimle saptanacak. Önseçim, yargı denetiminde yapılacak. Parti Meclisi, Siyasi Partiler Kanunu'nun 37/2 maddesine göre yüzde 5 merkez adayı/kontenjan için yeteri kadar sırayı ayırabilecek.

■  Bir seçim çevresinde il başkanlığının görüşü alınarak ancak iki sıra ayrılabilecek. Bir kişi, iki dönem  üst üste merkez /kontenjan adayı gösterilemeyecek. Her kademedeki yöneticiler, il ve yüksek disiplin kurulu başkan ve üyeleri, önceki dönemlerdekiler de dahil mevcut milletvekilleri ile partili yerel yöneticiler merkez /kontenjan adayı olarak gösterilmeyecek.

Tüzüğün, “Yerel seçimlerde adayların saptanması” başlıklı 55. maddesi...

Tüzüğün, “Yerel seçimlerde adayların saptanması” başlıklı 55. maddesi de yeniden düzenleniyor. İşte, kurultaya sunulacak değişiklik maddesi:

■ Yerel seçimlerde adaylar, partiye kayıtlı üyelerin katılımı ile yargı denetiminde yapılacak önseçimle belirlenecek. Partili yerel yöneticilerin olmadığı seçim çevrelerinde ise önce örgüt denetiminde sandık konulmak suretiyle seçim yapılacak. Örgüt tarafından tutanağa bağlanan seçim sonuçları; Parti Meclisi tarafından değerlendirilecek ve aday belirlenecek.

■ Önseçim veya eğilim yoklaması yapılan seçim çevrelerinde belediye ve il genel meclis listesinde ayrılacak sıralara Siyasi Partiler Kanunu 37/2 maddesi doğrultusunda yüzde 5 kadar merkez /kontenjan adayı, il örgütünün görüşü alınarak Parti Meclisi tarafından gösterilecek.

■ Tüzükte yapılacak değişiklikler kurultayca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girecek ve değişiklik ayrı ayrı oylanacak.

■ CHP'de ilçe kongreleri 5 Ağustos'ta başlayacak, 10 Eylül Pazar günü tamamlanmış olacak. İl kongreleri ise 16 Eylül'de başlayacak, 15 Ekim Pazar günü tamamlanacak. İl kongrelerinin seçim sonuçlarına ilişkin itirazlar 2 gün içinde ilçe seçim kuruluna yapılacak ve hakim 2 gün içinde itirazları karara bağlayacak.

"Saygı Öztürk: Milletvekili adaylarının belirlenmesi de yeniden düzenleniyor" haberi, 21 Haziran 2023 tarihinde yazılmıştır. 21 Haziran 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Saygı Öztürk: Milletvekili adaylarının belirlenmesi de yeniden düzenleniyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Saygı Öztürk: Milletvekili adaylarının belirlenmesi de yeniden düzenleniyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:37 Dursun Özbek Abdurrahim Albayrak'ı listesine kattı!
  2. 16:23 Hakan Çalhanoğlu'ndan Muhteşem Başarı!
  3. 16:18 Kirli Sepeti Dizisi Final Kararı ile Şok Etti!
  4. 16:12 Threads adlı platform Türk Rekabet Kurumu'nun kararıyla yarından itibaren Türkiye'de kapanıyor
  5. 16:12 EPDK, tarife değişiklikleri yaptı!
  6. 16:12 Tekstil sektörünün liderleri ekonomik zorluklarla karşı karşıya! Köklü firma iflası ilan etti
  7. 15:20 AK Parti Gelibolu Ziyaretinde Vurgu: 'Türkiye'nin Yöneten Partisiyiz'
  8. 15:19 Özgür Özel'den Manisa Ziyareti: Seçim Başarısı ve Turizm Potansiyeli Üzerine Değerlendirmeler
  9. 15:13 Mauro Icardi'den Erden Timur'a Teşekkür: Galatasaray'a İnanıyoruz!
  10. 15:10 Sicil Affı ve Borç Kapatma Kredisi: Vatandaşlara Ekonomik Nefes!
  11. 15:07 Transfer bombası: Fenerbahçe'nin yıldızı Galatasaray'a mı imza atacak?
  12. 15:07 Dikkatli Alışveriş! Etiketlere Dikkat Etmezseniz Sağlığınız Tehlikede Olabilir!
  13. 15:06 Adalet Olmadan Ekonomi Olmaz: Demirtaş'tan Ekonomik Kurtuluş Çağrısı
  14. 15:06 Stresi Azaltmanın Pratik Yolları: Günlük Hayatın Kolay Reçetesi
  15. 15:05 Seda Bakan'dan Sosyal Medyayı Sallayan Fotoğraf: Yıldız Tilbe Yalnız Değildir!
  16. 15:05 Serdar Ortaç'tan Tinder'a Bomba Giriş: "Kız Tavlamaya Giriyorum!"
  17. 15:05 Fatih Erbakan: Yeniden Refah Belediyeleri Adalet ve Ahlakla Yönetecek!
  18. 15:01 SGK'nın 2023 Raporu: Boşananların Maaşları Kesildi!
  19. 14:54 İsmail Yüksek'in Sakatlığı: Sezonu Kapattı!
  20. 14:50 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistin Konusunu Görüşmek Üzere Yurtdışına Çıkıyor
Politika Haberleri