TBMM'de seçim öncesi son mesai: 8'inci Yargı Paketi Genel Kurul'a geliyor

TBMM'de seçim öncesi son mesai: 8'inci Yargı Paketi Genel Kurul'a geliyor

TBMM'de seçim öncesi son mesai: 8'inci Yargı... TBMM bu hafta, 8. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere toplanıyor.

AKP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve Türk Ceza Kanunu'na (TCK) yeni düzenlemeler getiren 43 maddelik 8. Yargı Paketi, seçime kadar Genel Kurul’un görüşeceği son kanun teklifi olacak.

T24'ten Sibel Yükler'in haberine göre kanun teklifinde yer alan düzenlemeyle, 2 bin lira olan emekli bayram ikramiyesi de 3 bin liraya çıkarılacak. Emekliler, teklifin kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanmasının peşinden artış yapılan ikramiyeyi Ramazan ve Kurban bayramlarında 3 bin lira olarak alacak.

Teklifle, deprem bölgesinde sanayi altyapısının güçlendirilmesine yönelik destek ve uygulamaların süresi bir yıl daha uzatılacak.

Kanun teklifine göre, Adalet Bakanlığı bünyesinde OHAL döneminde geçici bir süreliğine kurulan Tazminat Komisyonu, kalıcı hale getirilecek. Makul sürede yargılanma hakkının ihlali iddialarıyla ilgili manevi tazminat taleplerini de Tazminat Komisyonu karara bağlayacak. Yapılan müracaatlar hakkında 9 ay içinde karar verilecek.

"ÖRGÜT ADINA SUÇ İŞLEME" FİİLİ MÜSTAKİL SUÇ

Teklifte, en çarpıcı düzenlemelerden biri Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) eylül ayında iptal ettiği "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" fiiline ilişkin oldu. İptal kararının gerekçesinde söz konusu fiil için, "Bu durum, örgüt adına suç işleyen kimsenin örgüt üyelerine göre daha ağır cezalarla karşılaşmasına neden olmaktadır" diyen Yüksek Mahkeme, ‘örgüt adına’ teriminin belirsizliğine dikkat çekmişti.

Ancak, yeni düzenlemede, "somut gerekçeler olmalı" denilen AYM kararı dikkate alınmadı. TCK'nın "silahlı örgüt" maddesini düzenleyen 314. maddesine eklenen yeni fıkrayla, bu fiil artık müstakil bir suç sayılacak. ‘Örgüt adına suç işlediği’ iddia edilen kişi, hem işlenen suçtan hem de örgüt adına suç işlediği gerekçesiyle ayrı ayrı cezalandırılacak.

Buna göre, ‘örgüt adına suç işlediği’ iddia edilen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek.

HAGB’YE YENİ DÜZENLEME, ADLİ PARA CEZALARINDA ARTIŞ

Teklifin bir diğer düzenlemesi de hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) ile ilgili. Buna göre, HAGB iki yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkûm edilen sanıklar için uygulanacak, karara itiraz yolu açılacak ve istinafa taşınabilecek. Karar artık hükümle uygulanacak.

Teklifle, adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya yükseltilecek. Yeni düzenlemeye göre, kaçak sanıklara mahkûmiyet kararı ya da ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilemeyecek. Bu durumdaki bazı davalar zamanaşımına girebilecek. AYM, "kaçak" sanık hakkında mahkûmiyet kararı verilmesine izin veren düzenlemeyi de iptal etmişti.

"TBMM'de seçim öncesi son mesai: 8'inci Yargı Paketi Genel Kurul'a geliyor" haberi, 27 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 28 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan TBMM'de seçim öncesi son mesai: 8'inci Yargı Paketi Genel Kurul'a geliyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TBMM'de seçim öncesi son mesai: 8'inci Yargı Paketi Genel Kurul'a geliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:T24

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:58 Serdar Topraktepe: "Hakem takdir haklarını Fenerbahçe'den yana kullandı"
  2. 21:54 Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu oldu!
  3. 21:23 Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti’nin genel başkanı seçildi
  4. 20:07 Ferrari'nin son modeli, F167, birkaç gün içinde yollara çıkacak!
  5. 20:00 İslam Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 120 milyon avro finansal destek sağlayacak
  6. 19:53 Ünlü ekonomist, gram altın için '3333' uyarısında bulundu!
  7. 19:37 Buse Naz Çakıroğlu, Avrupa şampiyonu oldu!
  8. 18:55 Bakan Şimşek'in açıklaması altın piyasasını etkileyecek: İslam Memiş, "Ucuz altın geliyor" dedi
  9. 18:52 Muslu Belediyespor, şampiyonluk hedefinde!
  10. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  11. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
  12. 18:04 Kadir İnanır'ın yaşamını meğer o detay kurtarmış!
  13. 17:55 Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
  14. 17:55 SGK uzmanı emekli maaşlarında yüksek artışa yönelik şaşırtıcı açıklamalar yaptı
  15. 17:55 Tekstil devi, iflasını resmen duyurdu
  16. 17:54 Apple'dan Beklenen Duyuru Gerçekleşti: Yeni iPad O Tarihte Raflarda!
  17. 17:54 Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
  18. 17:52 Başkan Dursun Özbek açıkladı! İşte Galatasaray'ın o dev gelir kaynağı!
  19. 17:39 Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
  20. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
Gündem Haberleri