Selçuk Üniversitesi’nde Heyecan: Astronot Alper Gezeravcı Öğrencilerle Buluştu!

Selçuk Üniversitesi’nde Heyecan: Astronot Alper Gezeravcı Öğrencilerle Buluştu!

Selçuk Üniversitesi’nde Heyecan: Astronot Al... Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Selçuk Üniversitesi Sultan Alparslan Kültür Merkezi'nde öğrencilerle buluştu. Uzaydaki deneyimlerini paylaşan Gezeravcı, atmosfer girişindeki risklerden, dünyaya ayak basışına kadar birçok detayı öğrencilerle paylaştı.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Selçuk Üniversitesi Sultan Alparslan Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte öğrencilerle bir araya geldi ve uzay macerasının heyecanını paylaştı. Gezeravcı, atmosfer girişinden dünyaya dönüşüne kadar geçen süreci detaylarıyla aktarırken, öğrencilerin merakını ve ilgisini çekmeyi başardı.

TÜRKİYE'NİN İLK ASTRONOTU ALPER GEZERAVCI

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Selçuk Üniversitesi Sultan Alparslan Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda, öğrencilerle bir araya geldi. Uzay yolculuğunun başladığı günlere ilişkin anısını paylaşan Gezeravcı, "Çok şükür devletimizin güçlü iradesiyle, Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla, yıllardır mahrum kaldığımız ama fazlasıyla hak ettiğimiz uzaydaki yerimizi adım adım almaya başladık. Yüz yıllık tarihimizde bu alanda herhangi bir tecrübe imkanı bulamamış olmamıza rağmen insanlı uzay görevlerinde ilk defa gittiğimiz ve vatanımızda insanımızın tecrübelerinden faydalanma imkanımızın olmadığı bir alanda alnımızın akıyla hedef koyduğumuz bütün deneyleri, bütün hedefleri gerçekleştirerek, çok şükür hakkını vererek bu görevi tamamlayıp ülkemize döndük." diye konuştu.

AYAĞININ TOZUYLA SONRASINDAKİ ÇALIŞMALARA HAZIRLIK TALİMATI ALMIŞ

Gezeravcı, bilim misyonları sonuç aşamalarının tahlil ve analiz sürecinin devam ettiğini vurgulayarak, "Yıllardır fazlasıyla hak ettiğimiz, bünyemizde bulunan potansiyel gücümüzü tetikleyecek, özgüvenimizin ayağa kaldırmasına vesile olması açısından artık tereddütsüz, kuşkusuz istediğiniz şekilde yürüme şansınız var. 19 Ocak'ta başlattığımız görevi 9 Şubat tarihinde tamamladık. 3 gün sonrasında Türkiye'ye ulaştık. Daha bir haftası geçmeden ayağımız tozuyla girdiğimiz ilk toplantıda verilen talimat, bir an önce bundan sonra yapılacak görevlerin de planlaması yönünde işlem adımlarına başlamamız yönünde oldu." ifadelerini kullandı.

"KARA DELİK VAR MI, GÖRDÜNÜZ MÜ" DİYE SORULUYOR

Gezeravcı, bir öğrencinin, uzay yolculuğu sürecinde yaşadıklarını sorması üzerine, "Atmosfere geliş aşaması, dönüş kısmındaki en riskli bölüm. Gidişte de fırlatma gerçekleştikten sonra maksimum dinamik basıncın yakalandığı bir nokta var. En kritik bölümü teşkil ediyor. Roketin üzerinde yanma ve hızlı katediş ve farklı reaksiyonların gerçekleşmesi neticesinde, üzerine gelen fiziksel şartların maksimum seviyeye ulaştığı an. Yaklaşık 3 ila 55 kilometre arasında bir kısım var. 'Kara delik var mı, gördünüz mü' diye soruluyor. Eğer tabire karşılık edecek bir şey var ise orası bir kara delik. Bu bölüm kontrolsüz bir bölüm. Hiç kimsenin oraya müdahale etmeye gücü yetmiyor. Kontrollü bir şekilde giriyorsunuz. Kontrolsüz bir bölgenin içinden geçiyorsunuz. O alan içerisine girdiğiniz andan itibaren her türlü dışarıdan iletişim kesiliyor. Hiçbir komut alamıyor, iletişim kurulamıyor." diye cevap verdi.

KAPSÜLDEN KENDİ ÇIKMAK İSTEMİŞ

Dünyaya ayak bastığında yaşadıklarına ilişkin Gezeravcı, "Kapsülün dışına çıkmak için normalde iki kişi eşlik ediyor. Diğer iki arkadaşımız onların eşliğinde alındıktan sonra sıra bana geldiğinde, 'Müdahale etmeyin. kendim çıkmak istiyorum' dedim. Önce biraz tereddüt ettiler. Rahat bir şekilde çıktığımı gördüler. Dışarıda iki doktorumuz karşıladı." dedi.

 ASTRONOTLUĞUN ZORLU TARAFLARI

Gezeravcı, astronotluğun zorlu taraflarının sorulmasına ise her mesleğin kolay veya zorlu yanları olduğunu söyledi. Her meslek dalının biraz daha emek sarf edilmesi gereken yerleri olduğuna işaret eden Gezeravcı, "Niyet ettikten ve bir yola başvurduktan sonra herkes bu işi yapabilir. Hayallerimi bugüne kadar hep engellemiş olmam sebebiyle olmaması gereken en son kişi belki bendim. Yani hayallerime bile almamış bir insan olarak, devletimiz buna imkan verdi, bize yürüyecek bir yolu açtıktan sonra ben olduysam, şu anda bu yaşta sizin hayallerinizi engellemenize gerek yok. Dolayısıyla astronot olmak birçok zor meslek dalını icra eden başka insanlarımızın meslekleriyle eş değer zorluklara sahip. Fiziksel şartları farklı ama nihayetinde uzaydan gelen insanlar değil. Uzaya geçici, gidip dönen insanlar. İçinizden çıkmış insanlar." diye konuştu.

 

EN KEYİFLİ ZAMANI DÜNYAYI İZLEMEK OLMUŞ

Gezeravcı, görevin en keyifli anlarının ne olduğu sorusuna, "Bize de verilen ödevler, oraya götürdüğünüz 13 tane deneyin tamamlanmasıydı. Çok şükür planlı takvim dahilinde ödevlerimizi, deneylerimizi tamamladık. Kalan zamanda Türkçe'de 'kubbe' anlamına gelen, içi de camlarla bezenmiş bütün dünyayı gözleyebildiğim, geceyle gündüzü her 90 dakikada rüya aleminde gibi izleyebildiğimiz bir ortam vardı. Orada geçirdiğimiz zaman dilimi de en keyifli zamandı." karşılığını verdi.

"Selçuk Üniversitesi’nde Heyecan: Astronot Alper Gezeravcı Öğrencilerle Buluştu!" haberi, 22 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 22 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Selçuk Üniversitesi’nde Heyecan: Astronot Alper Gezeravcı Öğrencilerle Buluştu! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Selçuk Üniversitesi’nde Heyecan: Astronot Alper Gezeravcı Öğrencilerle Buluştu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  2. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
  3. 18:04 Kadir İnanır'ın yaşamını meğer o detay kurtarmış!
  4. 17:55 Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
  5. 17:55 SGK uzmanı emekli maaşlarında yüksek artışa yönelik şaşırtıcı açıklamalar yaptı
  6. 17:55 Tekstil devi, iflasını resmen duyurdu
  7. 17:54 Apple'dan Beklenen Duyuru Gerçekleşti: Yeni iPad O Tarihte Raflarda!
  8. 17:54 Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
  9. 17:52 Başkan Dursun Özbek açıkladı! İşte Galatasaray'ın o dev gelir kaynağı!
  10. 17:39 Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
  11. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
  12. 16:59 İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
  13. 16:32 Beşiktaş taraftarı, derbi için Ülker Stadyumu’nda
  14. 16:29 Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan meydana geldi: Yol trafiğine kapatıldı
  15. 16:26 Ali Koç: "Fenerbahçe tüm isimlerden, kişilerden öndedir"
  16. 16:23 Vedat Işıkhan: "Temmuzda artış yapılmayacak"
  17. 15:51 Avrupa’da elektrikli araç satışları düştü
  18. 15:49 Formula 1 efsanesi Senna'nın otomobili satışa çıkacağını duyurdu
  19. 15:47 MG'den elektrikli hiper otomobil modeli: 0'dan 100'e 1,9 saniye
  20. 15:45 Honda'dan Kanada'ya 11 milyar dolarlık yatırım teklifi: Elektrikli araç ve batarya tesisi kuracak
Türkiye Haberleri