Sendika ve işçiler arasında gerginlik: Sendika işçileri sattı mı?

Sendika ve işçiler arasında gerginlik: Sendika işçileri sattı mı?

Sendika ve işçiler arasında gerginlik: Sendi... Toroslar EDAŞ’ta işçiler ve sendika arasında uyuşmazlık çıktı. Sendika başkanı TİS sürecini şeffaf yürüttüklerini iddia etti. Ancak işçiler hem sürecin şeffaf yürütülmediğini ve söylenenden daha az zam aldıklarını söyledi.

ABC Gazetesi ÖZEL

Geçtiğimiz hafta Adana Toroslar Elektrik Dağıtım şirketinde çalışan işçiler, imzalanan toplu iş sözleşmesine (TİS) itiraz etmek için işe çıkmama kararı almıştı. İmzalanan toplu iş sözleşmesi için kendileri ile görüşülmediğini söyleyen işçiler, ilk 6 ay için verilen yüzde 9'luk zamma tepki gösterip Toroslar EDAŞ İl Müdürlüğü bahçesinde sendika şube yöneticileri gelene kadar oturma eylemi düzenlemişti.

Bugün TES-İŞ Sendikası Genel Başkanı Ersin Akma verilen tepkiler üzerine açıklama yaptı. Akma, enflasyonun 1 puan üzerinde zam aldıklarını ve işçileri mağdur etmediklerini iddia etti. Akma sürecin şeffaf olarak işlediğini de öne sürdü ancak konuştuğumuz işçiler kendilerinin süreçten uzak tutulduğunu söyledi.  

İki gün önce işçilerle sendika başkanı arasında gerginlik yaşanmıştı. İşçiler "Bizi kim sattı?" diye sormuş, Başkan ise "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın" demişti. İşçiler buna "Bize niye bilgi vermediniz o zaman" diye tepki göstermişti. Başkanın bu sözleri sürecin şeffaf olarak yürütüldüğü yönündeki açıklamalarıyla çelişiyor olarak yorumlanmıştı.  

ABC gazetesi olarak TES-İŞ sendikası işçilerine ulaştık. İşçiler ile zamların görüşülmediği ve 10 yıl üzeri çalışanlara verilen yüzde 20,53 oranlık zamma sahip olanların sayısının sadece 200 kişi civarında olduğu söylendi. Geri kalan işçi sayısının 7 bin 500 kişi civarında olduğunun ve alınan zamla asgari ücretin biraz üstünde çalışacaklarını söylediler.

Konuştuğumuz işçiler, 1-2 yıllık işçiler için 3 bin 250 lira ve 4 bin lira arası maaş aldığını, 10 yıl çalışan işçilerin 3 bin 400 lira ve 4 bin 500 lira arası maaş aldığını söyledi. Bahsedilen yüzde 20'lik zammın içinde yol, yemek ve sosyal haklarında bulunduğunu ve net maaştaki zammın ise yüzde 16-17 civarında olduğunu söylediler.   

Ortalıkta bilgi kirliliği olduğunu ve sendika yöneticileri ile kendilerinin görüşmediğini söyleyen işçiler, enerji sektöründe çalışan emekçiler olarak çok düşük yevmiyeler aldıklarını ilettiler.   

TES-İŞ Sendikası Genel Başkanı Ersin Akma'nın bugünkü açıklamalarında öne sürdüğü iddialarında üyelerin görüşlerinin dikkate aldıklarını ve şube başkanlarından aldıkları yetkiyle imzaladıklarını söyledi. Akma, "Yapılacak ilk 6 aylık zammın üzerine 1 Eylül 2021 itibarıyla 6 aylık TÜFE oranında ikinci 6 aylık zammı yapılacak." ifadelerini kullandı.   

TES-İŞ işçileri, eylülde TÜFE oranı üzerinde verilecek 6 aylık zamdan memnun olmadıklarını sebebinin ise gelecek aylarda TÜFE oranlarının ne olacağını bilmediklerini ve asgari ücretin biraz üstünde alan emekçiler olarak TÜFE oranı üzerinden gelecek bu zamdan hoşnut olmadıklarını söylediler.    

İşçiler Akma'nın verdiği bilgilerin eksik olduğunu, 10 yıl üzeri çalışan işçilerin sayısının genele nazaran çok az olduğunu ve kendi isteklerinin dikkate alınmadığını ve muhatap bulamadıklarını iletti. 

Fotoğraf: Evrensel

"Sendika ve işçiler arasında gerginlik: Sendika işçileri sattı mı?" haberi, 12 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 14 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Emek kategorisi altında bulunan Sendika ve işçiler arasında gerginlik: Sendika işçileri sattı mı? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sendika ve işçiler arasında gerginlik: Sendika işçileri sattı mı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Emek konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:42 Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
  2. 00:38 Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
  3. 00:37 Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
  4. 00:28 Beşiktaş'ta yeni bir Şenol Güneş dönemi başlayabilir! Hasan Arat itiraf etti
  5. 00:28 Bakan Tekin'den öğretmen atamaları ile ilgili açıklama geldi
  6. 00:25 Fenerbahçe, Konyaspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  7. 00:21 Ankara'daki ekmek zammına vatandaşlardan tepki geldi: "Bu nasıl bir vicdansızlık?"
  8. 00:21 TGC, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Sert Bir Şekilde Kınadı
  9. 00:18 Bayburt ve Çevresinde Beklenen Kuvvetli Yağışlar İçin Meteorolojiden Uyarı: Dikkatli Olun!
  10. 00:17 KYK yurdunda ekmeğin içinden çıkan şeyin görüntüleri mide bulandırdı: Kimse inanamadı!
  11. 00:16 İsrail'in Misilleme Tehdidi: Tutuklama Kararı Çöküşe Yol Açabilir
  12. 00:15 Meteorolojiden uyarı: Ani sel ve su baskınlarına dikkat!
  13. 00:12 KFC ve Pizza Hut'un ABD'deki satışları geriledi
  14. 00:10 Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel ile bir araya gelecek
  15. 00:05 Yavaş “Sözlerimizi tutuyoruz” diyerek müjde verdi: Ankara’nın köklü sorununa çözüm yolda!
  16. 00:05 Sarı Lekeleri Yok Etmek İçin Doğal Çözüm: Karbonat ve Sirke!
  17. 00:02 Fed Başkanı Jerome Powell'dan faiz indirimi mesajı geldi
  18. 00:02 Blinken'in İsrail Ziyareti: Gazze Saldırıları ve Rehine Krizi Görüşüldü
  19. 23:57 ABD Piyasalarında Karışık Seyir: Fed'den Faiz Sinyali, Şirket Gelirleri Değerlendirildi
  20. 23:54 Sağlık Trendi: Sumaklı Yoğurt Sindirimi Düzenliyor ve Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor!
Emek Haberleri