Nahit Duru
Nahit Duru - Seçim iyi ki yenilendi...

Seçim iyi ki yenilendi...

Ekrem İmamoğlu, yeniden İBB Başkanı seçildi. 21 Mart seçiminin hukuka, akla aykırı bir tutumla iptal edildiği zaman çok kızmıştık. Hem de nasıl…

Fakat, bu seçimin yenilenmesi ülkemizde çok şeyi değiştirecek gibi… Her şeyden önce, 21 Mart’ta İmamoğlu, Binali Yıldırım’a 13 bin 729 fark atmıştı. 23 Haziran Seçimi'nde İmamoğlu rakibini rekor bir farkla 806 bin 415 oy geride bıraktı.

Seçim yenilenmemiş olsaydı, AKP’liler sürekli “Çaldılar”, “Tüm sandıklar sayılsaydı Binali Bey kazanırdı” deyip duracaklardı. Şimdi CHP’lilerin, İstanbul’da ilçe belediye başkanlıkları ve belediye meclis üyelikleri seçimlerinin yenilenmesi halinde Millet İttifakı’nın her yerde çoğunluğu sağlayacağını belirttiği gibi.

CHP’liler haksız da değil... 31 Mart’ta İstanbul’un 39 ilçesinden 23’ünde AKP adayı Yıldırım öndeydi. 23 Haziran Seçimi'nde ise İmamoğu silip geçti Binali Yıldırım’ı ve tam 27 ilçede fark attı. Yani tam 11 ilçede daha Millet İttifakı’nun adayı zaferle çıktı.

CHP, İYİ Parti İBB Başkanlığı seçiminin iptal edildiği günden sonra ilçe seçimleri ile belediye meclis üye seçimlerinin yenilenmesi gerektiğini anlatmışlardı. Olmadı…

Ancak, istekleri YSK tarafından reddedilmiş olsa da AKP’nin elinden bir kozu aldı.

23 Haziran seçimleri sonrası, 31 Mart’ı takip eden günlerde ekranlardan ayrılmayan AKP'liler sus pus olmuş durumdalar. Onları ne gören, ne de duyan var…

Öyle görülüyor ki, AKP’liler İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun İBB Başkanı seçildiğini şimdilik kabullendiler.

Bundan sonra ne olur.

Ankara’da AKP kulislerinde söylenti bitmiyor. Yeni kurulacak partiye geçecek 20-25 AKP’liden sonra, Cumhur ittifakının TBMM’de gücünü yitireceği korkulacak bir gelişme olarak dillendiriliyor. AKP Genel Merkezi yeni partiye geçmek niyetinde olduğunu bildikleri vekilleri şimdilik yakından izlemekle yetiniyor.

Konuşulan bir başka konu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP Genel Başkanlığını bırakmayı düşündüğü… Hem AKP’nin hem de Erdoğan’ın geleceği için bu seçeneğin yaşama geçmesinin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Erdoğan’ın, AKP Genel Başkanlığını bırakması halinde, güçlü Cumhurbaşkanlığı sistemini sürdüremeyeceğini ifade eden AKP’li sayısı hiç de az değil. Onlar, güçlü bir meclis ve kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun bir anayasa değişikliğini şart görüyor.

Bir seçeneğin de Erdoğan’ın bakanlarını değiştirip, halkın beklediği ekonomik, sosyal ve demokratik gelişmeleri gerçekleştirerek öne çekilmiş bir seçime gidilmesi olduğu AKP’lilerce öne sürülüyor.

AKP hangi seçeneği seçecek, bekleyip göreceğiz...

CHP ve İmamoğlu için bir tuzak kurulmuştu. AKP kurduğu bu tuzağa düşmüş görünüyor.

MHP’nin de çok yakın bir gelecekte, “bebek katili” ilan ettikleri Apo’nun seçim öncesi bildirisini destekleyen Devlet Bahçeli’nin tutumu yüzünden krize gireceği ifade ediliyor.

AKP ve MHP yalnızca İstanbul seçimini kaybetmekle kalmayıp, iktidarlarını kaybetme riski ile de karşı karşıya geldiler.

İBB Başkanlık seçiminden Cumhur ittifakının onarılmaz bir yara alarak çıktığını söylemek abartı olmaz.

Tek gerçek ise, bundan sonra Türkiye’de her şey güzel olacak…

Toplam 1530 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.