Selahattin Demirtaş’ın avukatı: Karara krizi fırsata çevirebilecekleri anda uyacaklar

Selahattin Demirtaş’ın avukatı: Karara krizi fırsata çevirebilecekleri anda uyacaklar

Selahattin Demirtaş’ın avukatı: Karara krizi... Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’nin ‘derhal tahliye’ kararını verdiği eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, Türkiye’nin karara uymadığı takdirde Avrupa Konseyi’nden atılabileceğini söyledi.

AİHM Büyük Daire, yaklaşık dört yıldır tutuklu bulunan Demirtaş’ın ifade özgürlüğünün, özgürlük ve güvenlik hakkının siyasi nedenlerle ihlal edildiğine ve derhal tahliye edilmesine hükmetmiş, Türkiye’ye kararı uygulamaktaki yükümlülüğünü hatırlatmıştı. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kararı ‘ikiyüzlülük’ olarak niteleyip Demirtaş’ı suçlu ilan ederken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Anlamı olmayan, boşlukta bir karar” ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar’dan İrfan Aktan’a konuşan Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, AİHM Büyük Daire’nin kararın, mahkemenin kesinleşmiş hükmü olduğunu hatırlatarak, "Türkiye’nin bu karara karşı hukuken üretebileceği hiçbir argüman yoktur. Hukuki süreç tamamlanmış, bitmiştir. Bundan sonraki siyasi süreç olacaktır” dedi.

"TÜRKİYE NİTELİKLİ TAKİBE ALINACAK"

Demirtaş birkaç güne tahliye edilmediği takdirde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne başvuracaklarını ifade eden Karaman, bunun ilk toplantıda gündeme alınacağını ve bu aşamadan sonra kararının uygulanması konusunda Türkiye’nin nitelikli takibe gireceğini söyledi. Avukat Karaman, söz konusu ‘nitelikli takip’i, "Türkiye’nin periyodik olarak bu kararı uygulaması konusunda uyarılmasından söz ediyoruz. Hatta Bakanlar Komitesi, siyasi bir baskı oluşturmak için toplantısını Türkiye’de de gerçekleştirebilir. İş zaten artık yargıdan çıktı, yargı kararını verdi. Bakanlar Komitesi’nin kararları zorla yerine getirtme gücü yok. O nedenle iş, siyasi baskı mekanizmalarını kullanarak kararı uygulatmaya kalacak" sözleriyle anlattı. Karaman, Demirtaş’ın yargılandığı diğer davalardan tutuklama kararı çıkması durumunda, iç hukuku tüketmeden, derhal AİHM’e başvuru yapılabileceğini belirterek, "İddia ediyorum, Mahkemeye gitmeden direkt Bakanlar Komitesi’ne yani icra organına gitme hakkımız bile var" diye konuştu.

"TAHLİYE EDİLİP TEKRAR TUTUKLANABİLİR Mİ?" SORUSUNA YANIT VERDİ

Karaman, “Demirtaş’ın mevcut AİHM kararı kapsamında tahliye edilip evine gönderilip, ertesi gün başka bir davadan tutuklanması önünde nasıl bir engel var” sorusuna ise, "AİHM’in 18. Madde’den vermiş olduğu ihlâl kararı bundan sonra siyasi saikle Demirtaş’a yönelebilecek her türlü tasarrufu kapsıyor. Dolayısıyla AİHM açısından Demirtaş’ı tahliye etmemeniz ile tahliye edip yeniden başka bir dosyadan tutuklamanız arasında bir fark görülmüyor. Zira bu, iktidarın politik, siyasal amacını daha net bir şekilde ifşa etmenin dışında anlam ihtiva etmez" cevabını verdi.

"KONU MART AYINDA GÜNDEME GELİR"

Karaman, "AİHM’in Demirtaş kararına uyacaklar. Uymak zorundalar. Fakat öyle sanıyorum ki, krizi fırsata çevirebileceklerini düşündükleri anda bunu yapacaklar. Yani tıpkı tutuklanması gibi, Demirtaş’ın tahliyesi de ancak siyasi bir karar olur" görüşünü dile getirerek, AB’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımlara karar vereceği mart ayında da konunun gündeme gelebileceğini ifade etti. Karaman, “İktidarın Demirtaş ve (Osman) Kavala dosyaları üzerinden nasıl bir pazarlık başlığı açacağını bilmiyoruz ama bu gündemden kaçamazlar. Dolayısıyla çok sürmez, Demirtaş serbest bırakılacak” ifadelerini kullandı.

"Selahattin Demirtaş’ın avukatı: Karara krizi fırsata çevirebilecekleri anda uyacaklar" haberi, 26 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 28 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Selahattin Demirtaş’ın avukatı: Karara krizi fırsata çevirebilecekleri anda uyacaklar haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Selahattin Demirtaş’ın avukatı: Karara krizi fırsata çevirebilecekleri anda uyacaklar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Tele 1

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Politika Haberleri